Header Overetengesproken.nl
Restaurant Het Kook Atelier

Restaurant Het Kook Atelier

met Geen reacties
78 Shares

Af en toe is het tijd voor ontspanning en vakantie. En zo boekten we een huisje op Texel. Ideaal want zo konden Zara en Zazu lekker met ons mee. Hoewel ik graag kook, eet ik ook graag buiten de deur en dus hadden ons voorgenomen om ook lekker buiten de deur te gaan eten. Omdat mijn blogverjaardag precies tijdens ons verblijf op Texel viel leek het me leuk dat te vieren met een etentje bij de overall winnaar van Texel Culinair. En dus reserveerde ik ruim voordat we naar Texel afreisden een tafeltje voor twee personen bij restaurant Het Kook Atelier in Den Burg, Texel.

Kregen we toch een superleuke uitnodiging terug: of we zin hadden om voorafgaand aan een 4 gangen verrassingsmenu op zilt avontuur te gaan. Dat leek ons superleuk en dus trokken we afgelopen donderdag onze laarzen aan en gingen samen met Valerie Jongeneel, één van de twee drijvende krachten achter Het Kook Atelier, op pad. Wat hebben wij genoten! Vandaag lees je mijn verslag van deze fantastische middag en avond.

Zilt avontuur

Wadlopen heb ik altijd al eens willen doen. Als ik vroeger tijdens de schoolvakanties op Texel mensen hoorde praten over wadlopen dacht ik altijd: als ik later groot ben ga ik dat ook doen. Om de een of andere reden is dat er nooit van gekomen. Hoe tof is het dan om uitgerekend op je blogverjaardag samen met een kenner op zilt avontuur te gaan om zilte groenten en oesters te zoeken op het wad.

Op Oost

We hadden met Valerie afgesproken in een stolpboerderij op Oost, een klein buurtschap bij Oosterend. Samen met haar vriend Joram Timmerman, chef-kok en eigenaar van Het Kook Atelier, realiseren zij hier hun gastronomische droom. Met oog voor detail en behoud van historische elementen wordt de boerderij op dit moment verbouwd tot een plek waar rust, ruimte en genieten centraal staan. Vanaf april komend jaar zijn gasten welkom om te overnachten in de sfeervolle farm suites en te genieten van heerlijke gerechten in het sfeervolle restaurant. We hebben de ontwerpen gezien: ziet er veelbelovend uit…

Zilt avontuurZilt avontuurZilt avontuurZilt avontuurZilt avontuur

Vanuit de stolpboerderij is het een paar minuten lopen naar de waddendijk. Bovenop de dijk heb je een mooi uitzicht over de waddenzee en bij laag water valt er aan de voet van de dijk een stuk wad droog. Aan de voet van de dijk en tussen de stenen vonden we volop zeesla, zeekraal, zeekool, zeemelde, blaaswier (kelp) en hoorntjeswier. Op het zand en tussen de lege schelpen wemelde het van de krabbetjes, mosselen, scheermessen en alikruiken. En ja hoor, er lagen ook volop oesters. Wat blijkt, vroeger was deze plek het middelpunt van de Texelse oesterhandel. Door overbevissing zijn de oesters echter verdwenen maar gelukkig komen ze langzaam weer terug. Ik weet het nodige van de Texelse geschiedenis maar van de oesterhistorie was ik dus echt niet op de hoogte. Leuk om zo en passent meer over Texel te leren.

Oude oesterhaven

Over het drooggevallen wad liepen we in richting de Oude oesterhaven. Ondertussen vertelde Valerie over de lange historie van deze plek en opende ze verschillende oesters. Michel heeft er heerlijk van gesmuld. Ik liet ze vanwege mijn allergie voor schelpdieren aan me voorbij gaan maar echt, verser dan dit krijg je ze niet.

Na ons zilt avontuur gingen we snel terug naar ons huisje. We kleedden ons om en gaven Zara en Zazu te eten. Na een dikke knuffel trokken we onze jassen aan en gingen onderweg naar Het Kook Atelier.

Het Kook Atelier

Bij restaurant Het Kook Atelier staan duurzaamheid en lokaal hoog in het vaandel. Fruit en groente komen zoveel mogelijk uit eigen moestuin en vlees en vis zijn van verantwoorde en lokale herkomst. Elke 2 maanden is er een nieuwe kaart met nieuwe gerechten en bijpassende dranken. Ik zeg bewust dranken want naast heerlijke wijnen kan je ook volop genieten van mocktails op basis van huisgemaakte kombucha, waterkefir en siropen.

Bij binnenkomst word je hartelijk ontvangen door gastvrouw Thera Tjepkema en voel je je gelijk thuis door de warme en huiselijke sfeer. Wij namen plaats in een halfronde zitbank en kregen een heerlijk huisaperitief: TX gin met kombucha van gefermenteerde thee. Als amuses kregen we een paddestoel van olijf, geitenkaas en sherry en een gebakken spiering met rozemarijn en wasabi dip. Om de smaakpapillen nog meer op te warmen kregen we vers zuurdesembrood van de Novalishoeve met schaaltjes olijfolie, grof zout, knoflookyoghurt, dukkah van hennepzaad en amandel en boerenboter met zeewier en boekweit. Die knoflookyoghurt, daar had best een groter schaaltje van op tafel mogen staan, wat was die lekker!

Tijdens Texel Culinair waren we onder de indruk van hun bewuste (vegan) variant van foie gras. Inmiddels is het recept doorontwikkeld en staat de Full of Plants ‘Foie Gras’ ook echt op de kaart. Wij kregen het als voorgerecht geserveerd en opnieuw waren wij onder de indruk. Naast de zijdezachte textuur had de vegan foie gras nog meer smaak gekregen. Ik eet uit principe geen foie gras maar deze ‘Full of plants’ foie gras is echt een keiharde aanrader, super lekker! Erbij dronken we een mocktail van seedlip, aardbeiensiroop en aroniabes en een heerlijke volsmakende sherry. Wat een heerlijk begin.

Amuse 1Amuse 2Full of Plants 'Foie Gras'

Het tussengerecht was lijngevangen snoekbaars uit het IJsselmeer met rucolacrème, sponszwam en een stukje krokant gebakken huid. Erbij dronken we een Oostenrijkse Grüner Veltliner uit 2017 en een mocktail van waterkefir en rozemarijnsiroop. Het hoofdgerecht was Hollandse boerderij eend met biet, aardpeer, rozemarijn en rogge. Begeleid door rode Rioja en een mocktail van gember en 5 spice zaten we voluit te genieten. De gerechten waren heerlijk, de wijnen en mocktails smaakten goed maar de combinatie van die drie was echt fantastisch. Niet alleen vulden de smaken van het eten en de drankjes elkaar aan. Ook de mocktails en de wijnen vulden elkaar aan. Dat laatste had ik dus echt niet verwacht. Wat ons betreft is het echt een enorme aanrader om een wijnarrangement te combineren met een mocktailarrangement.

Als afsluiter kregen we een stroopwafeldessert. Een lose wafeltjes, stroop, cake van olijfolie, ingelegde appeltjes en een crème van witte chocolade en limoen. Erbij dronken we vers citroensap met vlierbloesemsiroop en een dessertwijn van Muscat en Pedro Ximénez uit Malaga. Een perfecte afsluiter van een heerlijk etentje.

Lijngevangen snoekbaars uit het IJsselmeerHollandse boerderij eendStroopwafeldessertKoffie, thee en friandises

Alleen al voor de ‘Full of Plants’ Foie Gras kan ik je een etentje bij Het Kook Atelier van harte aanbevelen. Maar ook de combinatie van verantwoord en duurzaam, lokaal en zoveel mogelijk uit eigen moestuin, vers van het wad en huisgemaakte siropen maken dat al je zintuigen worden geprikkeld. De smaken, de geuren, de kleuren en de opmaak: eten bij Het Kook Atelier is in alle opzichten een feestje. En niet alleen Michel en ik hebben genoten van de sfeer en het heerlijke eten. Het Kook Atelier is nieuwkomer in de Lekker500 en staat in de Top 5 van The Fork Restaurant Awards voor Beste Nieuwkomer. Niet verkeerd voor een restaurant dat nog maar 1½ jaar bezig is…

Restaurant het Kook Atelier is in Den Burg nog open tot 29 december. Naar verwachting gaan de deuren in april weer open maar dan op Oost. Vanaf dan is het ook mogelijk te overnachten in één van de 11 farm suites. En heel leuk: op Oost gaan ze workshops geven zodat je voortaan thuis ook kunt genieten van huisgemaakte siropen, kombucha en waterkefir.

Restaurant het Kook Atelier
Gravenstraat 3
1791 CJ Den Burg
06-57945551

Voor het zilt avontuur en diner was ik uitgenodigd.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

Laat een reactie achter