Kook Atelier op Oost
Twee jaar geleden schreef ik het voor het eerst over restaurant het Kook Atelier op Texel. Vandaag een update van dit artikel want in de tussentijd tijd heeft het Kook Atelier een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Een ontwikkeling die ook door MICHELIN is opgemerkt. Kort na de opening kregen ze een aanbeveling in MICHELIN Gids Nederland 2021. Dat belooft veel goeds voor de toekomst… Lees snel mee en ontdek hoe Kook Atelier op Oost fine dining, lokale gastronomie en aandacht voor wat de natuur te bieden heeft verheft tot een culinair avontuur. Of zoals MICHELIN het verwoordt: ‘Hier proeft u de brute kracht van de Texelse natuur.’
Op Oost
Toen wij restaurant het Kook Atelier leerden kennen was het restaurant nog gevestigd in Den Burg. Dat chef Joram Timmerman en zijn vriendin Valerie Jongeneel grootse gastronomische plannen hadden was ons al snel duidelijk. Inmiddels hebben ze hun droom verwezenlijkt in het idyllisch gelegen buurtschap Oost. Een historische stolpboerderij is verbouwd tot het prachtige Boutiquehotel Op Oost. Met oog voor detail en behoud van de historische elementen is een plek gecreëerd waar rust, ruimte en genieten centraal staan. Gasten zijn welkom om te overnachten in de 12 sfeervolle farm suites en wierlodges.
In het bijbehorende restaurant het Kook Atelier op Oost kunnen gasten in alle rust genieten van heerlijke gerechten. Wij zijn er inmiddels verschillende keren te gast geweest en geloof me, hier wil je zijn! Op Oost is een fantastische plek geworden waar je volledig onthaast, ontstresst en met volle teugen geniet van het goede leven.
De keuken van het Kook Atelier is volledig gerealiseerd maar vanwege de gevolgen van de Corona pandemie de bouw van het restaurant nog niet helemaal afgerond. Dat staat gepland voor het najaar van 2022. Tot die tijd is het restaurant gevestigd in het sfeervolle glazen greenhouse naast de keuken. Is dat erg? Totaal niet! De greenhouse is zo sfeervol en gezellig ingericht dat je je bijna afvraagt waarom Joram en Valerie een nieuw restaurant willen bouwen. Maar geloof me, het gaat prachtig worden met nog meer mogelijkheden om je zintuigen in alle opzichten te prikkelen en te verrassen.
Restaurant Kook Atelier op Oost
Bij restaurant Kook Atelier op Oost staan duurzaamheid en lokale producten hoog in het vaandel. Fruit en groente komen zoveel mogelijk uit eigen moestuin of zijn afkomstig van wildpluk. Vlees en vis zijn van verantwoorde en lokale herkomst. Met respect voor de seizoenen serveert Joram een regelmatig wisselend Served by Nature Menu: een verrassingsmenu met vijftien smaakmomenten. Door een speelse afwisseling van amuses, teasers en gerechten beleef je een culinair avontuur.
Naar keuze maak je de ervaring compleet met een wijnarrangement. Liever genieten van alcoholvrije drankjes? Doen zou ik zeggen want de mocktails op basis van huisgemaakte kombucha, waterkefir en siropen zijn fenomenaal lekker.
Om je een indruk te geven laat ik je het Served by Nature Menu zien waar wij van hebben genoten. Zoals ik hiervoor al schreef wisselt het menu met de seizoenen en wat er op dat moment verkrijgbaar is. Laat je dus vooral verrassen door de bijzondere smaakcombinaties en de prachtig geserveerde gerechten.
Served by Nature Menu
Bij de amuse van tapioka kroepoek met kabeljauwlever crème kregen we in de vorm van een gedicht een toelichting op het menu. De gerechten zijn opgedeeld in 4 smaaksensaties: Water, Aarde, Lucht en Vuur. Terwijl we genoten van de amuse en het aperitief stelden we onze zintuigen open voor een mooie avond.
WATER
De tweede amuse was een oester tartare met smaken van mierikswortel, peterselie en groene appel en gepofte quinoa. Het eerste gerechtje was makreel met tijgermelk, ingelegde mosterd en rettich. Het smaakte zoals het eruit zag: in één woord geweldig. De toon was gezet want het tweed gerechtje van langoustine, amandelmelk, groene aardbei en zeelavendel was net zo spot on. Voordat we doorgingen naar het element aarde sloten we af met een amuse van mossel, karnemelk schuim en limoen kaviaar. Man, man, en dit was nog maar het begin van ons menu…. Had ik al gezegd dat we van onze kruin tot in het puntje van onze tenen zaten te genieten?
AARDE
Gepofte schorseneer met gebrande kruiden (tijm, rozemarijn), cantharel, zwarte knoflook crème en een schuim van morille trapt het element aarde af. En ja hoor, daarna is het de beurt aan de signature dish van Joram Timmerman: vegan foie gras met truffel en zwarte olijf. Dit keer heel origineel en bijzonder opgediend: we moeten zelf opzoek naar de truffel. Hoe verzint ie het, zo leuk gedaan! We sluiten af met een amuse. Cornetto van rode biet, ingelegde beukenzwam, amandel crumble en dragen crème.
Eerder waren we al zwaar onder de indruk van de vegan foie gras van Kook Atelier. Inmiddels heeft Joram zijn recept doorontwikkeld en waren wij opnieuw flabbergasted. Naast de zijdezachte textuur had de vegan foie gras nóg meer smaak gekregen. Uit principe eten wij geen foie gras maar deze vegan foie gras is echt een keiharde aanrader, super lekker!
LUCHT en VUUR
Wat een feest om zoveel verschillende gerechtjes en amuses geserveerd te krijgen. De porties zijn perfect qua maat. We genieten volop van alle smaken zonder dat we na 3-4 gerechtjes al helemaal vol zitten.
Eend, maag en hart met pompoen, aardpeer en jus van wilde eend met lever is het gerechtje bij het element lucht. Maag en hart is nou niet iets wat ik zelf snel zou hebben besteld maar eerlijk is eerlijk, ik zit te smullen.
Het laatste element -vuur- beginnen we met een hartige macaron van gebrande mosterd en gevuld met schapenkaas. Hier past maar één woord: fenomenaal! Het dessert bestaat uit peer, dennen ijs, cranberry & lavendel en wat rendier mos.
Na het heerlijke dessert sloten we af met thee en prachtig uitziende friandises. Een soesje van kastanje en morille, canalé met vijgen compote en een toffé van witte chocolade, miso en duindoorn. Vaak zijn friandises erg zoet, dit trio dus echt niet. Wel bomvol smaak zoals het Kook Atelier betaamd en de perfecte afsluiter van een avond culinair genieten!
Wat wij ervan vonden
Zonder uitzondering waren alle smaakmomenten heerlijk. De wijnen en mocktails die we erbij dronken vulden de smaken van het eten perfect aan. Wij hebben inmiddels meerdere keren gegeten bij het Kook Atelier en ieder keer was het in alle opzichten een feestje.
En niet alleen Michel en ik zijn fan van de sfeer en het heerlijke eten. Het Kook Atelier staat inmiddels in de Lekker500, is Dutch Cuisine gecertificeerd en wordt aanbevolen in de MICHELIN Gids Nederland. Daarnaast heeft Op Oost het Green Key Goud certificaat en heeft zich als vierde hotel van Nederland mogen aansluiten bij Small Luxury Hotels of the World.
Onze tip: Wij voorspellen dat ze gewaardeerd gaan worden met een MICHELIN ster. Grijp je kans en ga genieten bij Op Oost en het Kook Atelier. Kan jij straks zeggen dat je een early bird was…
In een relaxte sfeer genieten van lokale gastronomie met aandacht voor wat de natuur te bieden. Dat is waar Op Oost en restaurant het Kook Atelier voor staan. Wanneer ga jij langs?
Op Oost & restaurant het Kook Atelier
Oost 76
1794 GR Oosterend
T: 0222 – 729088
E: info@opoost.nl
Wij hebben zowel op uitnodiging als op eigen kosten genoten bij Op Oost en het Kook atelier.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.