Voor een kop koffie, een fijne lunch, een cocktail of een gezellige etentje: bij Floris ben je de hele dag welkom.

Restaurant Floris – Prins Hendrik Texel

Zoals je in mijn vorige blogpost hebt gelezen hebben we een top weekend gehad in Prins Hendrik Texel. Naast de prachtige kamers en suites, de mooie en rustige omgeving beschikt het hotel over het gezellige en fijne restaurant Floris. Lunchen op het zonovergoten terras, even zitten met een drankje en een snack of ’s avonds genieten van een heerlijk diner. Het kan er allemaal.

Gasten van Hotel en Bungalowpark Prins Hendrik hoeven er de deur niet voor uit. Maar ook als je daar niet verblijft ben je van harte welkom om langs te komen.

Restaurant Floris: van ontbijt tot een afzakkertje

Restaurant Floris is de hele dag geopend. Hotelgasten starten er de dag met een luxe en uitgebreid ontbijt. Daarna is iedereen welkom voor een gezellige lunch of een heerlijk diner. Maar ook voor een kop koffie met wat lekkers, een drankje met een snack, een cocktail aan de bar of een afzakkertje na het eten, bij Floris ben je aan het juiste adres. De speelse variatie tussen hoge, lage, ronde en vierkante tafels is uitnodigend en ademt een relaxte en ontspannen sfeer. Door de open keuken is er altijd wat te zien. Zomers is het goed toeven op het zonovergoten terras.

Krakend verse producten

Nadat we de koffers in de suite hadden gelegd gingen we snel naar het terras om te lunchen. In het zonnetje en omringd door vrolijk tjilpende musjes genoten we van een heerlijke lunch. Krakend verse broodjes, prachtige zalm en heerlijke baba ganoush. Je ziet dat de gerechten met zorg en aandacht zijn bereid. Zo wil je lunchen.

En toen de onvermijdelijke vraag: blijven we zitten en of gaan we nog een stukje wandelen? We besloten de waddendijk op te gaan en via de molen terug te lopen. En wow, terwijl we een lepelaar zagen foerageren vloog er ook eentje over.

Lokale producten

Moe en voldaan schoven we ’s avonds aan voor het diner. De chef kookt graag met lokale producten en ook plantaardige gerechten hebben zijn aandacht. En dat zie je terug op de regelmatig wisselende kaart. Tijdens ons bezoek stonden onder meer Texelse carpaccio, oesterzwammen sticks, zeebaars, zilte salade en Black Angus côte de boeuf op de kaart. Buiten de kaart om had de chef Texelse asperges met zalm en Texelse krieltjes of een overheerlijk stukje Texels lam gemarineerd in yoghurt en za’atar.

Vooraf bestelden we oesterzwammen sticks en vegan sushi. Voor het hoofdgerecht koos Michel tarbotine, ik ging voor de Texelse asperges met zalm. Stuk voor stuk heerlijke gerechten waar we met volle teugen van hebben genoten. Voor het dessert vroegen we of we misschien eerst samen een kaasplankje mochten delen en daarna een crème bûlée met kademom en een bolletje pure chocolade-ijs. Bleek geen enkel probleem, kijk daar hou ik van. Een soort van shared dining dessert zodat kan je toch alles kunt proeven.

Over alles proeven gesproken. De signature dish van de chef, Texels lam gemarineerd in yoghurt en za’atar, moesten we echt de volgende dag proeven zo drukte de chef ons op het hart. Omdat we voor de volgende avond al andere afspraken hadden staan besloten we te lunchen met Texels lam. Perfect gegaard, mals en zacht lamsvlees, de heerlijke smaak van za’atar en het frisse van de granaatappel. Echt een feestje op je bord.

Prins Hendrik Texel

Wijnkaart

Zin in een lekker glas wijn? Bekijk de wijnkaart of laat je adviseren. Voor elke smaak en elk gerecht is er voldoende keuze. Geniet van een fijn glas bubbels als aperitief en combineer de gerechten met een mooie witte, rode of rosé wijn. Elke wijn wordt duidelijk en helder omschreven. Met wijnen van over de hele wereld inclusief Nederlandse wijn valt er echt wat te kiezen. Aan jou dus de keuze: kies je voor vertrouwde smaken of laat je je verrassen?

Vraag vooral ook eens naar de wijnen buiten de kaart om. In samenwerking met de Texelse sommelier SommelRay heeft restaurant Floris geregeld bijzondere wijnen in huis. Zo proefden wij bij het Texels lam een Kpi Rosado. Een rosé die fermenteert in betonnen tanks en daarna wordt gelagerd in kleine houten barriques. Resultaat: een volle, krachtige rosé met de warme tonen van specerijen maar ook het frisse van framboos. Het zachte en malse lamsvlees samen met de bijzondere Kpi, ohhh, dat was me toch genieten. Echt zo’n wijn spijs combinatie waarbij het gerecht en de wijn elkaar optillen.

Super aardige en voorkomende bediening

Of je nou komt inchecken bij het hotel of binnenwandelt voor een hapje en een drankje bij Floris, je wordt warm en hartelijk ontvangen. Wie je ook treft, de bediening is vlot en voorkomend. Het ontbreekt je er aan niets.

Onverwachte ontmoetingen

Tijdens ons diner raakten we aan de praat met Arjan Trap. Naast zijn werk in restaurant Floris is Arjan ook begenadigd fotograaf. Zo hoorden we over zijn expositie op Buitenplaats Brakestein. Een kunstexpositie in de tuinen van Brakestein, dat wilden we graag zien. Brakestein is een fantastische plek vol historie, ligt naast de wezenputten en heeft een prachtig uitzicht over het Texelse landschap. De volgende ochtend zijn we gelijk gaan kijken: een prachtige expositie waar we enorm van genoten hebben. Zo zie je maar weer, hoe je door een gezellig praatje een prachtige expositie ontdekt.

Live muziek

Tijdens de zomermaanden is er elke zondagmiddag live muziek. Dus…verlaat de gebaande paden in de dorpjes en ga vooral ook eens langs bij Floris. En wie weet ontdek je ter plekke dat je graag ook eens in hotel Prins Hendrik verblijft. Want echt, of het nou voor een paar uur is of een paar dagen, op deze plek wil je verblijven. En tot die tijd kom je gewoon langs voor een kop koffie, een fijne lunch of een gezellige etentje.

Restaurant Floris – Prins Hendrik Texel
Stuifweg 13
1794 HA Texel
0222 – 363020

Ons verblijf in Prins Hendrik Texel was op uitnodiging.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *