Ras el hanout - Een rijk Marokkaans/Arabisch kruidenmengsel dat je met dit recept heel makkelijk zelf maakt. Binnen een paar minuten heb je een potje vol.

Ras el hanout

Een rijk Marokkaans/Arabisch kruidenmengsel dat je met dit recept heel makkelijk zelf maakt. Binnen een paar minuten heb je een potje vol.

Deel dit recept/artikel!

Ras el hanout is een rijk Marokkaans/Arabisch kruidenmengsel dat je kant en klaar kunt kopen maar ook heel makkelijk zelf kunt samenstellen. En het leuke is dat er eigenlijk geen vaststaand recept voor is. Vaak zit er wel komijn, koriander, kaneel, paprika, kurkuma, gember en kruidnagel in maar uiteindelijk maakt elke kruidenhandelaar z’n eigen versie. En afhankelijk van de voorraad kan de samenstelling ook nog eens van dag tot dag verschillen. De grote gemene deler is echter dat er veel verschillende specerijen in worden gebruikt, soms wel meer dan 25.

Mijn recept voor ras el hanout gebruikt 10 specerijen die je waarschijnlijk wel in huis hebt. Mocht dat niet het geval zijn dan zijn ze heel makkelijk in de supermarkt verkrijgbaar. Eenmaal gemengd en luchtdicht afgesloten kan je de kruidenmix prima bewaren, het liefst op een koele, droge en donkere plek. En voel je vooral vrij om te experimenteren met andere en/of extra specerijen. Foelie, piment, anijszaad, venkelzaad, zwarte peper, je kan het allemaal gebruiken.

Ras el hanout - Een rijk Marokkaans/Arabisch kruidenmengsel dat je met dit recept heel makkelijk zelf maakt. Binnen een paar minuten heb je een potje vol.
Ras el hanout - Een rijk Marokkaans/Arabisch kruidenmengsel dat je met dit recept heel makkelijk zelf maakt. Binnen een paar minuten heb je een potje vol.

Ras el hanout

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 1 potje

Ingrediënten: 

  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • theelepel korianderzaad
  • ¾ theelepel kaneel
  • ¾ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • ¼ theelepel kardemompoeder
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • max ¼ theelepel chilipoeder
  • zout, naar smaak

Aan de slag:

  • Rooster de komijn- en korianderzaadjes in een koekenpan. Als de kruiden lekker beginnen te ruiken haal je de pan van de pit en laat je ze afkoelen.
  • Doe de overige kruiden in een vijzel, voeg de afgekoelde zaadjes toe en stamp tot een mooi mengsel. Als je wilt kun je naar smaak zout toevoegen. Ik voeg zout liever toe als ik een gerecht aan het kruiden ben, zo kan ik spelen met de intensiteit van de kruiden zonder gelijk meer zout toe te voegen.
  • Bewaar de ras el hanout in een luchtdicht afgesloten potje.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Ras el hanout gebruik je net als andere kruidenmixen. Wrijf er bijvoorbeeld vlees mee in, maak er een marinade mee, gebruik het in soep en in stoofschotels.
  2. Schenk eens wat olie in een schaaltje, strooi er wat ras el hanout over en zet op tafel om vers brood in te dippen.

Bewaar dit recept op Pinterest:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept