Quinoa met bietjes en halloumi
Simpele, gezonde en lekkere maaltijden, daar kan je nooit genoeg recepten van hebben toch? Dit recept voor quinoa met bietjes en halloumi is er zo eentje. Vrolijke kleuren en een lekkere bite. Echt zo’n salade waar je nog een keer extra van opschept.
Het recept is goed voor 2-3 personen. Ideaal dus om met z’n tweetjes van te eten en het restant te bewaren voor de volgende dag. Heb je gelijk je lunch geregeld. Dat is in elk geval hoe ik het graag doe.
Lunchbox met quinoa, bietjes en halloumi
Mijn lunchbox vul ik graag terwijl ik de salade opmaak voor op tafel. Ik leg een laagje rucola in het onderste bakje en schep er het quinoa en bietjes-mengsel op. In het bovenste bakje bewaar ik de halloumi. De dressing schenk ik in een mini weckpotje. Een extra potje met zadenmix erbij is een lekkere toevoeging. De zaden geven niet alleen een fijne bite ze zijn ook erg gezond. Voor het lekkere kan je er nog wat crackers en een notenreep bij stoppen.
Bietjes of kroten, vergeten groente
Bieten of kroten -hoe noem jij ze?- is echt zo’n groente die ik eigenlijk te weinig gebruik. Heerlijk in een aardappel-bietensalade of tartaar van bietjes. Verder vergeet ik ze vaak. Zonde want je kan er zoveel meer mee.
Koop bietjes eens ongekookt en pof ze in de oven. Krijgen ze een heerlijke smaak van. Sowieso is het een aanrader om verse bietjes te kopen en ze zelf te koken. Zelf gekookte bietjes hebben veel meer smaak en structuur dan voorgekookt uit de winkel. Gelijk na het koken kan je een deel inmaken in zoetzuur. Heerlijk! Ik ga komende tijd maar weer eens wat vaker bietjes op tafel te zetten. Te beginnen met deze frisse quinoa salade vol zoete bietjes en hartige halloumi.
Quinoa met bietjes en halloumi
Ingrediënten:
- 150 gr drie kleuren quinoa
- 1 pakje halloumi
- 500 gr gekookte bietjes
- 1 appel, Elstar
- 3-4 augurken
- ½ zak rucola
- olijfolie
Voor de dressing:
- 2 eetelepels yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel mosterd
- scheutje azijn
- agavesiroop, naar smaak
Aan de slag:
- Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Meestal heeft quinoa zo'n 10 minuten nodig om gaar te worden. Giet door een zeef af en laat rustig uitdampen.
- Verwarm ondertussen wat olijfolie in een koekenpan en snij de halloumi in blokjes. Leg de halloumi in de pan en bak rustig goudbruin en krokant. Schep op een bord en laat afkoelen.Tip: Laat de halloumi rustig bakken. In eerste instantie komt er veel vocht vrij. Dat is precies wat je wilt hebben. Laat het je het vocht niet rustig verdampen dan heeft de halloumi een aparte structuur en maakt het piepende geluiden als je erop kauwt. Rustig verdampen dus dat vocht en af en toe de stukjes keren. Zodra het vocht weg is zal de halloumi langzaam kleuren en krokant worden.
- Laat de bietjes uitlekken en snij samen met de appel en augurk in blokjes. Doe samen met de quinoa in een schaal en hussel door elkaar.
- Doe de ingrediënten voor de dressing bij elkaar in een schaaltje en roer tot een gladde saus. Voeg zoveel agavesiroop toe dat dressing licht zoet is met een klein zuurtje.
- Meng wat dressing door het quinoa-mengsel, hussel de rucola erdoor en leg op een schaal. Verdeel de halloumi erover en zet de schaal op tafel. Geef het schaaltje dressing erbij zodat iedereen naar behoefte extra kan nemen.Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!