Quiche met paddenstoelen, gorgonzola en hazelnoot
Soms kom je in aanraking met een product en denk je oké?!? En dan zoek je uit wat het is en wat je ermee kunt en raak je helemaal enthousiast. Dat gebeurde mij met eikhaas ook wel bekent als maitake.
Wat is eikhaas?
Toen ik onlangs een doosje eikhaas kreeg toegestuurd wist ik niet wat het was. Meestal heb ik weleens van een product gehoord maar dit keer was het echt helemaal nieuw voor me. Eikhaas blijkt een paddenstoel die op de stam en/of de wortels van eiken groeit. De vorm is grillig en lijkt een beetje op een bundel samengebonden (eiken)blaadjes. Eikhaas heeft een grijsbruine kleur, is vlezig van structuur en heeft een aardse geur en smaak. In de Oosterse traditionele geneeskunst staat de paddenstoel bekent om z’n gunstige invloed op ons immuunsysteem.
Daags nadat ik de eikhaas had ontvangen maakte ik er een heerlijke quiche mee. Je ziet ‘m op onderstaande foto.
De quiche smaakte ons zo goed dat ik hem een week later alweer opnieuw maakte. Eikhaas is het hele jaar door verkrijgbaar maar helaas veelal via de groothandel. Omdat niet iedereen toegang heeft tot de groothandel probeerde ik een alternatief met portobello en shiitake. En die was ook heel erg lekker! Kijk dus of je aan eikhaas kunt komen en zo niet gebruik dan een mix van portobello en shiitake of gebruik andere smaakvolle paddenstoelen.
Quiche met paddenstoelen, gorgonzola en hazelnoot
Ingrediënten:
- 300 gr paddenstoelen, een mix van portobello en shiitake is erg lekker. Als je eraan kunt komen probeer dan vooral ook eens eikhaas. Erg lekker en decoratief!
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, schoongemaakt
- 80 gr gorgonzola
- 40 gr hazelnoten, grof gehakt
- 3 eieren
- 4 plakjes roomboter bladerdeeg, diepvries
- scheutje halfvolle melk
- handje gehakte peterselie
- olijfolie
- zout en peper
Extra benodigdheden
- quichevorm ø 20 cm ingevet
- blindbakbonen
- vel bakpapier
Aan de slag:
- Maak de paddenstoelen schoon en snij in grove stukken.
- Fruit de ui in een beetje olijfolie glazig en knijp dan de knoflook erbij. Voeg de paddenstoelen toe en laat rustig slinken tot het vocht is verdampt. Bestrooi tussentijds met een snufje zout en peper. Laat het paddenstoelen-mengsel afkoelen.
- Ontdooi de plakjes bladerdeeg, bekleed er de quichevorm mee en prik met een vork voorzichtig gaatjes in de bodem. Leg een (verkreukeld) vel bakpapier in de met bladerdeeg beklede quichevorm en vul met de blindbakbonen. Schuif de vorm in een op 200ºC hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven en bak 10 minuten. Haal de vorm uit de oven en verwijder de blinkbakbonen en het bakpapier.
- Schep de gehakte peterselie en hazelnoten door het paddenstoelenmengsel, vul de quiche ermee en brokkel er de gorgonzola overheen. Roer de eieren los met de melk, giet over de vulling van de quiche en zet de quiche in de op 200ºC hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven en bak gedurende 10 minuten. Zet dan de temperatuur terug naar 180ºC hete lucht en bak in nog eens 30 minuten tot de quiche gaar en goudbruin is.
- Serveer de quiche met paddenstoelen, gorgonzola en hazelnoot naar keuze heet of lauw warm. Bestrooi vlak voor het serveren met wat vers gehakte peterselie.Eet smakelijk!
Tips:
- Gebruik vooral niet teveel zout en peper. Door de gorgonzola wordt de quiche al behoorlijk hartig.
- Gebruik ook eens wat gedroogde paddenstoelen in de vulling. Erg lekker!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat een toegestuurd product (eikhaas).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Ik ga de quiche morgen maken voor gasten die geen vlees of vis eten. Ik pas hem iets aan met spinazie en walnoten erbij en ipv melk lactosevrije roomkaas. Ik ben erg benieuwd!
Klinkt goed, zal vast ook lekker smaken. Succes met bakken! Laat je weten hoe het heeft gesmaakt?
Heb deze quiche gemaakt met deeg voor hartige taart ipv bladerdeeg en walnoten in plaats van hazelnoten. Ook erg lekker en wordt goed stevig!
Wat leuk om te horen, dank je wel!
Kan je deze ook invriezen?
Beste Kim, het lijkt me geen probleem om de quiche in te vriezen. Na het ontdooien zou ik de quiche zonder vorm en op een rooster verwarmen. Zo wordt de korst weer lekker krokant.
Ik ben dol op quiches. En paddestoelen. En gorgonzola. En noten. Dus deze quiche moet wel heerlijk zijn!
Wij hebben de quiche inmiddels verschillende keren gegeten en wat ons betreft is het een dikke aanrader!! Snel eens maken dus!