Header Overetengesproken.nl
Quiche met kaas, spek en ui

Quiche met kaas, spek en ui

met Geen reacties
122 Shares

Quiche of hartige taart is hier in huis altijd een succes. Er staan er inmiddels verschillende op de website. Met asperges, met paddestoelen, gorgonzola en hazelnoten, met groene asperges, ricotta en serrano ham of bijvoorbeeld mini quiche Lorraine. Omdat je nooit genoeg quiche recepten kunt hebben deel ik vandaag mijn versie van quiche met kaas, spek en ui.

Quiche met kaas, spek en ui komt van origine uit de Elzas en heet in Frankrijk quiche Alsacienne. De bodem kan je maken met bladerdeeg maar veel lekkerder is het om pate brisée te maken. Pate brisée klinkt misschien indrukwekkend en/of ingewikkeld maar is in feite een heel simpel deeg om te maken. Als je appeltaart kunt maken draai je je hand niet om voor pate brisée…

Quiche met kaas, spek en ui - Franse, hartige taart met een brosse bodem. Makkelijk te maken, onweerstaanbaar lekker!

Pate brisée

Voor pate brisée -zanddeeg- voeg je alle ingrediënten bij elkaar in een kom, wrijf de boter tussen je vingers door de droge ingrediënten en kneed snel tot een samenhangend deeg. Probeer er vooral geen mooi en goed doorkneed deeg van te maken. Het mag best wat vlokkerig zijn en de boter hoeft ook zeker niet egaal door het deeg gekneed te zijn. Hier en daar zichtbare witte vegen van de boter maakt de gebakken korst straks juist extra bros.

Pate brisée kan je zowel voor zoete als hartige baksels gebruiken. Voor hartige taarten zoals quiche met kaas, spek en ui voeg ik wat zout toe aan de ingrediënten. Bak ik een zoete galette dan vervang ik het zout door wat suiker. Hetzelfde deeg maar een heel andere smaak.

Quiche met kaas, spek en ui - Franse, hartige taart met een brosse bodem. Makkelijk te maken, onweerstaanbaar lekker!

Quiche met kaas, spek en ui

Franse, hartige taart met een brosse bodem. Makkelijk te maken, onweerstaanbaar lekker!

Hoeveelheid 1 quiche ø 20 cm

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 150 gr bloem
  • 70 gr roomboter, koud en in blokjes
  • 3 gr fijn zeezout, bijna ½ theelepel
  • 2 eetlepels koud water
  • ½ eidooier

Voor de vulling:

  • 2 rode uien
  • 125 gr ontbijtspek
  • 125 gr Gruyère, geraspt
  • 3 eieren (L)
  • scheut melk
  • nootmuskaat

Extra benodigdheden:

  • quichevorm ø 20 cm, ingevet

Aan de slag

  1. Meng bloem en zout goed door elkaar en voeg de rest van de ingrediënten toe. Wrijf tussen je vingers de boter samen met de andere ingrediënten tot een kruimeldeeg en kneed dan snel tot een samenhangende massa. Leg tot gebruik in de koelkast.

    Tip: Je hoeft geen mooi deeg te maken, het mag vlokkerig zijn met hier en daar witte vegen van de boter.

  2. Doe de gesnipperde ui samen met het spek in een koekenpan en fruit op een medium pit. Als de uien zacht en glazig zijn en het vocht grotendeels is verdampt neem je de pan van de pit en laat afkoelen.

    Tip: Door het spek samen met de uien langzaam te fruiten nemen de uien de smaak van het spekvet optimaal op. En je hoeft geen extra vet toe te voegen.

  3. Klop de eieren met een scheutje melk en wat (vers geraspte) nootmuskaat los. Rol het deeg uit en bekleed de beboterde quichevorm ermee. Snij de randen strak af en prik met een vork gaatjes in de bodem.

    Tip: De afsnijdsels van het deeg kan je gebruiken in een muffinblik. Bak er mini vormpjes mee en vul ze met bijvoorbeeld eiersalade als borrelhapje.

  4. Vul de quiche met het ui-spekmengsel, verdeel de gruyère erover en schenk het ei over de vulling. Bak 15 minuten op 180° hete lucht met extra onderwarmte, zet dan de warmte om naar standaard boven en onderwarmte (dus geen hete lucht) en bak in nog eens 25 minuten. Naar keuze neem je de quiche uit de vorm en bak nog even 5-10 minuten op louter onderwarmte. Hierdoor krijg je een heerlijk krokante bodem.

  5. Neem de quiche uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster. De quiche is zowel warm als koud erg lekker.

    Eet smakelijk!

Pin deze lekkere quiche gelijk op Pinterest

Quiche met kaas, spek en ui - Franse, hartige taart met een brosse bodem. Makkelijk te maken, onweerstaanbaar lekker!


Naast deze website ben ik ook aanwezig op social media.
Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Superleuk als je het deelt op social media! Tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis. Een reactie in de comments onder het recept is natuurlijk ook altijd leuk.

Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

Laat een reactie achter

Recept waardering