Header Overetengesproken.nl
Quiche met broccoli en ham

Quiche met broccoli en ham

 |  Geen reacties
30 Shares

Aardappels, vlees en groente, ook wel een AVG-tje genoemd: we zijn er allemaal groot mee geworden. Maar met de huidige, internationaal georiënteerde keuken eten we zo’n AVG-tje steeds minder. En ik moet eerlijke bekennen dat het bij mij eigenlijk nooit meer op tafel staat. Sowieso eet ik weinig aardappels en groente en vlees verwerk ik graag samen in een gerecht. Zoals bijvoorbeeld in de quiche met broccoli en ham van vandaag.

Broccoli is -in Nederland- een relatief nieuwe groente: het is pas sinds 1979 hier verkrijgbaar. Broccoli is zacht van smaak en bevat veel vitamine C en vezels. Hoewel vaak de stronkjes worden weggegooid kan je ze prima eten. Sterker: de stronkjes hebben wat mij betreft zelfs meer smaak dan de roosjes. Vergeet dus de volgende keer dat je broccoli klaarmaakt vooral niet wat stronkjes mee te koken, te stomen of in de soep te verwerken.

Quiche met broccoli en ham - Deze hartige taart met broccoli en ham is ideaal als snelle avondmaaltijd. Maak 'm van tevoren en warm vlak voor het eten op.

Quiche met broccoli en ham

Deze hartige taart met broccoli en ham is ideaal als snelle avondmaaltijd. Maak 'm van tevoren en warm vlak voor het eten op.
Hoeveelheid 1 quiche

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 150 gr bloem
  • 60 gr boter
  • 25 gr geraspte jong belegen kaas
  • 1 ei
  • zout

Voor de vulling:

  • 500 gr broccoli
  • 120 gr ham
  • 4 eieren
  • 50 gr Griekse yoghurt of crème fraîche
  • 75 gr geraspte jong belegen kaas
  • zout en peper

Extra benodigheden:

  • springvorm ø 21 cm, licht ingevet

Aan de slag

  1. Snij de broccoli in kleine roosjes en snij een deel van de stronkjes klein. Stoom of kook de groente nèt niet gaar, spoel af met koud water en laat goed uitlekken en drogen. Spreid de broccoli eventueel uit op een schone theedoek of wat keukenpapier om extra goed droog te laten worden.
  2. Kneed van de bloem, boter, kaas, ei en wat zout een soepel deeg. Om het deeg soepeler te maken voeg je eventueel enkele druppels water toe. Verdeel het deeg in twee stukken. Druk één stuk deeg met je hand uit op de bodem tot de gehele bodem is bedekt. Rol van het overgebleven deeg twee strengen en bekleed daarmee de zijkant van de bakvorm. Zorg dat de quiche ongeveer 3 cm diep is. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.
  3. Klop in een kom de 4 eieren voor de vulling los met de Griekse yoghurt en wat peper en zout.
  4. Snij de ham in stukjes en verdeel de helft over de bodem van de quiche, verdeel de helft van de broccoli erover en strooi 1/3 van de kaas erover. Herhaal met de laatste ham, laatste broccoli en de helft van de overgebleven kaas.
  5. Schenk het eimengsel over de vulling en verdeel de laatste kaas over de quiche. Schuif de quiche in het midden van een op 180°C hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de stand terug naar hete lucht. Bak in ongeveer 45 minuten gaar en bruin.

    Eet smakelijk!

Geef een reactie