Quiche met broccoli en ham
Aardappels, vlees en groente, ook wel een AVG-tje genoemd: we zijn er allemaal groot mee geworden. Maar met de huidige, internationaal georiënteerde keuken eten we zo’n AVG-tje steeds minder. En ik moet eerlijke bekennen dat het bij mij eigenlijk nooit meer op tafel staat. Sowieso eet ik weinig aardappels en groente en vlees verwerk ik graag samen in een gerecht. Zoals bijvoorbeeld in de quiche met broccoli en ham van vandaag.
Broccoli is -in Nederland- een relatief nieuwe groente: het is pas sinds 1979 hier verkrijgbaar. Broccoli is zacht van smaak en bevat veel vitamine C en vezels. Hoewel vaak de stronkjes worden weggegooid kan je ze prima eten. Sterker: de stronkjes hebben wat mij betreft zelfs meer smaak dan de roosjes. Vergeet dus de volgende keer dat je broccoli klaarmaakt vooral niet wat stronkjes mee te koken, te stomen of in soep te verwerken.
Quiche met broccoli en ham
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 150 gr bloem
- 60 gr boter
- 25 gr geraspte jong belegen kaas
- 1 ei
- zout
Voor de vulling:
- 500 gr broccoli
- 120 gr ham
- 4 eieren
- 50 gr Griekse yoghurt of crème fraîche
- 75 gr geraspte jong belegen kaas
- zout en peper
Extra benodigheden:
- springvorm ø 21 cm, licht ingevet
Aan de slag:
- Snij de broccoli in kleine roosjes en snij een deel van de stronkjes klein. Stoom of kook de groente nèt niet gaar, spoel af met koud water en laat goed uitlekken en drogen. Spreid de broccoli eventueel uit op een schone theedoek of wat keukenpapier om extra goed droog te laten worden.
- Kneed van de bloem, boter, kaas, ei en wat zout een soepel deeg. Om het deeg soepeler te maken voeg je eventueel enkele druppels water toe. Verdeel het deeg in twee stukken. Druk één stuk deeg met je hand uit op de bodem tot de gehele bodem is bedekt. Rol van het overgebleven deeg twee strengen en bekleed daarmee de zijkant van de bakvorm. Zorg dat de quiche ongeveer 3 cm diep is. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.
- Klop in een kom de 4 eieren voor de vulling los met de Griekse yoghurt en wat peper en zout.
- Snij de ham in stukjes en verdeel de helft over de bodem van de quiche, verdeel de helft van de broccoli erover en strooi 1/3 van de kaas erover. Herhaal met de laatste ham, laatste broccoli en de helft van de overgebleven kaas.
- Schenk het eimengsel over de vulling en verdeel de laatste kaas over de quiche. Schuif de quiche in het midden van een op 180°C hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de stand terug naar hete lucht. Bak in ongeveer 45 minuten gaar en bruin.
Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Op zich een lekkere quiche maar ik vond hem niet heel spannend qua smaak. Ik denk dat ik er volgende keer toch wat meer kruiden in ga doen en belegen kaas in plaats van jong belegen. De korst was overigens heel erg lekker. Die ga ik ook gebruiken voor andere hartige taarten ipv bladerdeeg.
Klopt, het is geen quiche met bijzondere kruiden of smaken. Hoeft ook niet altijd vind ik. Fijn te horen dat de korst je goed is bevallen. Ik gebruik het inderdaad ook graag ter vervanging van bladerdeeg.
Heerlijk recept. Ik gebruik het deeg voor hartige taart uit de diepvries, erg gemakkelijk en lekker. Daarnaast gebruik ik naast de broccoli grof gesneden rode paprika en meer kaas. Mocht de kaas nog niet bruin zijn dan zet ik de laatste 5 minuten de grill erbij aan.
Met extra kaas wordt de quiche inderdaad alleen nog maar lekkerder. Extra groente is ook nooit verkeerd.
Lekker recept. Alleen op de een of andere manier gaart de quiche onvoldoende… Het ei is vaak nog rauw na 45min. Komt dit omdat we een hetelucht oven hebben?
Dus onderwarmte voorverwarmde oven kan bij ons niet.
Enige verschil verder, wij doen ipv bladerdeeg croissant deeg…
Rauw ei, dat is heel vervelend en niet de bedoeling natuurlijk. Wat betreft de hete lucht, dat kan het probleem eigenlijk niet zijn. Ik maak de quiche regelmatig en altijd met hete lucht. De onderwarmte is puur bedoeld om de bodem extra garing te geven, kan ook prima zonder. Croissant deeg lijkt me ook geen probleem. Eerlijk gezegd kan ik maar twee dingen bedenken: of de oventemperatuur was te laag of de vulling was ijskoud toen het de oven in ging. Oventemperaturen zijn nooit exact wat je instelt, er zit altijd wat afwijking in. Om de temperatuur te controleren gebruik ik de Fantast bakthermometer van Ikea. Goedkoop -€ 9,99- maar heel nauwkeurig.
Heerlijk recept, eenvoudig te maken. Heb voornt ultime gemak bladerdeeg gebruikt ipv zelf deeg maken.
Voor twee kleine eters voldoende voor twee dagen.
Wij zijn ook altijd nog heel enthousiast over deze quiche. Kant en klaar bladerdeeg is inderdaad echt easy peasy.