Header Overetengesproken.nl
Quiche met groene asperges, ricotta en serrano ham

Quiche met groene asperges, ricotta en serrano ham

 |  Geen reacties
107 Shares

Inmiddels alweer ruim een jaar geleden maakte ik voor het eerst aspergerolletjes met ricotta en prosciutto uit het boek simple dinners van Donna Hay. Het recept beviel zo goed dat ik het nog regelmatig maak. Onlangs heb ik het recept iets aangepast en er een quiche van gemaakt.

Om de quiche ook dat krokante zoutje te geven dat ik zo lekker vind aan de aspergerolletjes heb ik de helft van de serrano ham licht uitgebakken en over de bodem verdeeld. De andere helft heb ik in stukjes gesneden en als een soort topping over de vulling gestrooid. Doordat ze mooi op de quiche blijven liggen worden ze tijdens het bakken heerlijk krokant. Ik ben super enthousiast over deze quiche. Misschien vind ik ‘m zelfs nog wel lekkerder dan de originele aspergerolletjes.

Quiche met groene asperges, ricotta en serrano ham - Super lekkere quiche die je absoluut een keer gegeten moet hebben!

Quiche met groene asperges, ricotta en serrano ham

Super lekkere quiche die je absoluut een keer gegeten moet hebben!
Hoeveelheid 1 quiche

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg, diepvries
  • 200 gr ricotta
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 eetlepels fijngehakte krulpeterselie
  • rasp van 1 citroen
  • 150 gr jonge/dunne groene asperges
  • 8 plakken serrano ham

Extra benodigdheden:

  • rechthoekige bakvorm met losse bodem, 35×11 cm, licht ingevet
  • vel bakpapier
  • blindbakbonen
  • aluminiumfolie

Aan de slag

  1. Laat het bladerdeeg ontdooien, bekleed hiermee de bakvorm en prik met een vork voorzichtig gaatjes in de bodem. Leg het vel bakpapier in de met bladerdeeg beklede bakvorm en stort vol met de blindbakbonen. Schuif de vorm in een op 210ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak 10 minuten. Haal de quichebodem uit de oven en verwijder de blinkbakbonen en het bakpapier.
  2. Bak, terwijl de quichebodem in de oven staat, 4 plakjes serrano ham lichtjes uit in een koekenpan.
  3. Schenk een ruime pan voor de helft vol met water en breng aan de kook. Snij ondertussen de onderkanten van de asperges af en blancheer ze gedurende 1 minuut in het kokende water. Giet af en koel de asperges direct met koud stromend water. Laat de asperges uitlekken op keukenpapier.
  4. Voeg ei, citroenschil, peterselie en ricotta bij elkaar en meng goed.
  5. Verdeel de plakjes uitgebakken ham over de bodem van de quiche, leg de asperges erop en schenk het ricottamengsel erover. Vul niet helemaal tot de rand want de vulling komt tijdens het bakken nog iets omhoog. Ik hield een klein beetje vulling over. Snij de achtergehouden 4 plakjes ham in stukjes en strooi over de quiche. Zet de quiche in het midden van een op 210°C hete lucht voorverwarmde oven en bak 25 minuten. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 190ºC conventioneel en dek de vorm losjes af met aluminiumfolie.

    Eet smakelijk!

Geef een reactie