Puur & Lichter van Pascale Naessens en William Cortvriendt - Boekreview

Puur & Lichter van Pascale Naessens en William Cortvriendt

Eten wat je lekker vindt, boordevol energie en goed in je vel zitten en toch een slank lichaam hebben. Een onbereikbaar ideaal? Volgens Pascale Naessens en William Cortvriendt niet. In Puur & Lichter bundelen ze hun kennis en laten ze zien dat dit ideaal echt voor iedereen bereikbaar is. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder want in deze review vertel ik je alles over dit mooie boek.

De gangbare gedachte is dat overgewicht en de daarmee samenhangende gezondheidsklachten veroorzaakt worden door teveel en te vet eten. William Cortvriendt, een internationaal bekende en gerespecteerde arts, legt haarfijn uit waarom deze gedachtegang niet klopt. Wetenschappelijk onderbouwd laat hij ons zien dat de oorzaak ligt bij het soort voeding dat we de afgelopen decennia zijn gaan eten, dat de hoeveelheid die we eten minder van belang is en dat de ene calorie de andere niet is.

Op basis van deze kennis presenteert hij vervolgens zijn visie op gezonde voeding. Een gezond eetpatroon bestaat volgens hem uit pure, verse en volvette ingrediënten en slechts met mate (bewerkte) koolhydraten. Het is voeding die niet alleen lekker maar ook vullend is zodat we geen hongergevoel hoeven hebben. Naast de theorie besteedt hij ook aandacht aan hoe je dit het best in je dagelijkse leven kunt inpassen, wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.

Puur & Lichter van Pascale Naessens en William Cortvriendt - Boekreview

Is deze theorie nieuw? Nee, zeker niet. Er zijn meerdere artsen/wetenschappers die boeken hebben geschreven over deze theorie. Allemaal tonen ze feilloos aan waar de huidige gedachtegang over gezonde voeding mank gaat. Ook laten ze eensgezind zien hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het fijne van het boek Puur & Lichter is dat de theorie wordt teruggebracht tot de essentie en deze in heldere en begrijpelijke taal aan je wordt uitgelegd. Wil je dieper op deze materie ingaan kijk dan eens naar de ander boeken die William Cortvriendt heeft geschreven. Ook boeken als ‘De voedselzandloper’ en ‘Veroudering vertragen, het langer jong-plan’ van Kris Verburgh zijn echte aanraders.

Anders eten klinkt misschien ingrijpend maar Pascale Naessens laat in het tweede deel van het boek zien dat dat niet zo is. Ze geeft recepten waarmee we de theorie in praktijk kunnen brengen. Van ontbijt, lunch, tussendoortjes en borrelhapjes tot diner en dessert: alle recepten zijn op basis van verse, onbewerkte ingrediënten. De ingrediënten lijsten zijn kort en bevatten uitsluitend gangbare, alledaagse producten. De recepten zijn bondig geschreven en de foto’s van de gerechten doen je watertanden. Sommige recepten zijn nieuw, sommige recepten komen uit eerdere boeken van Pascale Naessens.

Puur & Lichter van Pascale Naessens en William Cortvriendt - Boekreview
Puur & Lichter van Pascale Naessens en William Cortvriendt - Boekreview

Op de foto’s zie je al een paar mooie gerechten maar ik zal er nog een paar voor je noemen. Portobello met gepocheerd ei en avocadosaus, spiegelei met rode biet en spinazie, mosselen met lente-uitjes en een mayonaise-mosterdsausje, tartaar van maatjes en lente-uitjes, salade met kip cajun en guacamole en gehakt met olijven en tomaten. Maar ook de recepten voor quinoa met tomaatjes, verse kruiden en nootjes, hartige taart met groene asperges en mozzarella, brandade van kabeljauw met knolselder of een zachte crème van cacao en kokosmelk maken dat ik het liefst gelijk de keuken induik om één van deze gerechten te maken.

Puur & Lichter van Pascale Naessens en William Cortvriendt - Boekreview

Persoonlijk ben ik al heel lang overtuigd van deze visie op gezonde voeding. 100% opvolgen: dat heb ik wel gedaan maar inmiddels heb ik mijn eigen balans gevonden. Dwaal ik iets te lang of teveel af: ik merk het direct aan mijn lichaam. En op die momenten trek ik de teugels weer even aan en stuur ik waar nodig bij. Het bevalt mij prima.

Of je nou wilt afvallen, gezondheidsklachten wilt aanpakken of graag gezonde voeding eet: dit boek geeft je de handvatten die nodig zijn om je voedingspatroon bij te sturen. Zonder moeilijk gedoe, bijzondere producten of afwijkende recepten kan iedereen lekker in z’n zitten. Sta je open voor een omslag in je denken over en visie op gezonde voeding dan is dit boek wat mij betreft een must have!

Hoe de recepten in de praktijk zijn lees je komende dinsdag. Dan deel ik mijn ervaringen met het recept voor portobello met tomaat, verse kruiden en feta.

Ook enthousiast? Bestel via bol.com jouw exemplaar van Puur & Lichter

Dit artikel bevat een affiliate link en een toegestuurd product (Puur & Lichter).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *