Pumpkin spice oats ofwel havermout met pompoen
Pumpkin spice oats ofwel havermout met pompoen was het eerste recept dat ik maakte uit het kookboek van Charlotte de Jong. Ik ken Charlotte (Charlie) via Instagram en heb haar anderhalf jaar geleden op het door ons beiden geliefde Texel voor het eerst ontmoet. Super gezellige meid en wat een energie straalt zij uit! En laat energie nou precies datgene zijn waar zij zich op focust. Met haar blog Charlie’s Kitchen en haar #ECHTINBALANS programma helpt ze jou en mij om energieker te zijn, rust in je hoofd te hebben, lekkerder in je vel te zitten maar vooral ook meer balans te ervaren. En nu is er dus ook haar kookboek. Vandaag vertel ik je er meer over en deel ik het recept voor het heerlijke pompoen ontbijtje dat ik eruit maakte.
Charlie’s Kitchen – Charlotte de Jong
70 makkelijke recepten voor meer energie en balans. Kijk, dat zijn ondertitels die niets aan duidelijkheid te wensen overlaten. Om eerlijk te zijn: als ik ‘meer balans’ op een kookboek zie staan word ik vaak wel een beetje huiverig. Charlie neemt die angst gelijk weg door te zeggen: ‘In mijn keuken mag alles. Ik geloof niet in strenge restricties.’ Kijk, toen had ze mijn onverdeelde aandacht!
Balans volgens Charlie’s Kitchen is goede porties die voldoende voedzaam zijn waardoor ze én vullend zijn én je energiek je dag doorkomt. Hoe je dat doet? Ze legt het uit aan de hand van haar ’10 golden rules voor een leven #ECHTINBALANS’. Regels voor voedzame maaltijden maar ook voor fijne lifestyle gewoonten. Regel 10 verklap ik alvast aan je: Laat jezelf af en toe gewoon zijn. Voel hoe je je voelt en accepteer het, je hoeft niet altijd optimaal te presteren.
Makkelijk en snel drie keer per dag een voedzame maaltijd op tafel is met de recepten uit Charlie’s Kitchen echt een peulenschil. Alle recepten staan binnen 30 minuten op tafel en zien er ook nog eens kleurrijk en aantrekkelijk uit. Ontbijt met luchtige pancakes met fruit, een ei-wraps met zalm en roomkaas, ontbijtkoek met noten of hartige ontbijtmuffins. Maak voor de lunch groentequiche met zalm, zoete aardappel en tuinerwten, gevulde tomaat met feta en pijnboompitten, pompoensoep met gember, sinaasappel en ricotta of geniet van verschillende soorten tosti’s. Schep ’s avonds je bord vol met pompoen-spinazie-lasagne, stamp een prei-andijviestamppot met spekjes, geniet van een kip-spinazieburger of warm op met een bord linzensoep met naanbrood. Lekker eten én balans houden was nog nooit zo gemakkelijk.
Bij balans hoort ook dat je af en toe trek hebt in een tussendoortje. Snoep een stukje appelcake, eet een hekseneitje of mueslireep en ervaar de energieboost die ze geven. Naast gezonde en energieke gerechten geeft Charlie ook enkele van haar favoriete recepten waarbij ze niet let op suiker, alcohol, roomboter en andere ingrediënten. Zomerse taart met frambozen, witte chocolade-pistachebolletjes, vierkazenquiche met port en hemelse brownies met pinda’s.
Pumpkin spice oats ofwel havermout met pompoen
Heel even twijfelde ik of ik het havermout ontbijtje zou maken of toch de frittata met pasta en cherrytomaatjes. Omdat ik een pompoen had liggen én gek ben op havermout is het toch de eerste geworden. De frittata maak ik vast en zeker binnenkort een keer als lunch. Nu al zin in…
Maar goed, terug naar de pumpkin spice oats. Easy does it, werkelijk waar. Ik gebruikte blokjes pompoen die ik nog in de vriezer had liggen en een kleine 20 minuten later stond mijn kommetje pap dampend en wel op tafel. Pompoen gebruik ik graag maar in de blender door de melk mixen had ik nog niet gedaan. Echt een eye-opener. De pompoen wordt net niet helemaal fijn, je krijgt een soort grove pompoen griesmeel door de melk. Tijdens het koken wordt de gepureerde pompoen gaar maar houdt nog wel een fijne bite. Zo blij met dit recept, ga ik nog heel vaak mee ontbijten!
Pumpkin spice oats ofwel havermout met pompoen
Ingrediënten:
- 1 banaan, goed rijp
- 120 gr pompoenblokjes
- 2 theelepels koek- & speculaaskruiden
- 500 ml amandeldrink of rijstemelk
- 100 gr havermout
- 12 pecannoten
Optioneel:
- kokosbloesemsuiker of agavesiroop
Aan de slag:
- Pureer de banaan, pompoen, koek- & speculaaskruiden en amandeldrink of rijstemelk in je blender. Schenk in een pannetje, roer er de havermout door en laat ongeveer 10 minuten op een medium pit zachtjes pruttelen. Wordt de pap te dik? Voeg dan wat extra amandeldrink of rijstemelk toe.
- Schep de pap in twee kommen, garneer met de pecannoten en serveer direct zodat de pap nog lekker warm is. De pap is van zichzelf al lekker zoet maar je kan natuurlijk altijd nog wat kokosbloesemsuiker of agavesiroop erover doen.Eet smakelijk!
Tips:
- Naast verse pompoen kan je tegenwoordig ook diepvries pompoen kopen. Kant en klaar in blokjes, scheelt een hoop schoonmaakwerk!
- Deze havermoutpap is koud ook heel lekker. Maak ‘m dus gerust de dag tevoren zodat je ’s ochtends direct kunt ontbijten.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat affiliate links en een toegestuurd product (boek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.