Pulled chicken met teriyakisaus en noodles

Pulled chicken met teriyakisaus en noodles

 |  Geen reacties

In de supermarkt en toko kan je teriyakisaus/marinade kant en klaar kopen maar wist je dat je het ook heel makkelijk zelf kunt maken? Vandaag laat ik zien hoe je dat doet. En dan niet voor de overbekende steak teriyaki maar voor pulled chicken met teriyakisaus.

Teriyakisaus is een Japanse saus op basis van sojasaus, mirin en saké. Als extra smaakmaker gebruiken Japanners vaak nog wat verse gember. En hoewel mirin een zoete rijstwijn is wordt er soms nog wat suiker toegevoegd om de saus extra zoet te maken. In Europa en Amerika is het gebruikelijk nog wat knoflook toe te voegen.

Door het vlees een flinke tijd te marineren in de saus trekken de smaken er niet alleen lekker in, het vlees wordt er ook extra mals van. Ideaal voor steak teriyaki, voor pulled chicken is dat minder van belang. En is het vlees eenmaal gaar dan kan je de saus net zo ver in laten koken als je zelf wil. Bij noodles vindt ik een dunnere saus lekkerder, op een broodje is een dikke, bijna stroperige saus perfect.

Pulled chicken met teriyakisaus en noodles - Malse kip met een overheerlijke teriyakisaus. Leuke variatie op de overbekende steak teriyaki.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de pulled chicken

  • 300-350 gr (biologische) kippendijfilets
  • 2½ eetlepels kikkoman sojasaus
  • 3 eetlepels saké
  • 6 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel vers geraspte gemberwortel
  • 1 grote of 2 kleine tenen knoflook, geperst

Voor de noodles

  • 90 gr ramen noodles
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 100 gr kastanjechampignons, gesneden
  • geroosterde sesamzaadjes ter garnering

Gietijzeren braadpan met deksel, ø 20 cm

Aan de slag

Voor de pulled chicken:
Verwijder eventuele vetrandjes van het kippenvlees.

Maak in de braadpan een marinade van de sojasaus, saké, mirin, gemberwortel en knoflook. Leg het kippenvlees erin en laat het vlees daarin marineren tot het op kamertemperatuur is.

Zet de pan met de deksel erop in het midden van een koude oven. Zet de oven aan op 140°C conventionele warmte. Laat het kippenvlees 2 uur garen. Keer het kippenvlees tussentijds een paar keer zodat de marinade aan alle kanten kan intrekken. Zet de oven na 2 uur uit maar laat het vlees met de deur dicht nog zeker 30 minuten nagaren.

Haal de kip uit de marinade, leg op een bord en trek met 2 vorken voorzichtig uit elkaar. Leg de pulled chicken terug in de pan.

Voor de noodles:
Bereid de noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Smoor in een koekenpan de champignons samen met 4 eetlepels van de teriyakisaus.

Warm ondertussen de pulled chicken goed door en laat de saus een klein beetje indikken.

Als de champignons zijn geslonken en het vocht begint te verdampen doe je de noodles erbij en warm je het geheel goed door. Als de noodles goed warm zijn schep je er de helft van de lente-ui door en verdeel gelijk over de borden.

Schep de pulled chicken met teriyakisaus op de noodles, garneer met wat sesamzaad en lente-ui en serveer direct.

Eet smakelijk!

Tip: Je kunt de saus eventueel extra binden met een maïzena-papje.

Tip: Probeer ook eens een broodje pulled chicken met teriyakisaus. Neem een vers broodje, beleg met wat fijngesneden ijsbergsla en schep er een flinke portie pulled chicken op.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief