Portugees varkensgebraad - Heerijk zacht en mals door de low en slow garing in Portugese witte wijn en verse kruiden. Maak het ook en geniet!

Portugees varkensgebraad

Heerijk zacht en mals door de low en slow garing in Portugese witte wijn en verse kruiden. Maak het ook en geniet!
Direct naar het recept

Porto, Lissabon, Coimbra, Braga, Portimao, allemaal Portugese steden waar ik graag eens naartoe zou gaan. Lekker slenteren door de oude centra, genieten van lokaal eten en de Portugese cultuur opsnuiven. Wanneer Michel en ik een keer naar Portugal gaan? Ik heb geen idee. Gelukkig is het niet moeilijk om de smaken van Portugal in huis te halen. Bijvoorbeeld met een zacht en smaakvol Portugees varkensgebraad en een koel glas Portugese witte wijn erbij.

Pastei de nata, kip piri-piri verse vis, dat is het eerste dat in me opkomt als ik aan Portugees eten denk. Maar de Portugese keuken heeft zoveel meer te bieden. Bijvoorbeeld het varkensgebraad met gebakken krieltjes en groene asperges van vandaag. Pernil de porco no forno com batatas e espargos assados zouden ze in Portugal zeggen. Je hebt maar een paar smaakmakers nodig om deze pure en smaakvolle maaltijd op tafel te zetten. En tijd, want het vlees laat je low en slow garen waardoor het extra zacht en mals wordt. Terwijl het vlees gaart in de oven schenk je voor jezelf een fijn glas witte Altano Douro in, geen straf toch?

Altano Duoro wijnen

Altano Duoro wijnen worden geproduceerd in het Duorogebied en specifieker in de wijngaarden van Vale de Vilarcia. Het Portugese wijnhuis Symington kent met 14 generaties en 130 jaar ervaring in de wijnbouw een lange traditie. En dat proef je terug in de wijn. Wij combineerden het varkensgebraad met een witte Altano Duoro. Een heerlijk frisse en aromatisch wijn met een hint van vanille en citrusfruit. Echt een aangename verrassing. Buiten port kende ik Portugese wijn eigenlijk niet maar dit smaakt zeker naar meer. Gelukkig hebben we nog een rode Altano Duoro Reserve liggen, heel benieuwd hoe die smaakt. Altano Duoro wijnen zijn verkrijgbaar bij Gall & Gall.

Hoe de wijn aan de naam Altano komt? Het klimaat in de Vale de Vilarcia wordt voor een groot deel bepaald door de warme zomerwind die daar waait. In de volksmond wordt die zomerwind Altano genoemd.

Portugees varkensgebraad - Heerijk zacht en mals door de low en slow garing in Portugese witte wijn en verse kruiden. Maak het ook en geniet!

Portugees varkensgebraad met gebakken krieltjes en groene asperges

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

 • 900 gr varkensgebraad
 • 1 sjalotje, gesnipperd
 • 4 tenen knoflook
 • 1 eetlepel chilipoeder
 • 250 ml witte wijn
 • 600 gr krieltjes
 • 800 gr groene asperges
 • takjes verse tijm
 • olijfolie
 • zout, peper

Aan de slag:

 • Haal het varkensgebraad 30-45 minuten tevoren uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.
 • Snij de vetlaag op het varkensgebraad kruislings in en breng royaal op smaak met zout, peper en chilipoeder. Braad rondom aan in een gietijzeren pan en leg dan 3 geplette teentjes knoflook, het gesnipperde sjalotje en enkele takjes tijm rond het stuk vlees. Giet er voorzichtig 250 ml witte wijn overheen, leg de deksel op de pan en plaats in een op 100ºC conventioneel voorverwarmde oven. Laat het varkensgebraad low & slow garen. Reken op 1½-2 uur voordat de kerntemperatuur van ± 65ºC is bereikt. Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit. Voeg zo nodig wat extra wijn toe.
  Tip: Je kan het vlees ook prima in een ovenschaal bereiden. Dek die dan wel af met een stuk aluminiumfolie.
 • Kook ondertussen de krieltjes een paar minuten voor, giet af en vul de pan met koud water. Zo stopt het garen van de krieltjes.
 • Vlak voordat het vlees de juiste temperatuur heeft verwarm je wat olijfolie, halveer de krieltjes en bak samen met een uitgeperst teentje knoflook en wat tijm bruin en krokant.
  Tip: heb je nog voldoende ruimte in de oven dan kan je de krieltjes natuurlijk ook daarin roosteren. Wel zo makkelijk en efficiënt.
 • Zodra het vlees de juiste kerntemperatuur heeft neem je het uit de oven, leg op een bord en dek af met zilverfolie. Laat 10-15 minuten rusten.
 • Terwijl het vlees ligt te rusten grill je de asperges in een grillpan en kook je de saus van het varkensgebraad een beetje in.
 • Snij het vet van het varkensgebraad, snij in plakjes en maak de borden op. Lepel wat saus over het vlees en strooi tenslotte wat verse blaadjes tijm over het gerecht.
  Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat toegestuurde producten (ingrediënten recept, wijn).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept