Header Overetengesproken.nl
Pompoensoep

Pompoensoep

 |  Geen reacties
3 Shares

Komend weekend is het Halloween en zijn er dus weer volop pompoenen verkrijgbaar. Het is natuurlijk leuk om een pompoen uit te hollen en als lantaren te gebruiken. Persoonlijk eet ik de pompoen liever. Vandaag dus een mooie oranje pompoensoep.

Pompoen heeft van zichzelf een licht zoete smaak die zich makkelijk laat combineren met de meest uiteenlopende kruiden. Deze pompoensoep is Thais georiënteerd. Licht pittig door een pepertje met een frisse toets van limoen. Ik gebruik bijvoorkeur kleine rode Thaise pepertjes, rawit’s. Deze zijn in elke toko te koop en kan je prima invriezen. Zo heb je altijd pepertjes op voorraad, ideaal.

Doorgaans maak ik deze pompoensoep een dag van tevoren want zoals vaak met oosterse gerechten hebben de kruiden en specerijen tijd nodig om hun rijke en volle smaak goed te ontwikkelen. De soep dikt dan nog wel wat in dus tijdens het koken hou ik daar al rekening mee en controleer de soep vlak voor gebruik nog eens goed op smaak. En op het laatst nog een klein drupje extra limoensap maakt het vaak helemaal af.

Omdat ik de oranje kleur zo mooi vind, gebruik ik meestal ronde, oranje pompoenen maar met flespompoen kan het ook heel goed.

Pompoensoep - Licht pittig met een vleugje cocos en limoen. Een heerlijke herfstsoep.

Ingrediënten voor 6 porties

  • 500 gr geschilde pompoen
  • 2 tenen verse knoflook
  • 4 lente-uitjes
  • 1 à 2 rode Thaise (rawit)-pepertjes
  • 50 gr santen (blok)
  • vissaus
  • limoensap
  • basilicum blaadjes
  • olie
  • water

Aan de slag

Maak de pompoen schoon en snij in blokjes.

Snij de pepertjes doormidden en verwijder de zaadjes en het steeltje. Snij de pepertjes heel erg fijn.

Haal de onderkant van de lente-uitjes en snij in dunne ringetjes.

Maak de teentjes knoflook schoon.

Verwarm in een pan wat olie en voeg de pepertjes en uitjes toe. Als alles lekker begint te geuren pers je de knoflook fijn en warm je ze even mee. Let op: de geur van de pepertjes kan tijdens het verwarmen erg scherp zijn en behoorlijk op je luchtwegen slaan. Sta dus niet te dicht boven de pan!!

Voeg de blokjes pompoen toe en warm het geheel al roerende even door. Breng ondertussen wat water aan de kook in de waterkoker.

Schenk zoveel water in de pan dat alles precies onder staat. Voeg wat vissaus toe en laat het geheel 30 minuten zachtjes koken.

Roer de soep goed door en druk met een houten lepel de grootste stukken pompoen fijn tegen de zijkant van de pan.

Voeg de santen en het sap van een halve limoen toe. Blijf goed roeren tot alles is opgelost.

Is de soep te dik geworden? Gewoon verdunnen met wat water.

Proef en breng op smaak met extra vissaus en limoensap.

Garneer de pompoensoep bij het opdienen met fijn gesneden basilicum.

Eet smakelijk!

Tip: Voor een gladde soep zonder stukjes pureer je alles met een staafmixer.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief