Header Overetengesproken.nl
Pompoenrisotto

Pompoenrisotto

 |  Geen reacties
25 Shares

Jaren terug verbleven we een week in het Hilton Old Town hotel in Praag. Het toeval wilde dat Gordon Ramsay net daarvoor een vestiging van zijn restaurant Maze had geopend in Praag. En jawel, dat was gevestigd in ons hotel. Elke ochtend ontbijten bij Gordon Ramsay was geen straf kan ik je zeggen. En uiteraard hebben we ook verschillende keren in het restaurant gedineerd. Erg lekker maar vooral zijn pompoenrisotto met mascarpone en parmezaanse kaas heeft indruk gemaakt. Zóóó lekker….

Een goede risotto is natuurlijk comfortfood bij uitstek. Heerlijk zacht en smeuïg net als rijstepap of rijstebrij. Maar de combinatie van pompoen, mascarpone en parmezaanse kaas tilt deze risotto nog een level hoger. Echt een super mooi herfstgerecht. En gegarneerd met wat rucola ziet je bord er ook nog eens als een plaatje uit. Het restaurant in Praag is inmiddels gesloten maar met mijn versie van de pompoenrisotto hou ik de herinnering levend.

Pompoenrisotto - Zacht en voedzaam gerecht, geïnspireerd op de pompoenrisotto die ik ooit bij Gordon Rasmsay in Maze Praag heb gegeten. Puur comfortfood.

Pompoenrisotto

Zacht en voedzaam gerecht, geïnspireerd op de pompoenrisotto die ik ooit bij Gordon Rasmsay in Maze Praag heb gegeten. Puur comfortfood.
Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

  • 300 gr schoongemaakte pompoen
  • 200 gr risottorijst (arborio)
  • 600 ml bouillon, naar keuze kippen- of groentebouillon
  • 125 ml witte wijn
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 flinke teen knoflook
  • 2 eetlepels (30 ml) mascarpone
  • parmezaanse kaas
  • rucola
  • olijfolie

Aan de slag

  1. Snij de pompoen in kleine blokjes.
  2. Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie en bak daarin de blokjes pompoen aan. Dek de pompoen af met een kleine deksel of vel zilverfolie en laat daarbij de randen van de pan vrij. Zo blijft de warmte bij de pompoen maar kan de stoom toch ontsnappen. Zet de pit zachter en bak de pompoen in een paar minuten zacht.
  3. Doe ruim de helft van de pompoen in de blender, schenk er iets water bij en pureer tot een dikke, gladde pompoenpuree.
  4. Verhit in een pan wat olijfolie en fruit daarin de ui aan. Pers de knoflook erbij en fruit heel even mee. Voeg dan de rijst toe en fruit tot alles glazig ziet.
  5. Breng ondertussen de bouillon aan de kook en snij de overgebleven blokjes pompoen in kleinere stukjes.
  6. Giet de wijn bij de rijst, roer goed door en wacht tot de wijn volledig is opgenomen. Schep dan een flinke schep pompoenpuree bij de rijst en giet er een pollepel bouillon bij. Roer weer goed door. Wacht met toevoegen van nieuwe pompoenpuree en bouillon tot de vorige helemaal is opgenomen. Na een keer of 5 is de pompoenpuree op en ga je door met de overgebleven bouillon tot de risotto mooi dik, zacht en romig is. Vergeet niet tussendoor de risotto zo nu en dan om te roeren en goed los van de bodem te halen zodat er niets kan aanbranden. Ik hou wel van een stevige risotto, wil jij een dunnere dan laat je de laatste schep bouillon gewoon niet meer helemaal opnemen.
  7. Roer de overgebleven blokjes pompoen, de mascarpone en wat geraspte Parmezaanse kaas door de risotto. Schep op de borden, rasp er parmezaanse kaas over, garneer met wat rucola en eventueel nog wat krullen Parmezaanse kaas.

    Eet smakelijk!

Geef een reactie