Pommes duchesse - Feestelijk bijgerecht op basis van aardappelpuree en Parmezaanse kaas. Ook lekker met verse tuinkruiden.

Pommes duchesse

Feestelijk bijgerecht op basis van aardappelpuree en Parmezaanse kaas. Ook lekker met verse tuinkruiden.
Direct naar het recept

Hertoginneaardappeltjes of pommes duchesse zijn feestelijk uitziende aardappelhapjes. Perfect als bijgerecht en weer eens wat anders dan een aardappelgratin. Je kan ze kant en klaar in de diepvries kopen maar zelf maken is natuurlijk veel leuker en lekkerder.

De basis voor mooie pommes duchesse is een gladde, smeuïge aardappelpuree. Van de aardappelpuree spuit je mooie rozetten die je in een hete oven afbakt. Breng de aardappelpuree op smaak met verse tuinkruiden, Cheddar, (oude) Goudse of Parmezaanse kaas. Voor een meer bijzondere twist gebruik je walnoten of wasabipasta. Maar je kan natuurlijk ook variëren met de aardappelpuree zelf. Ik heb ‘m gemaakt met eidooier en een beetje boter maar een standaard puree met een beetje melk kan natuurlijk ook. Let er wel op dat de puree niet te nat of te dun is want dan blijven de rozetten niet mooi in vorm.

Pommes duchesse - Feestelijk bijgerecht op basis van aardappelpuree en Parmezaanse kaas. Ook lekker met verse tuinkruiden.

Pommes duchesse

Geef je waardering
Hoeveelheid: 16 stuks

Ingrediënten: 

  • 500 gr geschilde iets kruimige aardappels
  • 1,5-2 eidooiers
  • 10-20 gr boter
  • 40 gr geraspte parmezaanse kaas
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Extra benodigdheden:

  • spuitzak met kartelmondstuk

Aan de slag:

  • Snij de aardappelen klein en kook ze gaar. Giet de aardappels daarna af en laat ze droogstomen.
  • Stamp de aardappels fijn of knijp ze door een pureeknijper. Zorg er in elk geval voor dat er geen stukjes aardappel meer in de puree zitten want anders verstopt straks de spuitzak. Meng alle Parmezaanse kaas en de helft van de eidooiers en boter door de puree. Beoordeel aan de hand van de dikte en smeuïgheid van de puree of er extra dooier en/of boter nodig is. Breng op smaak met wat vers geraspte nootmuskaat, zout en peper.
  • Doe de aardappelpuree in een spuitzak met kartelmondstuk en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat mooie rozetten. Schuif de bakplaat in een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in 15-20 minuten goudbruin.
  • Leg de pommes duchesse op een mooie schaal en serveer direct.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Schep ook eens een handje verse tuinkruiden in plaats van Parmezaanse kaas door de puree.
  2. Eventueel kun je de aardappelpuree een dag tevoren maken en kort voor gebruik iets verwarmen. Meng dan de de boter, eidooiers en kaas goed door de puree, spuit de rozetten en bak de pommes duchesse af.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept