Polpettes of visballetjes met yoghurt-dillesaus en ingelegde komkommers
Een stukje gebakken vis eten wij graag. Maar wist je dat je vis ook op heel andere manieren kunt bereiden? Bijvoorbeeld als visballetjes of op z’n Italiaans gezegd polpettes. Weer eens wat anders dan een moot zalm of kabeljauw.
Het recept van vandaag komt uit Het Oceaan Kookboek 2022 van MSC. Eet je graag vis maar kan je nog wel wat inspiratie gebruiken dan is dit een superleuk boekje om in huis te hebben. Je krijgt het gratis bij de MSC visspecialist. Mooie reden om snel weer eens verse vis te halen. Vandaag vertel ik je meer over het kookboekje en deel het recept voor visballetjes met yoghurt-dillesaus en ingelegde komkommers.
Het Oceaan Kookboek 2022 – MSC
Vis is gezond. Vis bevat goede eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. En toch wordt er in Nederlandse huishoudens relatief weinig vis gegeten. Om je te helpen vaker vis op tafel te zetten deelt MSC Nederland Het Oceaan Kookboek 2022 gratis uit via de MSC-visspecialist. 10 heerlijke recepten met duurzaam gevangen vis. Denk aan heilbot met saus van eekhoorntjesbrood en aardpeerpuree, tonijn donburi met tempura van Oostzeeharing, schelvis met venkel, citroen en olijven, spaghetti met ansjovis en pesto van rode paprika en visballetjes met remouladesaus en komkommerspaghetti.
Voor de enthousiastelingen onder ons: kijk ook eens naar de online versie en de Engelstalige versie van het kookboekje. Daar vind je extra recepten zoals garnalen met knoflook, chili en kruidenboter, viscurry met tonijn, gegratineerde langoustines en een inktvissalade.
Waarom is het belangrijk om naar de MSC-visspecialist te gaan?
Nu zullen een aantal van jullie denken: waarom zou ik de moeite nemen om naar een MSC-gecertificeerde visspecialist te gaan? Terechte vraag natuurlijk! Van vis met het MSC-keurmerk weet je zeker dat deze een duurzame herkomst heeft. In de supermarkt prijkt het label op de verpakking. Bij de viswinkel, de visboer op de markt of in de horeca vind je het keurmerk helaas nog maar weinig. Het enige dat je kan doen is vragen naar de herkomst en de vangstmethode van de vis en daarmee de VISwijzer van Good Fish checken.
MSC-gecertificeerde leveranciers doorlopen een speciaal traject en worden getoetst op verschillende punten. De regels zijn strikt en er wordt regelmatig gecontroleerd. MSC-gecertificeerde leveranciers waarborgen de herkomst van de vis. Zo weet je dus zeker dat de als duurzaam verkochte vis ook daadwerkelijk duurzaam is gevangen. Door bewust te kiezen voor MSC-gecertificeerde vis geef je een duidelijk signaal af. Des te meer mensen kiezen voor een MSC-visspecialist des te meer schakels in de keten zich (op termijn) willen laten certificeren. Jouw keuze heeft dus invloed, met z’n allen zorgen we voor een duurzame toekomst.
Vis met MSC-keurmerk online bestellen
De witvis voor onderstaand recept bestelde ik online bij MSC-specialist Versopjebord.nl. Zoals je hebt kunnen lezen hebben Michel en ik een tijdje terug gegeten bij De Heerenkeet, het eerste MSC-gecertifeerde visrestaurant van Nederland. De vis die daar wordt geserveerd wordt geleverd door de eigen viswinkel. En laat je daar nou ook online kunnen bestellen. Dat wilde ik dus weleens proberen. De vis was zo goed verpakt dat het in de doos minstens zo koud was als in mijn eigen koelkast. Duurzame vis, tot aan de voordeur gebracht, ik vind het ideaal!
Meer weten over wat duurzame vis precies is, lees dan mijn artikel over duurzame vis. Een overzicht van MSC- visspecialisten vindt je op de Waar is MSC te koop-pagina van MSC-keurmerk.
Polpettes of visballetjes met yoghurt-dillesaus en ingelegde komkommers
Voor de visballetjes gebruik je het best een stevige witvis. Een voor de hand liggende keuze is kabeljauw. Helaas is kabeljauw een bedreigde vissoort. Door overbevissing en opwarming van het zeewater is er nog maar weinig kabeljauw in de Noordzee. In de koudere wateren in het noorden van Europa is de kabeljauwstand gelukkig wel goed genoeg om op gecontroleerde en verantwoorde wijze kabeljauw te vangen. Kabeljauw met MSC-keurmerk kan je dus prima eten maar je kan natuurlijk ook bewust kiezen voor een andere vissoort. Kies voor heek, leng of zoals ik deed voor schelvis. MSC verwoord het treffend: ‘een kleine beslissing nu, kan later een groot verschil maken’
Visballetjes met schelvis
Schelvis is een witvis en behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen. De structuur is iets zachter maar verder kan je schelvis op dezelfde wijze bereiden als kabeljauw. Grillen, stoven, bakken of frituren, het kan allemaal. De smaak is heel zacht en niet uitgesproken ‘vissig’. Kibbeling van schelvis is echt heerlijk.
De visballetjes zijn niet moeilijk om te maken. Ik gebruikte een restje aardappels van de avond tevoren. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden is het inleggen van de komkommers. Die hebben tijd nodig om te rijpen en kan je dus niet op het laatst inleggen. Als alternatief kan je augurken gebruiken maar dat heeft natuurlijk iets minder charme. Maar…als je eenmaal hebt ontdekt hoe makkelijk het is om zelf komkommers in te leggen gok ik maar zo dat je dit vaker doet. Want echt, huisgemaakte augurken zijn echt next level.
Om de yoghurt-dillesaus nog lekkerder te maken voegde ik peterselie, bieslook en wat extra ingelegde komkommer toe. De visballetjes rolde ik nog even door de panko om ze een extra krokant korstje te geven. Een volgende keer dat ik dit recept maak ga ik variëren met de smaak. In plaats van verse kruiden lijken een schepje Tex Mex kruiden of een lepeltje currypasta me erg lekker. Of een tikje oosters met gember en miso. Over de dipsausjes die daarbij passen denk ik nog even na. Voel je vrij om jouw variatietips in de comments onder de blogpost met me te delen. Ik hoor ze graag …
Polpette of visballetjes met yoghurt-dillesaus en ingelegde komkommers
Ingrediënten:
Voor de visballetjes:
- 800 gr MSC gecertificeerde schelvis, heek of kabeljauw
- 175 gr gekookte kruimige aardappels, koud
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 4 takjes dille, fijngesneden
- 4 takjes krulpeterselie, fijngesneden
- 1½ takje verse munt, de blaadjes fijngesneden
- panko
- olie om in te frituren
- zout, peper
Voor de yoghurt-dillesaus:
- 250 ml dikke Griekse yoghurt
- 3 ingelegde komkommers
- 4 takjes verse dille, fijngesneden
- 3 takjes krulpeterselie, fijngesneden
- 5 sprietjes bieslook, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst of fijngehakt
- zeste van ½ citroen
- zeezout
Voor de ingelegde komkommers:
- 400 gr kleine of snack komkommertjes
- 150 ml water
- 10 gr kristalsuiker
- 10 gr zeezout
- 250 ml (milde) azijn
- 5 gr geel mosterdzaad
- 1 blaadje laurier
- 1 takje dille
- pot van 500 ml inhoud
Aan de slag:
Voor 500 ml ingelegde komkommers:
- Prik de komkommertjes op een aantal plekken in met een prikker. Stop de komkommers samen met de dille strak in een gesteriliseerde pot. Verwarm het water met de azijn, suiker, zout, laurierblaadje en mosterdzaadjes tot de damp eraf slaat maar laat het niet koken. Giet de vloeistof over de komkommers en vul de pot volledig af. Draai de deksel stevig op de pot en laat gedurende een week rijpen.Tip: Bewaar de ingelegde komkommers na opening in de koelkast.
Voor de yoghurt-dillesaus:
- Roer de dille, peterselie, bieslook, knoflook en citroen zeste door de Griekse yoghurt.
- Snij 3 ingelegde komkommers fijn en roer door de yoghurt. Proef en breng op smaak met zout. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Voor de visballetjes:
- Prak de aardappels met een vork fijn en schep er het sjalotje en de verse kruiden door.
- Snij de schelvis in stukken en maal in een keukenmachine tot een grove vistartaar Doe dit voorzichtig en gebruik bij voorkeur de pulse stand. Breng op smaak met wat zout en peper, schep door de aardappelmassa en vorm balletjes. Wentel de balletjes door de manko, leg op een bord en laat gedurende tenminste een uur opstijven in de koelkast.Tip: Afhankelijk van het gebruik maak je grotere of kleinere visballetjes.
- Frituur de visballetjes in hete olie en laat goed uitlekken op keukenpapier.Tip: Eventueel kun je de visballetjes besprenkelen met wat olijfolie en op met bakpapier beklede bakplaat bakken in een op 190ºC hete lucht voorverwarmde oven.
Om op te dienen:
- Leg de polpettes op een grote schaal of op een paar kleinere borden. Schep er een lepel yoghurt-dillesaus naast en garneer met wat stukjes ingelegde komkommer en gesneden peterselie. Lekker als lunch, op een borrelplank of met een salade erbij als avondmaaltijd.Eet smakelijk!
Tips:
- Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je vis online bij Versopjebord.nl. Genieten van duurzame vis zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Een echte win-win als je het mij vraagt.
- Meer weten over wat duurzame vis precies is, lees dan mijn artikel over duurzame vis. Een overzicht van MSC/ASC visleveranciers vindt op de Waar is MSC te koop-pagina van MSC-keurmerk.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met MSC.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.