Poké bowl
Poké bowls en buddha bowls, ik vind ze er zo mooi uitzien. En toch heb ik er nog nooit eentje zelf gemaakt. Die dressing, daar hikte ik altijd zo tegenaan. Sojasaus vind ik vaak best heftig smaken en een goede dressing maken, tja, daar had ik gewoon nog niet de tijd voor genomen. En dan krijg ik ineens een mooie foodybox opgestuurd met onder meer Tilda basmati rijst, Saitaku poké sushi and salad sprinkle en een bol zwarte knoflook. Toen dacht ik: dit is het moment voor een poké bowl.
Met zwarte knoflook heb ik eerder parelgort en muhammara gemaakt en toen zat ik te denken om eens een teriyaki marinade te maken met zwarte knoflook. Dat idee heeft me nooit losgelaten en bracht me dit keer op het idee een dressing te pakken met gembersiroop, zwarte knoflook en sojasaus. Simpel maar heel smaakvol. Zoet, zout, umami en een een beetje pit door de gember. En niet alleen een perfecte dressing voor over een poké bowl. Ook sushi kan je er prima in dippen.
De basmati rijst van Tilda is super smaakvol en kook ik voor dit soort gerechten graag een dag tevoren. Zo staat je maaltijd extra snel op tafel stond. Wil je het jezelf extra makkelijk maken neem dan eens kant en klare rijst mee. Zit ook in het assortiment en daar maakte ik al eens een lekkere rijsttortilla mee. Om de bowl echt af te maken strooide ik er wat geroosterde zeewier met sesamzaadjes van Saitaku over erg lekker. Geeft een beetje crunch en het licht zilte van de zeewier combineert fijn met de gerookte zalm en rivierkreeftjes.
Tot slot nog een leuk weetje. Een poké bowl is van origine een Hawaiiaans gerecht van lokale vissermannen. Vers gevangen tonijn combineerden ze met zeewier, rijst, sojasaus en sesamolie. Uiteraard gereserveerd in een kom of bowl. Tegenwoordig bestaat dit gerecht uit verse vis, rijst, groenten en rauwkost. Maar ook vers fruit en peulvruchten smaken er goed bij. En in plaats van vis kan je ook stukjes pittige kip gebruiken. Een buddha bowl daarentegen is strikt vegetarisch. Dus geen vlees of vis maar wel krokante stukjes tofu, tempeh of andere plantaardige bronnen van eiwit. Een poké en een buddha bowl zijn dus echt verschillend. Had ik echt geen idee van. Jij wel?
Poké bowl
Ingrediënten:
- 100-120 gr basmati rijst
- 100 gr gerookte zalmblokjes
- 100 gr rivierkreeftjes
- ½ avocado
- wakamé
- stukje komkommer, in blokjes
- handje julienne wortels
- Saitaku poké sushi and salad sprinkle
- 2 handjes jonge bladsla
Voor de dressing:
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 teentjes zwarte knoflook, in stukjes gesneden
- 1 eetlepel Kikkoman sojasaus
Aan de slag:
- Kook de basmati rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar en laat afkoelen.
- Doe de gembersiroop samen met de sojasaus en de in stukjes gesneden zwarte knoflook in het hakmolentje van je staafmixer. Draai in enkele minuten tot een mooie dressing.
- Verdeel de jonge bladsla over 2 diepe borden of kommen, schep de rijst erop en rangschik de overige ingrediënten netjes over de rijst.
- Verdeel wat Saitaku salad sprinkle over de poké bowls. Naar keuze verdeel je de dressing nu al over de bowls of dien op met een schenkkannetje dressing erbij.Eet smakelijk!
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat toegestuurde producten (Tilda rijst, zwarte knoflook, Saitaku sprinkle)
Lees voor meer informatie mijn disclaimer