Header Overetengesproken.nl
Plenty – Yotam Ottolenghi

Plenty – Yotam Ottolenghi

met Geen reacties
0 Shares

Geef me een paar mooie kook- of bakboeken en je hebt uren geen kind aan me. Al dat moois en lekkers inspireert enorm om zelf aan de slag te gaan. Inmiddels zijn er zo ontzettend veel boeken dat je bijna niet weet welke je moet kiezen. En dan worden er ook nog (bijna) dagelijks weer nieuwe uitgegeven. Daarom bespreek ik vanaf nu regelmatig een kook- of bakboek. Natuurlijk kan ik daarbij niet om de populaire kookboeken heen, maar ik ga ook voor je op zoek naar de minder bekende maar zeker zo interessante boeken. Om de reviews compleet te maken, kies ik uit het boek een recept dat ik ga maken. Mijn ervaringen met dat recept deel ik dan vervolgens ook weer met je.

In deze eerste review aandacht voor Plenty van Yotam Ottolenghi.

Over Ottolenghi
Als kind van Italiaans/Duitse ouders groeide Ottolenghi op in Israël. Halverwege de jaren ’90 is hij naar Europa gekomen om zich uiteindelijk in Londen te vestigen. Als kok maar ook als schrijver van kookboeken heeft hij het inmiddels helemaal gemaakt. Wat zeg ik, hij is helemaal hot! Jarenlang heeft hij een vegetarische column in de Guardian gehad. In Londen runt hij verschillende deli’s en heeft daar ook zijn eigen restaurant. En voor degene die liever zelf koken heeft hij inmiddels 4 boeken geschreven.

Plenty, het tweede boek van Ottolenghi, is geen doorsnee kookboek: het is een heus groente kookboek. Vleesgerechten zul je er niet in vinden. Omdat Ottolenghi geen vegetariër is en ook niet de intentie heeft om puur vegetarisch te koken noemt hij zijn boek bewust niet vegetarisch. Vegetarisch of niet, in Plenty tref je 120 heerlijke groente recepten. Groente in de hoofdrol, van mij mag dat vaker.

Hoe ziet het boek eruit?
Plenty is een mooi, hardcover gebonden boek. De cover wordt gesierd door mooie groente-illustraties. Het nodigt echt uit tot inkijken. Het binnenwerk is net zo mooi als de buitenkant doet vermoeden. De bladzijden zijn van mooi, zwaar papier. Op de schutbladen en bij elk hoofdstuk komen de groente-illustraties terug. Erg leuk gedaan! De opmaak van de pagina’s is helder en overzichtelijk met een fijn leesbaar lettertype. Ook aan de fotografie is veel aandacht besteed. Het boek zit boordevol mooie en smaakvolle foto’s. Met z’n 288 pagina’s is het een flink boek. Heel prettig is dat het boek mooi open blijft liggen tijdens het koken.Plenty - Yotam Ottolenghi - Boekreview

Hoe zijn de recepten?
De recepten zijn duidelijk beschreven en voorzien van een ingrediëntenlijst. De invloeden uit het Midden-Oosten zijn duidelijk herkenbaar. Koriander, knoflook, pepertjes, gember, verse kruiden en citroen worden veel gebruikt. Veel van de gebruikte kruiden heb je misschien al wel in huis of anders zijn ze makkelijk verkrijgbaar. Soms zijn de recepten wat bewerkelijker maar ze zijn niet moeilijk. De recepten zijn -heel handig- ingedeeld naar groentesoort. Met alledaagse groenten weet Ottolenghi heel verrassende gerechten te maken. Als je wilt kan je vlees of vis bij de gerechten serveren maar je mist het niet. De gerechten zijn gewoon lekker en voedzaam.

Plenty - Yotam Ottolenghi - Boekreview

Plenty is een kookboek dat ik met trots in mijn boekenkast heb staan. Ik heb er nog niet heel veel recepten uit gemaakt maar het is al wel een enorme inspiratiebron gebleken. Iedere keer dat ik erin kijk brengt het me weer op ideeën. En dat is precies wat ik zoek in kookboeken: inspiratie. Kortom: ben je op zoek naar verrassende groentebereidingen? Dan is dit jouw boek. Maar ook liefhebbers van mooie kookboeken zullen veel plezier hebben van dit boek. Wat mij betreft dus een absolute aanrader.

Nieuwsgierig naar een recept uit Plenty? Ik maakte een heerlijke linzensalade met gorgonzola uit het boek en schreef er een blog over. Inclusief recept!


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

Laat een reactie achter