Plantaardige parmezaan - Duurzaam en lekker alternatief voor Parmezaanse kaas. Ideaal als je minder dierlijke producten wilt gebruiken.

Plantaardige parmezaan

Duurzaam en lekker alternatief voor Parmezaanse kaas. Ideaal als je minder dierlijke producten wilt gebruiken.
Direct naar het recept

Parmezaanse kaas is net als vele andere kazen (nog) niet vegetarisch gestremd. Maar wat nu als je strikt vegetarsich of vegan eet? Of graag meer plantaardige voeding wilt gaan gebruiken en op zoek bent naar plantaardige alternatieven? Dan is er een fantastische vervanger: plantaardige parmezaan. Met slechts 4 ingrediënten en zo gemaakt is het een geweldig alternatief voor de originele parmezaanse kaas. Heb je het al eens geproefd dan hoef ik je niet meer te overtuigen. Ken je het nog niet, geef het 1x een kans en je zult versteld staan. Echt waar, maken dus!

Edelgist

Edelgistvlokken worden gemaakt van gedroogde en inactieve gist en hebben een hartige kaas-achtige smaak die ook wel met umami wordt vergeleken. Naast lekker is edelgist ook rijk aan B-vitamines en eiwitten. Je kunt het zowel koud als warm gebruiken, verwerken in een gerecht of er gewoon overheen strooien voor extra smaak en voedingswaarde. Kortom een perfect ingrediënt als je weinig of geen vlees eet. Gebruik het vooral ook zoals je geraspte kaas ook zou gebruiken: gratineer er tomaat mee, strooi het over gnocchi, mashed avocado of bijvoorbeeld pompoenrisottto. Maak deze plantaardige kaas en ontdek de smaak en mogelijkheden ervan.

In plantaardige parmezaan is edelgist echt onmisbaar, het geeft er precies die pittige smaak aan die je nodig hebt. Gelukkig is het tegenwoordig volop verkrijgbaar. Zowel in de supermarkt als in natuurvoedingswinkels. Kijk bij het kopen wel even op de verpakking. Regelmatig wordt edelgist vermengt met een groot deel volkoren meel. Zonde en niet lekker! Bij Holland & Barrett verkopen ze pure edelgist, ik koop het daarom meestal daar.

La Baleine Essentiel
La Baleine Essentiel

Minder zout gebruiken

Om de smaak van de plantaardige of vegan parmezaan echt af te maken gebruik ik La Baleine zeezout. Denk je nu, ja leuk maar ik probeer juist voorzichtig te zijn met het gebruik van zout. Voeg dan La Baleine Essentiel toe. Dat bevat maar liefst 50% minder natrium en heeft toch dezelfde smaak als het ‘normale’ La Baleine zeezout. Aanrader dus om te gebruiken als je een natriumarm dieet volgt maar niet wilt inleveren op smaak.

Plantaardige parmezaan - Duurzaam en lekker alternatief voor Parmezaanse kaas. Ideaal als je minder dierlijke producten wilt gebruiken.

Plantaardige parmezaan

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 potje plantaardige parmezaan

Ingrediënten: 

 • 100 gr cashewnoten
 • 4 eetlepels edelgistvlokken
 • 1 teen knoflook
 • ½-1 theelepel zeezout, naar smaak

Aan de slag:

 • Hak het teentje knoflook fijn in een foodprocessor of het hakmolentje van een staafmixer.
 • Voeg alle ingrediënten bij het gehakte teentje knoflook en hak pulserend fijn tot een korrelig mengsel dat lijkt op geraspte parmeszaanse kaas. Schep in een pot, draai de deksel erop en bewaar in de koelkast.
  Eet smakelijk!

Tips:

 • Plantaardige of vegan parmezaan is in de koelkast zeker 1-2 weken houdbaar maar je schijnt het ook prima in te kunnen vriezen.
 • Lees vooral ook mijn tip over minder zout gebruiken in de intro van de blogpost. 
 • Dit recept heb ik zowel met gebrande als ongebrande cashewnoten gemaakt. Allebei smaken prima, het grootste verschil zit ‘m in de kleur. In de foto heb ik gebrande noten gebruikt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept