Header Overetengesproken.nl
Plaatcake met blauwe bessen

Plaatcake met blauwe bessen

 |  2 reacties
410 Shares

Tijdens de Culiperslunch 2019 kreeg ik van uitgeverij Carrera Culinair het nieuwste boek uit hun masterclass-reeks: Cakes van Rutger van den Broek. Ik heb zijn eerste boek Rutger Bakt, dat hij uitbracht nadat hij de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt was geworden, met veel plezier in de kast staan. Ook op zijn website publiceert hij altijd fijne recepten. Ik was dus heel benieuwd naar dit boek. In deze blogpost vertel ik je meer over dit mooie boek èn deel ik een fijn recept voor plaatcake met blauwe bessen uit dit boek met je.

Cakes

Zoals je van een masterclass mag verwachten legt Rutger alle stappen tijdens het bakken van een cake haarfijn uit. Hij geeft basisinformatie over vormen, maatlepels, mengen, kloppen, spatelen, overtemperatuur en baktijden. Legt uit welke ingrediënten je nodig hebt en welke smaakmakers je als extraatje kunt gebruiken, geeft tips & tricks voor het perfect cakebeslag en last but not least bespreekt hij het bakken van de cake. Wat er fout kan gaan, hoe je het kan oplossen èn hoe je een gebakken cake het best kunt laten afkoelen.

In Cakes staan maar liefst 40 recepten. Opgedeeld in 3 categorieën: tijdloos en traditioneel, fris en fruitig en tot slot warm en winters vind je voor elk moment en voor elke gelegenheid een perfecte cake. Uiteraard ontbreken de recepten voor een basiscake en een marmercake niet. Maar verder staat het echt vol recepten voor bijzondere cakes zoals courgettecake met pecannoten en rozijnen, pistachecake met suikersiroop, mokkarol, toffeecake en yoghurt-straciatellacake met sinaasappel.   Of citroen-maanzaadcake, kokoscake met chocoladepanache, Battenberg cake en een Surinaamse bojo-cake. En de foto’s? Tja, die doen je het water in de mond lopen. Ik wil in elk geval alle cakes een keer bakken en proeven.

Cakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den Broek

Plaatcake

Omdat je ergens moet beginnen is de eerste cake die ik uit het boek bakte een plaatcake met blauwe bessen geworden. Eigenlijk gebruikt Rutger bosvruchten in de cake maar ik had zulke mooi blauwe bessen liggen dat ik die heb gebruikt. Ik heb ze zowel vers als uit de diepvries gebruikt. Ging allebei prima. Zoals je begrijpt heb ik de cake inmiddels meerdere keren gebakken. Super makkelijk recept, kan volgens mij niet mislukken en het resultaat is echt verrukkelijk. Heerlijk luchtig, fijne vruchtensmaak en een friszure ondertoon door de citroenzeste en zure room. Oh ja, de citroenzeste is ook en kleine aanpassing van mij. In het recept staat limoen maar die had ik niet liggen. Omdat citroenzeste ook supergoed smaakte heb ik dat aangehouden in onderstaand recept voor plaatcake.

Koop bij bol.com

Plaatcake met blauwe bessen - Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.

Plaatcake met blauwe bessen - Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.
5 van 1 stem
Print dit recept

Plaatcake met blauwe bessen

Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.
Hoeveelheid 15 stukken plaatcake

Ingrediënten

Voor het beslag:

  • 150 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 1 citroen, zeste
  • ¾ theelepel vanille-extract
  • flinke snuf zout
  • 3 eieren (L), kamertemperatuur
  • 185 gr bloem
  • theelepel bakpoeder
  • 55 gr zure room
  • 225 gr blauwe bessen, diepvries

Voor de kruimellaag:

  • 100 gr bloem
  • 65 gr roomboter, koud en in blokjes
  • 65 gr witte basterd suiker
  • snuf zout

Extra benodigdheden:

  • rechthoekige bakvorm/braadslede van 28x18x4 cm, bekleed met bakpapier

Aan de slag

Voor het kruimeldeeg:

  1. Meng voor de kruimels de bloem met de suiker en het zout. Meng goed en voeg dan de blokjes boter toe. Wrijf de boter met de toppen van je vingers door de bloem tot alles goed is gemengd en je een kruimelig deeg hebt. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Voor de plaatcake:

  1. Doe de boter, basterdsuiker, de zeste, het vanille-extract en zout in een kom en klop tot een zacht en romig mengsel. Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  2. Zeef de bloem en bakpoeder in gedeelten bij het beslag en spatel door elkaar. Roer tot slot de zure room door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm, verdeel de blauwe bessen erover en bestrooi met de kruimels. Plaats de bakvorm in een op 175ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak de plaatcake in ongeveer een uur goudbruin en gaar.
  3. Neem de plaatcake uit de oven, laat afkoelen in de vorm en serveer de plaatcake met blauwe bessen bij de koffie of thee.

    Eet smakelijk!

Dit recept bevat affiliate links en een gekregen kookboek (Cakes).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

2 Reacties

  1. Skincarebynaomi
    | Beantwoorden

    Lijkt me erg lekker zeg! Ga ik eens proberen

Geef een reactie