Header Overetengesproken.nl
Plaatcake met blauwe bessen

Plaatcake met blauwe bessen

met 31 reacties
11K Shares

Tijdens de Culiperslunch 2019 kreeg ik van uitgeverij Carrera Culinair het nieuwste boek uit hun masterclass-reeks: Cakes van Rutger van den Broek. Ik heb zijn eerste boek Rutger Bakt, dat hij uitbracht nadat hij de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt was geworden, met veel plezier in de kast staan. Ook op zijn website publiceert hij altijd fijne recepten. Ik was dus heel benieuwd naar dit boek. In deze blogpost vertel ik je meer over dit mooie boek èn deel ik een fijn recept voor plaatcake met blauwe bessen uit dit boek met je.

Cakes

Zoals je van een masterclass mag verwachten legt Rutger alle stappen tijdens het bakken van een cake haarfijn uit. Hij geeft basisinformatie over vormen, maatlepels, mengen, kloppen, spatelen, overtemperatuur en baktijden. Legt uit welke ingrediënten je nodig hebt en welke smaakmakers je als extraatje kunt gebruiken, geeft tips & tricks voor het perfect cakebeslag en last but not least bespreekt hij het bakken van de cake. Wat er fout kan gaan, hoe je het kan oplossen èn hoe je een gebakken cake het best kunt laten afkoelen.

In Cakes staan maar liefst 40 recepten. Opgedeeld in 3 categorieën: tijdloos en traditioneel, fris en fruitig en tot slot warm en winters vind je voor elk moment en voor elke gelegenheid een perfecte cake. Uiteraard ontbreken de recepten voor een basiscake en een marmercake niet. Maar verder staat het echt vol recepten voor bijzondere cakes zoals courgettecake met pecannoten en rozijnen, pistachecake met suikersiroop, mokkarol, toffeecake en yoghurt-straciatellacake met sinaasappel. Of citroen-maanzaadcake, kokoscake met chocoladepanache, Battenberg cake en een Surinaamse bojo-cake. En de foto’s? Tja, die doen je het water in de mond lopen. Ik wil in elk geval alle cakes een keer bakken en proeven.

Cakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den Broek

Plaatcake met blauwe bessen

Omdat je ergens moet beginnen is de eerste cake die ik uit het boek bakte een plaatcake met blauwe bessen geworden. Eigenlijk gebruikt Rutger bosvruchten in de cake maar ik had zulke mooi blauwe bessen liggen dat ik die heb gebruikt. Ik heb ze zowel vers als uit de diepvries gebruikt. Ging allebei prima.

Zoals je begrijpt heb ik de cake inmiddels meerdere keren gebakken. Super makkelijk recept, kan volgens mij niet mislukken en het resultaat is echt verrukkelijk. Heerlijk luchtig, fijne vruchtensmaak en een friszure ondertoon door de citroenzeste en zure room. Oh ja, de citroenzeste is ook en kleine aanpassing van mij. In het recept staat limoen maar die had ik niet liggen. Omdat citroenzeste ook supergoed smaakte heb ik dat aangehouden in onderstaand recept voor plaatcake.

Plaatcake met blauwe bessen - Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.
Plaatcake met blauwe bessen - Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.
5 van 3 stemmen
Print dit recept

Plaatcake met blauwe bessen

Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.
Hoeveelheid 15 stukken plaatcake

Ingrediënten

Voor het beslag:

  • 150 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 1 citroen, zeste
  • ¾ theelepel vanille-extract of merg uit een ½ vanillepeul
  • flinke snuf zout
  • 3 eieren, maat L op kamertemperatuur
  • 185 gr bloem
  • theelepel bakpoeder
  • 55 gr zure room
  • 225 gr blauwe bessen, diepvries

Voor de kruimellaag:

  • 100 gr bloem
  • 65 gr roomboter, koud en in blokjes
  • 65 gr witte basterd suiker
  • snuf zout

Extra benodigdheden:

  • rechthoekige bakvorm/braadslede van 28x18x4 cm, bekleed met bakpapier

Aan de slag

Voor het kruimeldeeg:

  1. Meng voor de kruimels de bloem met de suiker en het zout. Meng goed en voeg dan de blokjes boter toe. Wrijf de boter met de toppen van je vingers door de bloem tot alles goed is gemengd en je een kruimelig deeg hebt. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Voor de plaatcake:

  1. Doe de boter, basterdsuiker, de zeste, het vanille-extract en zout in een kom en klop tot een zacht en romig mengsel. Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  2. Zeef de bloem en bakpoeder in gedeelten bij het beslag en spatel door elkaar. Roer tot slot de zure room door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm, verdeel de bevroren blauwe bessen erover en bestrooi met de kruimels. Plaats de bakvorm in een op 175ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak de plaatcake in ongeveer een uur goudbruin en gaar.

  3. Neem de plaatcake uit de oven, laat afkoelen in de vorm en serveer de plaatcake met blauwe bessen bij de koffie of thee.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Heb je ze toevallig liggen dan kan je in plaats van diepvries bessen ook prima verse blauwe bessen gebruiken.
  2. Vanille is vaak best prijzig. Je betaalt maar zo € 2,50 of meer per gram. Bij KoRo bestel je 35 gr echt Bourbon vanille uit Madagaskar voor slechts € 17,50. 5x zo goedkoop als in de supermarkt! Gebruik je de code MARIETTE5 bij het afrekenen dan krijg je ook nog eens korting op je gehele bestelling. Doe er je voordeel mee en neem snel een kijkje in de KoRo webshop. Kijk dan ook gelijk even naar de biologische patent bloem (type 405). Ben ik heel tevreden over en gebruik ik volop.

Dit recept bevat affiliate links en een gekregen boek (Cakes).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest

Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

31 Antwoorden

  1. Janneke
    | Beantwoorden

    Kan je deze ook op voorhand maken? En dan nog even in de oven voor serveren? Of wordt deze dan droog?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      De cake kan je zeker tevoren maken. Ook de volgende dag of de dag erna is de cake heerlijk. Nog even opwarmen of afbakken voor het serveren zou ik zelf niet doen je loopt inderdaad het risico dat ie droog wordt.

  2. Christel
    | Beantwoorden

    Hoi,
    Bij mijn zakken de kruimels soms naar onder, waardoor er dus geen kruimelig laagje meer is. Heb je enig idee hoe dat kan? Hoor het graag!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Goede vraag! Tot voor kort heb ik er zelf nooit last van gehad en ineens gebeurde het mij ook. Niet met dit recept maar een vrije vertaling van een ander recept. Het gebruikte beslag was dunner dan het beslag van dit recept, de koekkruimels waren -achteraf gezien- in verhouding te zwaar en zakten tijdens het bakken naar beneden.

      Als ik kijk naar het beslag van dit recept weet ik eerlijk gezegd niet wat de oorzaak kan zijn. Het beslag is stevig genoeg. Het enig dat ik kan verzinnen is dat je misschien vrij grote kruimels hebt gebruikt waardoor ze toch te zwaar zijn geworden. Een ander puntje kan zijn dat de temperatuur van jouw oven iets anders is. Wellicht wat lager zodat het beslag er langer over doet voordat het bakt/cake wordt en de kruimels de gelegenheid krijgen naar onder te zakken.

  3. Rita
    | Beantwoorden

    Goedemorgen,

    Voor onze vrouwen/mannenclub van de Gemeente Connect te Borger op een ontmoetingsmiddag vandaag deze plaatcake gemaakt. Het beslag is overheerlijk, in huis ruikt het fantastisch. Recept verdubbeld en mix van vers fruit met diepvries fruit gebruikt. Ik ben benieuwd!

    Hoop dat we mogen genieten met elkaar.
    Hou van bakken! Thnx voor het recept en ga het boek van Rutger aanschaffen.

    Bakgroet, Rita

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Fijn recept is dit hè! Maak het ook zo graag, altijd een succes. Leuk dat je het boek gaat kopen, ga je nog veel lekkers uit bakken. Veel bakplezier alvast.

  4. An
    | Beantwoorden

    Super recept! Nu voor de 2e keer in 1 week gemaakt, dit keer alleen wel wat meer kruimels haha

    Super recept!!!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Kijk dat hoor ik graag! Ik maak deze plaatcake ook regelmatig, blijft zo lekker. En die extra kruimels, die herken ik wel ;-))

  5. Danielle
    | Beantwoorden

    Hij staat in de oven! Het beslag was al lekker dus dat komt vast goed 🙂 Bedankt voor het delen, ik hoop dat de mijne net zo mooi wordt als de cake op jouw foto’s 😉

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja lekker is het beslag hè! Als je het recept hebt gevolgd wordt de cake vast net zo mooi. De cake op de foto is precies zo gemaakt. Geniet ervan straks…

    • Annemieke
      | Beantwoorden

      Hij is lekker! Zat te denken of er een laagje banketbakkersroom bij zou kunnen? Ik heb dan alleen geen idee wanneer je dat toe moet voegen 🤭

      • Mariette
        | Beantwoorden

        Banketbakkersroom klinkt als een lekkere toevoeging. Ik zou denk ik de banketbakkersroom tussen het beslag en de blauwe bessen in de vorm doen. Eventueel swirl je de banketbakkersroom nog door het beslag.

  6. Ellen
    | Beantwoorden

    Kan ik creme fraiche gebruiken ipv zure room?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Op zich kan dat prima. Crème fraîche is alleen wel veel vetter dan zure room. Zelf zou ik het denk ik vervangen door Griekse yoghurt, kwark of eventueel gewone yoghurt.

  7. Janine
    | Beantwoorden

    Hij staat in de oven. Ik ben heel benieuwd 😋

  8. Grada Geurtsen
    | Beantwoorden

    Kan je ook gewone cake mix gebruiken

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Hoi Grada, gewone cake mix afgetopt met vruchten en een laagje kruimeldeeg zal ik ook prima gaan lijkt me. De smaak van gewone cake zal waarschijnlijk iets zoeter zijn dan de cake volgens dit recept.

  9. Rianne
    | Beantwoorden

    Hoihoi,

    Dit ziet er lekker uit! Die ga ik maken voor de verjaardag van m’n dochter!
    Nog even een vraagje, ik wil ‘m gaan maken met diepvries blauwe bessen, ik neem aan dat ik die van te voren moet ontdooien en laten uitlekken zodat je niet teveel vocht hebt?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Hallo Rianne, goede keuze om deze plaatcake te maken. Echt zó lekker! De diepvries bessen kan je zo rechtstreeks uit de vriezer over de beslag verdelen. Gaat perfect, echt ideaal. Gebruik zelf ook regelmatig diepvries bessen en merk eigenlijk weinig verschil met de keren dat ik verse bessen gebruik. Succes, fijne verjaardag alvast en geniet van de plaatcake.

  10. Nikki
    | Beantwoorden

    Mag ik met verse bessen werken

  11. Toos
    | Beantwoorden

    Als ik verse blauwe bessen gebruik, kan ik die dan ook gewoon erop leggen?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja hoor dat gaat prima, gewoon doen!

    • Noor
      | Beantwoorden

      Hi, hoe groot is jouw plaat?

      • Noor
        | Beantwoorden

        Oh ik zie het al staan!

        • Mariette
          |

          Ah top! Ga je de cake bakken denk je?

  12. Skincarebynaomi
    | Beantwoorden

    Lijkt me erg lekker zeg! Ga ik eens proberen

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Zeker doen, echt een heerlijke cake!

    • Chris
      | Beantwoorden

      Kan ik Griekse yoghurt gebruikeni.p.v.zure room?

      • Mariette
        | Beantwoorden

        Zure room vervang ik vaak door Griekse yoghurt. In dit recept heb ik het nog niet geprobeerd maar kan prima lijkt me. Succes!

Laat een reactie achter

Recept waardering