Plaatcake met blauwe bessen - Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.

Plaatcake met blauwe bessen

Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.
Direct naar het recept

Tijdens de Culiperslunch 2019 kreeg ik van uitgeverij Carrera Culinair het nieuwste boek uit hun masterclass-reeks: Cakes van Rutger van den Broek. Zijn eerste boek Rutger Bakt verscheen nadat hij de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt was geworden. Ik heb het al jaren met veel plezier in de kast staan. Ook op zijn website publiceert hij altijd fijne recepten. Ik was dus heel benieuwd naar zijn nieuwste boek. In deze blogpost vertel ik je meer over dit mooie boek èn deel ik een fijn recept voor plaatcake met blauwe bessen uit dit boek met je.

Cakes

Zoals je van een masterclass mag verwachten legt Rutger alle stappen tijdens het bakken van een cake haarfijn uit. Hij geeft basisinformatie over vormen, maatlepels, mengen, kloppen, spatelen, overtemperatuur en baktijden. Legt uit welke ingrediënten je nodig hebt en welke smaakmakers je als extraatje kunt gebruiken, geeft tips & tricks voor het perfect cakebeslag en last but not least bespreekt hij het bakken van de cake. Wat er fout kan gaan, hoe je het kan oplossen èn hoe je een gebakken cake het best kunt laten afkoelen.

In Cakes staan maar liefst 40 recepten. Opgedeeld in 3 categorieën: tijdloos en traditioneel, fris en fruitig en tot slot warm en winters vind je voor elk moment en voor elke gelegenheid een perfecte cake. Uiteraard ontbreken de recepten voor een basiscake en een marmercake niet. Maar verder staat het echt vol recepten voor bijzondere cakes zoals courgettecake met pecannoten en rozijnen, pistachecake met suikersiroop, mokkarol, toffeecake en yoghurt-straciatellacake met sinaasappel. Of citroen-maanzaadcake, kokoscake met chocoladepanache, Battenberg cake en een Surinaamse bojo-cake. En de foto’s? Die doen je het water in de mond lopen. Ik wil in elk geval alle cakes een keer bakken en proeven.

Cakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den BroekCakes - Rutger van den Broek

Plaatcake met blauwe bessen

Omdat je ergens moet beginnen is de eerste cake een plaatcake met blauwe bessen geworden. Eigenlijk gebruikt Rutger bosvruchten in de cake maar ik had zulke mooi blauwe bessen liggen dat ik die heb gebruikt.

Inmiddels heb ik de cake meerdere keren gebakken. Zowel met verse bessen als diepvries. Gaat allebei prima. Het is een super makkelijk recept, kan volgens mij niet mislukken en het resultaat is echt verrukkelijk. Heerlijk luchtig, fijne vruchtensmaak en een friszure ondertoon door de citroenzeste en zure room. Oh ja, de citroenzeste is een kleine aanpassing van mij. In het recept wordt limoen gebruikt maar dat had ik niet liggen. Omdat citroenzeste ook supergoed smaakte heb ik dat aangehouden in onderstaand recept voor plaatcake. Bak ‘m ook en geniet!

Plaatcake met blauwe bessen - Heerlijke cake met een fijne kruimellaag die gewoon niet kan mislukken. Recept van Rutger van den Broek uit zijn boek Cakes.

Plaatcake met blauwe bessen

10 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 15 stukken plaatcake

Ingrediënten: 

Voor het beslag:

  • 150 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 1 citroen, zeste
  • ¾ theelepel vanille-extract of merg uit een ½ vanillepeul
  • flinke snuf zout
  • 3 eieren, maat L op kamertemperatuur
  • 185 gr bloem
  • theelepel bakpoeder
  • 55 gr zure room
  • 225 gr blauwe bessen, diepvries

Voor de kruimellaag:

  • 100 gr bloem
  • 65 gr roomboter, koud en in blokjes
  • 65 gr witte basterd suiker
  • snuf zout

Extra benodigdheden:

  • rechthoekige bakvorm/braadslede van 28x18x4 cm, bekleed met bakpapier

Aan de slag:

Voor het kruimeldeeg:

  • Meng voor de kruimels de bloem met de suiker en het zout. Meng goed en voeg dan de blokjes boter toe. Wrijf de boter met de toppen van je vingers door de bloem tot alles goed is gemengd en je een kruimelig deeg hebt. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Voor de plaatcake:

  • Doe de boter, basterdsuiker, de zeste, het vanille-extract en zout in een kom en klop tot een zacht en romig mengsel. Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Zeef de bloem en bakpoeder in gedeelten bij het beslag en spatel door elkaar. Roer tot slot de zure room door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm, verdeel de bevroren blauwe bessen erover en bestrooi met de kruimels. Plaats de bakvorm in een op 175ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak de plaatcake in ongeveer een uur goudbruin en gaar.
  • Neem de plaatcake uit de oven, laat afkoelen in de vorm en serveer de plaatcake met blauwe bessen bij de koffie of thee.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Heb je ze toevallig liggen dan kan je in plaats van diepvries bessen ook prima verse blauwe bessen gebruiken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat affiliate links en een gekregen boek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




33 reacties

  1. Lekker! Bij gebrek aan zure room, griekse yoghurt 10% gebruikt.

  2. Janneke schreef:

    Kan je deze ook op voorhand maken? En dan nog even in de oven voor serveren? Of wordt deze dan droog?

    1. De cake kan je zeker tevoren maken. Ook de volgende dag of de dag erna is de cake heerlijk. Nog even opwarmen of afbakken voor het serveren zou ik zelf niet doen je loopt inderdaad het risico dat ie droog wordt.

  3. Christel schreef:

    Hoi,
    Bij mijn zakken de kruimels soms naar onder, waardoor er dus geen kruimelig laagje meer is. Heb je enig idee hoe dat kan? Hoor het graag!

    1. Goede vraag! Tot voor kort heb ik er zelf nooit last van gehad en ineens gebeurde het mij ook. Niet met dit recept maar een vrije vertaling van een ander recept. Het gebruikte beslag was dunner dan het beslag van dit recept, de koekkruimels waren -achteraf gezien- in verhouding te zwaar en zakten tijdens het bakken naar beneden.

      Als ik kijk naar het beslag van dit recept weet ik eerlijk gezegd niet wat de oorzaak kan zijn. Het beslag is stevig genoeg. Het enig dat ik kan verzinnen is dat je misschien vrij grote kruimels hebt gebruikt waardoor ze toch te zwaar zijn geworden. Een ander puntje kan zijn dat de temperatuur van jouw oven iets anders is. Wellicht wat lager zodat het beslag er langer over doet voordat het bakt/cake wordt en de kruimels de gelegenheid krijgen naar onder te zakken.

  4. Goedemorgen,

    Voor onze vrouwen/mannenclub van de Gemeente Connect te Borger op een ontmoetingsmiddag vandaag deze plaatcake gemaakt. Het beslag is overheerlijk, in huis ruikt het fantastisch. Recept verdubbeld en mix van vers fruit met diepvries fruit gebruikt. Ik ben benieuwd!

    Hoop dat we mogen genieten met elkaar.
    Hou van bakken! Thnx voor het recept en ga het boek van Rutger aanschaffen.

    Bakgroet, Rita

    1. Fijn recept is dit hè! Maak het ook zo graag, altijd een succes. Leuk dat je het boek gaat kopen, ga je nog veel lekkers uit bakken. Veel bakplezier alvast.

  5. Super recept! Nu voor de 2e keer in 1 week gemaakt, dit keer alleen wel wat meer kruimels haha

    Super recept!!!

    1. Kijk dat hoor ik graag! Ik maak deze plaatcake ook regelmatig, blijft zo lekker. En die extra kruimels, die herken ik wel ;-))

  6. Danielle schreef:

    Hij staat in de oven! Het beslag was al lekker dus dat komt vast goed 🙂 Bedankt voor het delen, ik hoop dat de mijne net zo mooi wordt als de cake op jouw foto’s 😉

    1. Ja lekker is het beslag hè! Als je het recept hebt gevolgd wordt de cake vast net zo mooi. De cake op de foto is precies zo gemaakt. Geniet ervan straks…

    2. Annemieke schreef:

      Hij is lekker! Zat te denken of er een laagje banketbakkersroom bij zou kunnen? Ik heb dan alleen geen idee wanneer je dat toe moet voegen 🤭

      1. Banketbakkersroom klinkt als een lekkere toevoeging. Ik zou denk ik de banketbakkersroom tussen het beslag en de blauwe bessen in de vorm doen. Eventueel swirl je de banketbakkersroom nog door het beslag.

    1. Op zich kan dat prima. Crème fraîche is alleen wel veel vetter dan zure room. Zelf zou ik het denk ik vervangen door Griekse yoghurt, kwark of eventueel gewone yoghurt.

  7. Janine schreef:

    Hij staat in de oven. Ik ben heel benieuwd 😋

    1. Hoi Grada, gewone cake mix afgetopt met vruchten en een laagje kruimeldeeg zal ik ook prima gaan lijkt me. De smaak van gewone cake zal waarschijnlijk iets zoeter zijn dan de cake volgens dit recept.

  8. Rianne schreef:

    Hoihoi,

    Dit ziet er lekker uit! Die ga ik maken voor de verjaardag van m’n dochter!
    Nog even een vraagje, ik wil ‘m gaan maken met diepvries blauwe bessen, ik neem aan dat ik die van te voren moet ontdooien en laten uitlekken zodat je niet teveel vocht hebt?

    1. Hallo Rianne, goede keuze om deze plaatcake te maken. Echt zó lekker! De diepvries bessen kan je zo rechtstreeks uit de vriezer over de beslag verdelen. Gaat perfect, echt ideaal. Gebruik zelf ook regelmatig diepvries bessen en merk eigenlijk weinig verschil met de keren dat ik verse bessen gebruik. Succes, fijne verjaardag alvast en geniet van de plaatcake.

  9. Als ik verse blauwe bessen gebruik, kan ik die dan ook gewoon erop leggen?

        1. Ah top! Ga je de cake bakken denk je?

    1. Kan ik Griekse yoghurt gebruikeni.p.v.zure room?

      1. Zure room vervang ik vaak door Griekse yoghurt. In dit recept heb ik het nog niet geprobeerd maar kan prima lijkt me. Succes!