Pizzabroodjes
Met z’n allen aan tafel en genieten van lekker eten. Het hele jaar door vind ik dat gezellig maar nu de dagen weer korter worden kan ik daar extra van genieten. De gordijnen gaan ’s avonds dicht en de spelletjes en puzzels worden van zolder gehaald. De herfst is voor mij echt het ultieme seizoen voor cosy comfort food. Pizzabroodjes mogen daarbij niet ontbreken.
Pizzabroodjes in de vorm van een breekbrood zijn niet moeilijk om te maken. Je hebt alleen even wat geduld nodig om het deeg te laten rijzen. Veelal verwarm ik de oven een paar minuten voor op 40-50ºC. Binnen een uur is mijn deeg dan voldoende gerezen om de broodjes te maken. Terwijl het deeg rijst snij ik alvast de vulling, rasp de kaas en doe de afwas. Handig toch?
Vulling voor pizzabroodjes
Het fijne van deze broodjes is dat je volop kunt variëren met de vulling. Ik koos dit keer voor een vegetarische vulling van rode pesto, groene olijven, zongedroogde tomaatjes op olie en bruschetta kruidenmix. En natuurlijk kaas, véél kaas. Behalve de kaas shopte ik de ingrediënten voor de vulling in de webshop van Xenos. De vierkante bakvorm waarin ik de broodjes bak gebruikte ik eerder voor citroentaart met mascarponeroom en is ook van Xenos.
Tijdens het online shoppen kwam ik de ronde mangohouten borrelplank tegen waarop ik samen met de zwarte Yara gebaksbordjes de pizzabroodjes serveerde. Het gebruikte hout is afkomstig van oude, niet meer in gebruik zijnde mangobomen. Duurzaam en verantwoord hout dus. De herfstblaadjes, dennenappelmix en herfsttak maakten mijn tafelsetting compleet.
Goed, genoeg gekletst, ik hou je niet langer op. Check snel onderstaand recept en ga aan de slag. De pizzabroodjes zijn lekker als borrelhapje, late night snack en met een kop soep erbij. Bijvoorbeeld een voedzame en verwarmende bloemkool-zoete aardappelsoep. Geniet ervan!
Pizzabroodjes
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 300 gr bloem
- 90 ml water, lauw
- 90 ml halfvolle melk, lauw
- 4 gr instant gist
- 4 gr zout
- kneepje honing
Voor de vulling:
- 125 gr jong belegen kaas, geraspt
- 3 eetlepels rode pesto
- handje groene olijven, in ringetjes
- paar zongedroogde tomaten op olie, gesneden
- bruschetta kruidenmix
Extra benodigdheden:
- bakpapier
- vierkante bakvorm, 20×20 cm
Aan de slag:
- Meng bloem, gist en zout en kneed samen met de melk, water en honing tot een soepel deeg. Kneed flink door tot je een mooi en elastisch deeg hebt. Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af met plasticfolie, plaats in een zachtjes voorverwarmde (40-50º max) oven en laat rijzen tot het ruim in volume is verdubbeld. Bij mij duurt dat doorgaans ± 55 minuten.Tip: Tijdens het kneden wordt het vocht steeds beter opgenomen. Je zal zien dat het ook steeds elastischer wordt.
- Bestuif je aanrecht met bloem, haal het deeg uit de kom en leg voorzichtig op het aanrecht. Druk en stretch het deeg voorzichtig met je handen uit tot een rechthoekige lap van 28-32 cm lang. Besmeer het deeg met rode pesto, verdeel de zongedroogde tomaat en olijven erover en strooi er wat van de bruschetta kruiden over. Top af met ¾ van de kaas, rol de deeglap losjes -over de lange zijde- op tot een rol. Snij de uiteinden eraf -die gebruiken we niet- en verdeel de rest in 9 stukken.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en leg de 9 deegstukken in de vorm. Zorg ervoor dat de snijvlakken netjes omhoog staan. Dek de vorm af met plasticfolie en plaats terug in de oven voor de 2e rijs. Tip: Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij of zet het ovenlampje aan. Dat geeft vaak al voldoende warmte af.
- Neem de vorm uit de oven en verwarm de oven op 210°C, conventionele stand. Terwijl de oven opwarmt verdeel je de overgebleven kaas over de broodjes en maak af met wat extra bruschetta kruiden. Bak de pizzabroodjes in 20-25 minuten gaar en mooi bruin.
- Haal pizzabroodjes uit de oven en laat afkoelen op een rooster.Eet smakelijk!
Tips:
- Maak ook eens kleinere broodjes en je hebt een heerlijk borrelbrood.
- De bakvorm die ik gebruikte is aan de onderzijde 18×18 cm en aan de bovenzijde 20×20 cm. Ik hou voor de maat altijd de bovenzijde aan.
- Ook lekker om te maken is een kaas-uien breekbrood
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.