Pizzabodem met desem - Knapperige en crunchy pizzabodems maken zonder te kneden? Met dit recept maak jij voortaan thuis de allerlekkerste pizza’s.

Pizzabodem met desem

Knapperige en crunchy pizzabodems maken zonder te kneden? Met dit recept maak jij voortaan thuis de allerlekkerste pizza’s.
Direct naar het recept

Sinds ik zelf desembrood bak zoek ik regelmatig naar andere mogelijkheden om mijn desemstarter te gebruiken. Sinds kort heb ik de pizzabodem met desem ontdekt. Wat is dat lekker zeg. Heerlijk knapperig, vol van smaak en ook nog eens easy peasy te maken zonder te kneden. Ja echt waar, er komt geen kneden aan te pas. Door het deeg langzaam in de koelkast te laten rijpen/rijzen krijgen zowel de gluten als de smaak alle tijd om zich te ontwikkelen. Resultaat: een mooi luchtig deeg waar je de lekkerste pizza’s mee bakt.

De credits voor dit fijne recept gaan volledig naar Patrick Ryan van Firehouse Bakery in Ierland. Wat kan die man bakken zeg! En de uitleg die hij geeft is zo helder en toegankelijk. Bekijk zijn video over de ‘geen gedoe zuurdesem pizza’ en je wilt direct aan de slag. Heb jij nog geen desemstarter of weet je niet wat een desemstarter is? Lees dan vooral mijn artikelen over wat is een desemstarter en hoe maak ik een desemstarter zodat jij ook snel kunt genieten van super crunchy homemade pizzabodems.

Vandaag deel ik het recept voor basis pizzadeeg. Hoewel er (zuur)desem inzit heeft de bodem totaal geen zure smaak of zo. Het is een bodem zoals elke andere pizzabodem maar dan wel heel knapperig. Ik bakte de pizzabodems alvast voor zodat ik ze op een later moment van de dag snel achter elkaar kon afbakken. Zo kan iedereen aan tafel snel genieten van een lekkere pizza. Door het voorbakken worden ze ook nog eens extra krokant. Echt, je eet pizza zoals je nog niet eerder zelf hebt gemaakt. Invriezen van de bodems heb ik nog niet gedaan maar zou ook prima moeten kunnen. Lijkt me ideaal voor als je na een drukke dag ’s avonds ineens trek in pizza krijgt.

Pizzabodem met desem - Knapperige en crunchy pizzabodems maken zonder te kneden? Met dit recept maak jij voortaan thuis de allerlekkerste pizza’s.

Pizzabodem met desem

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 grote of 2 kleine pizzabodems

Ingrediënten: 

Voor de pizzabodems:

  • 250 gr bloem
  • 25 gr pastabloem of semolina
  • 5 gr zout
  • ½ gr instant gist
  • 100 gr desemstarter
  • 160-165 gr water, handwarm
  • 25 gr olijfolie

Extra benodigdheden:

  • pizzasaus, bijvoorbeeld tomatensaus of pesto
  • pastabloem om te bestuiven
  • bakblik of pizzasteen

Aan de slag:

  • Voeg bloem, pastabloem, zout en gist samen in een ruime kom en meng door elkaar. Voeg de desem toe, giet het water en de olijfolie erbij en kneed of roer tot een deeg. Een samenhangend deeg is voldoende, het ontwikkelen van het deeg en de gluten gebeurt tijdens de lange rijs in de koelkast. Dek de kom af met plasticfolie en plaats in de koelkast voor tenminste 24 uur. Ik heb het ook al eens ruim 36 uur in de koelkast gehad en dat ging ook perfect.
  • Neem het deeg uit de koelkast, stort op het werkblad en vouw een aantal malen over zichzelf heen. Neem hiervoor de bovenkant van het deeg, rek uit en vouw naar de onderzijde. Doe hetzelfde met de onderkant en vouw dat naar boven. Idem dito met de zijkanten. Terwijl je dit doet voel je de spanning in het deeg komen. Vouw nu de randen van het deeg een aantal malen naar het midden zodat er een bal ontstaat. Keer om en breng tot slot nog even op spanning.
    Tip: In de video van Patrick Ryan zie je vanaf 3:40 minuten hoe het vouwen en vormen in z’n werk gaat.
  • Voor twee pizza's verdeel je het deeg in twee stukken, bol beide stukken netjes op, bestuif met wat bloem en leg op een met bloem bestoven bakplaat. Dek af met een schone theedoek en laat voor ongeveer 1-1½ uur rusten op kamertemperatuur.
    Tip: Verwarm ondertussen de oven voor op 240ºC conventionele warmte of 220ºC hete lucht. Heb je een pizzasteen plaats die dan op het rooster en verwarm mee. Heb je geen pizzasteen plaats dan de bakplaat ondersteboven in de oven en warm mee. De omgekeerde bakplaat vormt een prima ondergrond om je pizzabodem op te bakken. Een pizzasteen heeft flink wat tijd nodig om door en door heet te worden, hou daar met voorverwarmen dus rekening mee. Zelf ben ik inmiddels fan van de omgekeerde bakplaat. Werkt echt fantastisch!
  • Strooi wat pastabloem op het werkblad, leg er een deegbol op en druk dat met je vingertoppen plat. Vorm een mooie rand en werk daarna uit het midden verder. Gebruik beide handen om de pizzabodem steeds verder te stretchen. Leg de pizzabodem naar keuze op een met pastabloem bestrooide houten plank of op een stuk bakpapier. De houten plank gebruik je als schieter om de pizza op de bakplaat te laten glijden, het bakpapier bak je mee.
  • Besmeer de pizzabodem met een saus naar keuze, bijvoorbeeld tomatensaus of pesto, en bak gedurende een kleine 10 minuten in de hete oven. Terwijl de 1e pizza in de oven ligt maak je de tweede pizza en bak die op dezelfde wijze af. Laat de pizzabodems afkoelen en bewaar goed verpakt tot later gebruik.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Je kan natuurlijk ook de stap van het voorbakken overslaan en de pizza gelijk van een topping voorzien.
  2. De pizzabodems voorbakken zonder saus kan ook. De bodem zal dan waarschijnlijk luchtbellen blazen. Wil je dat voorkomen prik dan met een vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht kan ontsnappen.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Bron: Patrick Ryan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




4 reacties

  1. Trudy Bos schreef:

    Als je de bodems voorbakt, hoe lang en op hoeveel graden bak je de pizza af?

    1. Hoi Trudy, goede vraag! Voorgebakken pizzabodems beleg ik en bak ze dan kort af op 200ºC hete lucht met onderwarmte. Gaar hoeven ze immers niet meer te worden, wel heet en lekker krokant. Hoe lang kort is hangt een beetje af van hoe koud je pizzabodem en de toppings zijn. Mijn devies is altijd: kijk hoe je pizza eruit ziet handel daarnaar. Met de opgedane ervaring kan je bijsturen, wellicht vind je extra onderwarmte niet nodig of is bij jouw oven 190ºC voldoende. Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geholpen.

      1. Trudy Bos schreef:

        Heb net voor het eerst een pizza bodem gebruikt die uit de vriezer kwam. Smaakte nog steeds erg lekker. Ik heb hem ongeveer 10-12 minuten op 220 graden afgebakken.

        1. Wat goed om te horen, dank je wel voor je terugkoppeling!