Pizza - Je hoeft geen Italiaan te zijn om zelf een lekkere pizza te maken!

Pizza

Je hoeft geen Italiaan te zijn om zelf een lekkere pizza te maken!
Direct naar het recept

Pizza, wie houdt er niet van. Een krokante bodem bedekt met kaas en allerlei ander lekkers. Oké, wij zijn geen Italianen en hebben doorgaans niet de beschikking over een echte pizzaoven. Om een pizzaoven te benaderen kan je een pizzasteen in je oven gebruiken. Zo’n steen houdt warmte super goed en lang vast waardoor die heel heet wordt. Omdat de steen vocht absorbeert wordt je bodem mooi krokant. Maar wees gerust, ook zonder pizzasteen kan je heerlijke home-made pizza’s maken.

Nadat ik vorige week de linzensalade van Yotam Ottolenghi heb gemaakt, was er nog een stukje gorgonzola over. Weggooien doen we natuurlijk niet en dus besloot ik gorgonzola-pizza te maken. Brooddeeg en tomatensaus zijn makkelijk te maken en omdat ik de ingrediënten daarvoor toch altijd wel in huis heb, kon ik gelijk aan de slag. Terwijl het deeg staat te rijzen maak ik de tomatensaus en snij ik de andere ingrediënten. Met een lekker muziekje op de achtergrond is het best relaxed om pizza te maken.

Samen met de kids pizza maken is ook heel leuk om te doen. De kinderen kneden het deeg en als je er meerdere bodems van maakt kan ieder kind zijn eigen pizza maken. Of je maakt allemaal kleine pizza-tjes zodat iedereen meerdere smaken kan proeven. Hoe leuk is het om 2-3 pizza’s te mogen eten…

Voor alle duidelijkheid: ik heb geen pizzaoven en ook (nog) geen pizzasteen. Ik bak mijn pizza’s dus gewoon op een bakblik in een standaard oven.

Pizza - Je hoeft geen Italiaan te zijn om zelf een lekkere pizza te maken!

Pizza

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

Voor het pizzadeeg:

  • 225 gr bloem
  • 3 gr instant gist
  • 125 ml handwarm water
  • snuf zout

Voor de tomatensaus:

  • 1 blik gepelde (hele) tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • basilicum
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper, naar smaak

Voor de topping:

  • jong belegen kaas, geraspt
  • 60 gr gorgonzola
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

Voor het pizzadeeg:

  • Verwarm de oven voor op 50°C en zet uit.
  • Doe de bloem, gist en wat zout in een schaal. Voeg het grootste deel van het water toe en kneed een soepel deeg. Afhankelijk van de bloem heb je iets meer of juist iets minder dan 125 ml water nodig. Maak van het deeg een mooie bol, leg terug in de schaal en dek de schaal af met wat plasticfolie. Zet de schaal in de warme oven en laat 30 minuten rijzen. Maak ondertussen aan de tomatensaus.
  • Kneed het deeg na 30 minuten rijzen goed door en leg weer terug in de schaal. Laat opnieuw 30 minuten rijzen in de nog enigszins warme oven.

Voor de tomatensaus:

  • Giet het blik tomaten leeg in een vergiet of zeef. Vis de tomaten een voor een uit het sap, knijp voorzichtig uit en leg in een schaal. Het overblijvende tomatenvocht gebruiken we niet.
  • Prak de uitgeknepen tomaten met een vork fijn en roer er detomatenpuree door. Voeg wat verse of gedroogde basilicum toe. Maak het teentje knoflook schoon en pers boven de tomatensaus fijn. Roer de tomatensaus door en breng op smaak met wat peper en zout. Hou rekening met het beleg van de pizza. Bij deze pizza hoeft de tomatensaus niet echt hartig te zijn. De gorgonzola en geraspte kaas zijn immers van zichzelf al zout genoeg.

Vormen en beleggen van de pizza's:

  • Kneed het deeg na de 2e rijs nog even door en rol daarna uit tot een grote lap. Bestrooi eventueel je weekblad licht met wat bloem om te voorkomen dat het deeg gaat plakken. Leg de deeglap op een bakplaat. Afhankelijk van de gewenste dikte van de bodem krijg je een grotere of kleinere pizza.
  • Schep wat tomatensaus op de pizza en strijk dun uit over de gehele bodem. Laat ongeveer 1 cm van de rand onbedekt. Ik heb ongeveer de helft van de saus gebruikt.
  • Bestrooi het met tomatensaus bedekte deel van de pizza rijkelijk met geraspte kaas. Breek de gorgonzola in brokken en verdeel over de pizza.
  • Schuif de pizza in een op 210°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in 15-20 minuten krokant en bruin. Vaak geef ik de pizza halverwege de baktijd onderwarmte erbij zodat de bodem ook mooi kleurt. Krijgt de pizza al snel een mooie kleur? Zet dan de temperatuur omlaag naar bijvoorbeeld 170°C. Een hogere temperatuur zorgt immers voor kleur en een lagere temperatuur voor garen.
  • Haal de pizza uit de oven, snij in punten en dien gelijk op.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

Laat je creativiteit de vrije loop en bedek je pizza met wat jij lekker vindt. Denk out of the box en maak bijvoorbeeld een pizza met een topping van reepjes rode paprika, schijfjes champignons, uienringen, olijven, plakjes pittige worst en geraspte kaas. Erg lekker!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept