Pittige pastinaaksoep
Hoe vaak eet jij pastinaak? Omdat pastinaak tegenwoordig een vergeten groente is gok ik op niet zo heel vaak. En als ik eerlijk ben gaat die vlieger ook voor mij op. Zonde want pastinaken zijn voedzaam, veelzijdig en erg lekker. Je kan ze rauw eten maar ook in soepen en stoofschotels zijn ze heerlijk. Of snij ze eens in frieten en rooster in de oven tot ze gaar en en mooi bruin zijn. In de wintermaanden is er volop Nederlandse oogst verkrijgbaar, de rest van het jaar komt het uit het buitenland. Volop mogelijkheden dus. Ga de uitdaging aan, maak deze pastinaaksoep en geheid dat je weer eens wat vaker pastinaak wilt eten.
Het recept voor de pittige pastinaaksoep van vandaag vond ik in The Nut Butter Cookboek van Pip & Nut. Een superleuk kookboek vol recepten waarin de nut butters of notenpasta’s van Pip & Nut worden gebruikt. De nut butters van Pip & Nut kenmerken zich door het gebruik van pure grondstoffen. Dus uitsluitend noten, een beetje zout of een zoete smaakmaker maar absoluut geen palmolie of andere ongezonde dingen. Zelf pindakaas of notenpasta maken kan natuurlijk ook maar ontbreekt het je een keer aan tijd of heb je gewoon geen zin dan zijn deze nut butters een perfect alternatief.
Het recept heb ik hier en daar een beetje aangepast. Zo heb ik de hoeveelheid koriander verminderd en pof ik de knoflook in plaats van deze mee te roosteren. Door het poffen wordt de knoflook heerlijk zacht, zoet en romig. Ook heb ik iets meer topping gemaakt en heb ik het toevoegen van zout en peper aan de topping achterwege gelaten. De soep is van zichzelf al zo smaakvol dat extra zout en peper totaal overbodig is. Sterker: een volgende keer gebruik ik een verdunde bouillon want ik vond de soep toch wat aan de zoute kant. De pastinaaksoep is makkelijk te maken en zo vol en puur van smaak dat dit bij ons een nieuwe favoriet is.
Pittige pastinaaksoep
Ingrediënten:
- 3 pastinaken
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 2,5 centimeter gember
- 800 ml groentebouillon
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels kokosroom
- 15 gr vers korianderblad met stengels
- 2 theelepels komijn
- snuf chilipoeder
- olijfolie
Voor de topping:
- 1½ eetlepel geschaafde kokos
- 1½ eetlepel pompoenzaad
- sinaasappel rasp/zeste, naar smaak
- vers gehakt korianderblad, naar smaak
Aan de slag:
- Was de pastinaken, snij de boven- en onderkant eraf en snij in kleine stukjes. Schil de ui en de gember. Snij de ui in stukken, de gember in plakjes en meng met de stukjes pastinaak.
- Leg alle groente op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met wat olijfolie, schuif in het midden van een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven en rooster gedurende 20 minuten. Schep af en toe om. Door het roosteren karamelliseren de groenten hier en daar en krijgen ze extra smaak.
- Smeer de knoflooktenen in met olijfolie, verpak samen in een stukje aluminiumfolie en leg bij de groente in de oven.
- Maak ondertussen de topping door alle ingrediënten te mengen en zet opzij tot gebruik. Doe de bouillon, koriander, pindakaas, kokosroom, komijn en chilipoeder in een blender en pureer.
- Haal de geroosterde groente uit de oven, verwijder het aluminiumfolie van de knoflook en knijp de teentjes uit hun schil en voeg alles bij de bouillon in de blender. Blitz alles 1-2 minuten tot je een gladde soep hebt. Verdun de soep naar smaak met extra water.
- Schep de pastinaaksoep in kommen of borden, garneer met de topping en serveer direct.Eet smakelijk!
Tips:
- Lekker met vers brood en wat rauwkost erbij.
- Heb je de smaak van pastinaak te pakken? Maak dan ook eens:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat een affiliatie link en een toegestuurd product (pindakaas, Nut Butter Cookbook).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.