Header Overetengesproken.nl
Pittige bonensoep

Pittige bonensoep

 |  Geen reacties
56 Shares

Vol groente en peulvruchten, lekker pittig en verwarmend door de chilipoeder. Comfort food voor sombere winteravonden. Dat is precies wat deze pittige bonensoep is. Het basisrecept is vleesloos dus als je een blokje groentebouillon gebruikt heb je een heerlijke vegetarische maaltijd. Maar met wat chorizo of spek erin smaakt de soep ook goed. Behoefte aan meer vulling? Kook dan eens kleine stukjes aardappel mee of voeg een blikje linzen toe. Pas het recept dus vooral naar eigen smaak aan.

Pittige bonensoep - Vol groente en peulvruchten, lekker pittig en verwarmend door de chilipoeder. Comfort food om van te genieten op sombere winteravonden.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 blik bruine bonen, 400 gr
  • 1 blik gepelde tomaten
  • ½ rode paprika
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • chilipoeder, naar smaak
  • bouillonblokje, hoeveelheid en soort naar smaak
  • olijfolie

voor de garnering: versgehakt korianderblad of krulpeterselie

Aan de slag

Doe de bruine bonen in een in een zeef of vergiet en spoel goed af met koud water. Laat goed uitlekken en zet opzij.

Was de prei, snij overlangs doormidden en snij in dunne reepjes.

Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snij in kleine dobbelsteentjes.

Verwarm in een pan wat olijfolie en fruit daarin de ui zacht en glazig, voeg dan de paprika en prei toe en laat een paar minuten mee fruiten. Voeg tot slot de komijn- en paprikapoeder toe en maak lekker pittig met chilipoeder. Knijp de tenen knoflook erbij en warm het groentemengsel nog even door tot de kruiden lekker beginnen te ruiken.

Doe de bruine bonen bij het groentemengsel, giet het blik met tomaten leeg in de pan en schep alles goed door elkaar. Voeg dan een stukje van het bouillonblokje toe en laat tenminste 20 minuten zachtjes doorkoken.
Tip: hou eventueel een handje bruine bonen achter voor de garnering.

Plet de bonen grof met een stamper, proef en breng op smaak met extra chilipoeder en/of bouillonblok. Afhankelijk van de gewenste dikte laat je soep nog ietsje inkoken of voeg je een scheutje water toe.

Schep de soep in 2 kommen en garneer met wat vers gehakt korianderblad of peterselie. Heb je nog wat bruine bonen over strooi die dan ook op de soep.

Eet smakelijk!

Tip: In plaats van bruine bonen kan je ook ander bonen gebruiken. Bijvoorbeeld witte bonen of kidneybonen.

Tip: Serveer de soep met vers brood. Bijvoorbeeld plakjes stokbrood om in de soep te dopen of reepjes uienkruier.

Tip: Ook lekker met stukjes (uitgebakken) chorizo of spek erdoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief