Header Overetengesproken.nl
Pittige bloemkool couscous

Pittige bloemkool couscous

 |  2 reacties
107 Shares

Afgelopen week zag ik bij AH bloemkool rijst in de koeling liggen. Ik zag het, bekeek het en legde het weer netjes terug. Eenmaal thuis bleef die bloemkool rijst in mijn hoofd zitten. Het is tegenwoordig helemaal in om bloemkool op bijzondere wijzen te gebruiken. Denk aan bloemkool couscous, een pizzabodem van bloemkool en alfredo saus op basis van bloemkool. En nu dus ook bloemkool rijst. Omdat het mooie manieren zijn om meer groente te eten besloot ik nu toch ook maar eens aan de slag te gaan met bloemkool. Het werd een heerlijk pittige bloemkool couscous.

Voorgesneden en verpakte groente hebben niet mijn voorkeur. Ik zoek liever zelf mijn groente uit en verwerk die thuis zelf verder. Het is verser, goedkoper en ik weet precies wat ik gebruik. Zo vind ik bijvoorbeeld Nederlandse bloemkool veruit het lekkerst. Franse of Spaanse bloemkolen zal ik niet snel kopen. Op dit moment bestaat de aanvoer vooral uit Franse bloemkolen en die zullen dan ook wel in de voorverpakte bloemkool rijst verwerkt zijn denk ik dan. Uiteindelijk vond ik toch twee mooie Hollandse bloemkooltjes dus die heb ik gekocht.

Eenmaal thuis heb ik de bloemkool in stukken gesneden en in de foodprocessor gestopt. Nou, rijst maken wilde niet goed lukken -de stukjes bloemkool varieerden teveel in formaat- maar couscous ging perfect. Omdat ik graag een oosters tintje aan de bloemkool couscous wilde geven koos ik voor pittige kerriekruiden, kebab-achtig gekruid gehakt en wat verse koriander. Wij hebben gisteravond genoten, hopelijk valt dit gerecht bij jullie net zo in de smaak.

Pittige bloemkool couscous - Leuk en verrassend gerecht van bloemkool, rul gebakken gehakt en op smaak gemaakt met heerlijk pittige kruiden.

Pittige bloemkool couscous

Leuk en verrassend gerecht van bloemkool, rul gebakken gehakt en op smaak gemaakt met heerlijk pittige kruiden.
Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

  • 1 flinke bloemkool
  • 250 gr mager rundergehakt
  • ± ½ blokje runder- of groentebouillon
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel pikante kerriepoeder Silvo
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel paneermeel
  • kleine theelepel zout
  • vers korianderblad fijngehakt
  • olijfolie

Aan de slag

  1. Snij de roosjes inclusief steeltjes van de bloemkool en maal in een foodprocessor tot een korrelige massa. Ik gebruik bij het malen altijd de pulse-knop van mijn foodprocessor zodat ik tussendoor kan zien hoe grof of fijn de couscous is. Doe de bloemkool couscous in een zeef en spoel goed onder de koude kraan. Zet de zeef op een grote kom en laat uitlekken.

    Tip: Heb je geen foodprocessor rasp de roosjes van de bloemkool dan op de rasp van een mandoline of blokrasp. Afhankelijk van de gewenste grofheid gebruik je de grove of fijne raps.

  2. Snipper de uien en fruit ze aan in een flinke koekenpan met een beetje olijfolie. Zet dan het vuur lager en laat de uien langzaam verder garen en zacht worden. Let op dat de uien niet bruin worden, het is echt de bedoeling ze zacht en glazig te laten worden.
  3. Als de uien zacht en glazig zijn, schep je de uien uit de pan en verwarm je in diezelfde pan wat olijfolie, knijp er twee tenen knoflook bij en roer er ook de kerriepoeder door. Laat dit even zachtjes doorwarmen en voeg dan de bloemkool couscous toe. Schep de massa flink door om alles goed te mengen en zet de pit weer wat hoger. Laat al roerend de bloemkool garen en het aanhangende vocht verdampen. Heb je weinig tot geen aanhangend water voeg dan een klein scheutje water toe zodat de bloemkool toch een klein beetje kan stoven. Na ongeveer vijf minuten voeg je de uien aan het mengsel toe en verkruimel je het stukje bouillonblok erboven en warm je alles nog eens flink door. De couscous is goed als de massa redelijk droog en de bloemkool gaar is maar nog wel een lekkere bite heeft. Zet de pan opzij en laat afkoelen.
  4. Meng het gehakt met 1 uitgeknepen teen knoflook, de komijn, koriander, chilipoeder, paneermeel, zout en een kleine eetlepel gehakt korianderblad. Bak het gehakt (grof) rul in een koekenpan, giet het vrijgekomen vet af en laat nog even mooi bruin kleuren in de pan. Laat ook het gehakt afkoelen.
  5. Meng de couscous met het gehakt en schep er nog een eetlepel fijngehakt korianderblad door.
  6. Serveer de bloemkool couscous in een mooie schaal. Lekker met wat rauwkost, vers plat brood of chapati’s en een frisse knoflooksaus.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. In plaats van rul gebakken gehakt kan je ook kleine/mini gehaktballetjes maken en die bakken en door/over de couscous doen.
  2. Deze bloemkool couscous is lauwwarm ook erg lekker. Laat de couscous en het gehakt in dat geval niet afkoelen maar schep gelijk door elkaar en serveer lauwwarm.

2 Reacties

  1. Rita
    | Beantwoorden

    Heel lekker! Door het kerriepoeder proef je niet dat je bloemkool eet.
    Gaat zeker nog op het menu staan.
    Bedankt !

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Dank je wel! Fijn om te horen dat het recept goed is bevallen. Wij eten het ook graag en het staat dan ook regelmatig op tafel. Afgelopen weekend nog.

Geef een reactie