Pistache ijs - Zijdezacht, romig en prachtig groen. Echt, dit pistache ijs wil je proeven! Maak dit recept en waan je in Italiaanse sferen.

Pistache ijs

Zijdezacht, romig en prachtig groen. Echt, dit pistache ijs wil je proeven! Maak dit recept en waan je in Italiaanse sferen.
Direct naar het recept

Zet me in een ijswinkel en ik loop naar buiten met een hoorntje pistache en yoghurt ijs. Dat zijn toch wel echt mijn favoriete smaken. Je begrijpt dat pistache ijs hoog op mijn to do list stond om zelf eens te maken. Precies, stond. Want onlangs kreeg ik van Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen een fantastisch recept. Het recept staat in haar 2e boek dat op 8 april verschijnt. Als voorproefje mag ik dit recept vandaag al met jullie delen…

Sicilië

De keuken van Sicilië is door Italiaanse, Griekse en Arabische invloeden verrassend veelzijdig. In haar eerste boek schreef Jadis vol passie over haar favoriete ingrediënt: de Siciliaanse citroen. Begin april verschijnt haar tweede boek: Sicilië. Een mediterraan kookboek vol reisverhalen en recepten voor authentieke Siciliaanse gerechten. Het boek is dus nog niet uit maar ik mag al wel het recept voor zijdezacht en romig pistache ijs met je delen.

Zodra The Lemon Kitchen Sicilië officieel is verschenen vertel ik je er meer over maar dit recept doet mij nu al verlangen naar meer… Het boek is inmiddels verschenen en bestel je makkelijk via onderstaande link. Ook schreef ik er een artikel over en deelde Jadis’ heerlijke recept voor amaretti morbidi.

IJsmachine

IJs kan je op verschillende manieren maken. Met de hand, in een ijsmachine met een bevroren koelelement of in een zelfkoelende ijsmachine. Met de hand vraagt een hoop aandacht en is mij teveel werk. Ik kies liever voor het gemak van een ijsmachine. Bij mijn recept voor vanilleroomijs heb ik al eens het verschil tussen de soorten twee machines uitgelegd. Inmiddels heb een Magimix Gelato Expert staan en wat ben ik daar blij mee! IJs maken was nog nooit zo gemakkelijk en lekker.

De ijsbasis is zo gemaakt. Veelal doe ik dat ’s ochtends of een dag tevoren. ’s Avonds is het dan alleen nog een kwestie van de machine aanzetten, een paar minuten wachten tot de machine gekoeld is en hoppa de ijsbasis erin gieten. Nog geen 15 minuten later heb je het meest romige en zachte roomijs dat je je kunt voorstellen.

Ook voor tijdens een etentje is zo’n ijsmachine een uitkomst. Giet de ijsbasis erin als iedereen aan tafel gaat en de machine doet de rest. Na de ijsbereiding schakelt de Magimix Gelato Expert automatisch over op de bewaarstand. Tegen de tijd dat je het toetje serveert is het alleen nog een kwestie van bolletjes scheppen.

In de zomer kies ik graag voor frisse smaken en sorbetijs, in de winter maak ik warme smaken zoals kardemom ijs en kaneel ijs. Pistache ijs eet ik het hele jaar rond. Te lekker om niet van te genieten…

Pistache ijs - Zijdezacht, romig en prachtig groen. Echt, dit pistache ijs wil je proeven! Maak dit recept en waan je in Italiaanse sferen.

Pistache ijs

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 bak pistache ijs

Ingrediënten: 

  • 375 ml volle melk
  • 150 ml slagroom
  • 150 gr suiker
  • 3 eidooiers
  • 95 gr ongezoete pistachepasta *)

    *) pistachepasta kan je eventueel zelf maken, zie verderop bij de tips

Voor de garnering:

  • gehakte pistachenootjes

Aan de slag:

  • Schenk de melk samen met de slagroom in een pannetje en breng snel aan de kook.
  • Roer in een kom de eidooiers met de suiker los en schenk er -al roerende- de hete melk bij. Giet het ei-melkmengsel terug in de pan en verwarm gedurende een paar minuten op een zachte pit. Roer dan de pistachepaste erdoor en zet de pit iets hoger om de eidooiers in alle rust de ijsbasis te laten binden. Blijf voorzichtig roeren. De ijsbasis is goed als het schuim is weggetrokken. Bij mij duurt dat zo'n 10-15 minuten.
    Let op: het mengsel hoeft niet te koken maar de damp moet er wel vanaf slaan. Heb je een thermometer hou de temperatuur dan op zo'n 83 °C.
  • Laat de ijsbasis helemaal afkoelen en bewaar enkele uren in de koelkast om door en door koud te worden.
  • Zet de ijsmachine aan, kies het programma voor roomijs en giet de ijsbasis erin. Vlak voor het einde kun je eventueel nog wat gehakte pistachenootjes toevoegen.
  • Schep een bolletjes pistache ijs in mooi glazen of op een hoorntje en bestrooi met pistachenootjes.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Trek gekregen in meer Siciliaanse lekkernijen? Bestel The Lemon Kitchen Sicilië en maak amandelkoekjes, citrusmarmelades, pasta met auberginepesto, mandarinetto en limoncello, boerenlinzensoep of gegrilde tonijn met tomaten-ui. Stuk voor stuk recepten met pure en authentieke smaken waardoor je je even in het zonnige Sicilië waant. Geloof me, dat wil!
  2. Zelf pistachepasta maken doe je als volgt:
    Verwarm de pistachenootjes in een koekenpan of in de oven. Als de nootjes goed warm zijn doe je ze in een keukenmachine of het hakmolentjes van je staafmixer en laat draaien tot de nootjes een smeuïge pasta zijn geworden. Hou de motor van het apparaat goed in de gaten en stop om de minuut even om de motor af te laten koelen. Het is echt zwaar werk voor de motor omdat het tijd vraagt voor er een mooie pasta ontstaat. Laat je de motor continue draaien dan brandt die door. Geloof me, ik heb het ervaren… Voor zoete pistachepasta voeg je tijdens het malen naar smaak poedersuiker toe. 

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Bron: The lemon Kitchen Sicilië

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept