Header Overetengesproken.nl
Pindasaus

Pindasaus

 |  Geen reacties
2 Shares

Eerder deze week maakte ik Thaise kipsaté. Daarbij kon ik natuurlijk niet aankomen met een Hollandse saté- of pindasaus. Om het mezelf makkelijk te maken had ik bij de Toko speciale pindasaus-blokken kunnen kopen. Maar je weet, als ik verse kruiden in huis heb, dan maak ik het liefst alles zelf.

Het mooie van de Thaise keuken is dat in veel recepten eenzelfde basis van ingrediënten zit. Door te variëren met hoeveelheden en bereidingswijze en er eventueel nog iets extra’s aan toe te voegen ontstaan heel verschillende smaken. Zo ook voor kipsaté en pindasaus. Het is dus een kleine moeite om beiden tegelijk te maken. En als je dan toch nog kruiden over hebt is een curry voor een paar dagen later ook zo gemaakt. Maar dat recept krijg je een andere keer van me.Pindasaus - Homemade pindasaus van fijn gemalen pinda's, kokosroom en verse kruiden. Niet moeilijk, wel waanzinnig lekker.

Pindasaus

Homemade pindasaus van fijn gemalen pinda's, kokosroom en verse kruiden. Niet moeilijk, wel waanzinnig lekker.
Hoeveelheid 1 schaal

Ingrediënten

  • 1 korianderzaad
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 rode rawit pepertjes
  • 1 eetlepel citroengras, fijngehakt
  • 1 eetlepel gember, geraspt
  • 1 eetlepel sjalot, fijngehakt
  • 1 eetlepel knoflook, fijngehakt
  • 1,5 eetlepel verse koriander, fijngehakt
  • 1,5 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels limoensap
  • 300 ml kokosroom
  • 100 gr pinda's, fijngemalen

Voor het op smaak maken:

  • zout
  • 1-2 eetlepels limoensap

Aan de slag

  1. Snij de steeltjes van de pepertjes, snij doormidden, verwijder de zaadlijsten en hak de pepertjes heel erg fijn.
  2. Rooster de koriander- en komijnzaadjes gedurende 1-2 minuten in een koekenpan en stamp of maal ze daarna tot een fijn poeder.
  3. Doe de poeder in een keukenmachine of hakmolen van een staafmixer en draai samen met de pepertjes, citroengras, gember, sjalot, knoflook, koriander, suiker en limoensap tot een mooie pasta. Schraap de pasta regelmatig van de randen en laat de machine opnieuw draaien. Herhaal dit tot je een zo fijn mogelijke pasta hebt.
  4. Breng 50 ml kokosroom aan de kook en voeg de kruidenpasta toe. Laat de saus een paar minuten zachtjes doorkoken tot het lekker begint te ruiken. Voeg dan alle kokosroom en de gemalen pinda's toe en laat het geheel nog eens 5 minuten doorkoken. Voor een intensere pinda-smaak en een donkerder kleur kan je de (hele) pinda's even kort roosteren in een koekenpan.
  5. Proef de saus en breng op smaak met zout en extra limoensap. Laat de saus afkoelen, dek goed af en laat minstens een uur rusten om de smaken goed te laten rijpen.

    Tip: Maak in de tussentijd bijvoorbeeld heerlijke kipsaté.

  6. Verwarm voor gebruik de pindasaus op een zacht pitje.

    Eet smakelijk!

Tips

Pindasaus is goed afgedekt prima te bewaren in de koelkast.

Geef een reactie