Header Overetengesproken.nl
Piña colada curd

Piña colada curd

met 4 reacties
101 Shares

Piña colada curd gebruikte ik laatst al eens als vulling in tartelettes. Echt een superlekkere curd en heel makkelijk te maken. Zeker als je de kant en klare cupjes Fruit Fusions van Del Monte gebruikt. Maar wat als je die niet hebt of ze worden uitgerekend in jouw supermarkt niet verkocht? Vandaag heb ik een alternatief voor je met blikjes ananas (Del Monte) en losse kokosmelk.

In het schap met de blikjes ingemaakt fruit staan altijd twee soorten: op siroop en op sap. Ik kies altijd voor op sap omdat daar geen suiker aan is toegevoegd. Het fruit is doorgaans al zoet genoeg van zichzelf. Wil ik het toch wat zoeter maken dan voeg ik dat graag zelf toe. De ene keer is dat suiker de ander keer een alternatief zoals honing of agavesiroop. Net waar ik zin in heb.

Kokosmelk, zo is mijn ervaring, is soms heel dik en soms heel waterig. Kies voor een dikke variant daar wordt de curd lekker zacht en romig van. Soms haal ik de kokosmelk bij de toko maar de laatste tijd neem ik ook graag de kartonnen 200 ml verpakkingen van Valle del Sole uit de supermarkt (Dirk) mee. Deze kokosmelk is gemaakt van kokos en water zonder verdere toevoegingen. Superlekker, dikke consistentie en ook nog eens niet duur. Ook ideaal in curries of oosterse gerechten, ik heb ze standaard op voorraad.

Piña colada curd - Heerlijk fris-zoete curd die je doet denken aan tropische eilanden. Gebruik als taartvulling, in tartelettes of op meringue.

Piña colada curd

Heerlijk fris-zoete curd die je doet denken aan tropische eilanden. Gebruik als taartvulling, in tartelettes op meringue of in Eton mess.

Hoeveelheid 1 pot

Ingrediënten

 • 150 gr uitgelekte schijven ananas (blikje op sap)
 • 120 gr dikke kokosmelk
 • 3 eieren, maat M
 • 4 eetlepels citroensap (60 ml)
 • 60 gr roomboter
 • 100 gr suiker
 • 1 eetlepel maizena

Aan de slag

 1. Snij de ananas in blokjes en doe samen met de kokosmelk in een blender of hakmolentje van een staafmixer. Meng tot een gladde puree en schep 225 gr moes in een pannetje. De rest kan je lekker opsnoepen.

 2. Roer de maizena los met een beetje moes. Zorg dat de maizena echt volledig is opgelost en er geen klontjes in de moes zitten. Wordt het papje iets te dik, voeg dan een drupje water toe.

 3. Voeg de suiker samen met de eieren en het citroensap toe aan de moes in het pannetje en roer goed. Voeg de boter toe en verwarm het mengsel zachtjes zodat de boter smelt, zet de pit iets hoger en breng rustig aan de kook. Blijf roeren tot het mengsel begint in te dikken Als het mengsel enigszins gebonden is voeg je de aangemaakte maïzena al roerend toe. Laat nog even door pruttelen zodat de maïzena goed kan binden en geen droge smaak achterlaat. Giet de piña colada curd in een pot en laat afkoelen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Voor een steviger curd kan je eventueel op het laatst een geweekt blaadje gelatine oplossen in de hete curd.
 2. Smeer eens wat piña colada curd op een stuk vers knappend stokbrood, Je weet niet wat je proeft!
 3. Voor tropische petit fours: vul een vierkante chocolade taartbodem met een royale laag piña colada curd, besmeer de bovenzijde met wat curd, snij in stukken en plaats op elke petit four een stukje ananas en een chocolaatje. 

Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest

Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

4 Antwoorden

 1. Deborah
  | Beantwoorden

  De Fruit Fusions zie ik alleen maar in expat winkels. Tja. Als de baas betaald kan ik ook boodschappen doen.

  Ik ga het binnenkort ff maken. Mijn laatste curd was passievruchtencurd. Ook superlekker.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Hmmm, ja nu je het zegt, volgens mij heb ik ze ook niet meer gezien. Ik zal eens kijken en anders pas ik het recept aan…

 2. Sabine
  | Beantwoorden

  Na het toevoegen van het maizena papje veranderde de maïzena in witte vlokken. Ik heb het daarom nog een keer gezeefd, maar hoe kan ik dat voorkomen?
  Erg lekker trouwens!

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Hallo Sabine, witte vlokken is zeker niet de bedoeling. Als de maizena goed is opgelost en er tijdens het toevoegen aan de warme massa goed wordt geroerd zou de maïzena geen vlokken moeten geven. Kan het zijn dat de maïzena niet voldoende was opgelost in de moes? Als er nog klontjes in hebben gezeten kunnen die inderdaad witte vlokken geven. In het recept heb ik daarvoor inmiddels een extra opmerking geplaatst.

Laat een reactie achter

Recept waardering