Header Overetengesproken.nl
Perfect gebakken spek

Perfect gebakken spek

 |  Geen reacties
12 Shares

Scrambled eggs met krokante bacon, plakjes gebakken spek op een broodje BLT of uitgebakken spekjes over de salade. Perfect gebakken spek is onweerstaanbaar en daarom een belangrijke smaakmaker in veel gerechten. Gelukkig is het niet moeilijk om te maken. In dit recept leg ik je uit hoe jij voortaan ook perfect gebakken spek maakt.

Het allerbelangrijkst is dat je de tijd neemt om het spek uit te bakken. Het spek moet niet alleen gaar worden, het vocht dat in het spek zit moet ook kunnen verdampen. Pas dan kan het spek krokant worden. Zet de pit dus vooral niet te hoog en neem de tijd. Bijkomend voordeel is dat bij een lagere temperatuur het vet rustig kan smelten en je de spek uiteindelijk in z’n eigen vet uitbakt. Geeft niet alleen extra smaak, het maakt de spekjes gelijk ook een stuk minder vet.

Perfect gebakken spek - Krokant gebakken spek is onweerstaanbaar lekker. Met de tips uit dit recept bak jij je spek voortaan ook perfect krokant en bruin.

Perfect gebakken spek

Krokant gebakken spek is onweerstaanbaar lekker. Met de tips uit dit recept bak jij je spek voortaan ook perfect krokant en bruin.
Hoeveelheid 1 portie

Ingrediënten

  • ontbijtspek of plakjes bacon

Aan de slag

  1. Voor kleine spekjes snij je het ontbijtspek of de bacon klein.
  2. Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het fornuis, zet de pit op medium hoogte en leg de gesneden spekjes of plakjes spek erin.
  3. Wanneer je ziet dat de pan warm begint te worden en de spekjes vocht en vet beginnen te verliezen zet je de pit wat zachter, draai je de plakjes om of roer je de gesneden spekjes door. Het is de bedoeling dat de spekjes heel langzaam garen en uitbakken. Hierdoor krijgt het vocht de tijd om te verdampen, het vet kan langzaam smelten en de spekjes kleuren steeds mooier bruin.
  4. Keer of roer regelmatig en neem echt ruim de tijd om de spekjes uit te bakken. Het kan maar zo een minuut of 20 duren voordat ze klaar zijn. Als de spekjes klaar zijn schep je ze uit de pan en laat ze op een bord met wat keukenpapier uitlekken.
  5. Voor warme spekjes serveer je ze direct. Voor later gebruik laat je ze helemaal afkoelen, leg ze in een diepvriesdoosje en bewaar in de koelkast. Gebruik ze koud of warm kort even op.

    Eet smakelijk!

Geef een reactie