Perfect gebakken spek - Met deze tips bak jij je spekjes perfect krokant en bruin. Simpel en onweerstaanbaar lekker. Probeer het ook!

Perfect gebakken spek

Met deze tips bak jij je spekjes perfect krokant en bruin. Simpel en onweerstaanbaar lekker. Probeer het ook!
Direct naar het recept

Scrambled eggs met krokante bacon, plakjes gebakken spek op een broodje BLT of uitgebakken spekjes over de salade. Perfect gebakken spek is onweerstaanbaar en daarom een belangrijke smaakmaker in veel gerechten. Gelukkig is het niet moeilijk om te maken. In dit recept leg ik je uit hoe jij voortaan ook perfect uitgebakken spek maakt.

Spekjes uitbakken doe je zo

Het allerbelangrijkst is dat je de tijd neemt om het spek uit te bakken. Het spek moet niet alleen gaar worden, het vocht dat in het spek zit moet ook kunnen verdampen. Pas daarna kan het spek krokant worden. Zet de pit dus vooral niet te hoog en neem de tijd. Bijkomend voordeel is dat bij een lagere temperatuur het vet rustig kan smelten. Zo bak je de spekjes in hun eigen vet en krijg je meer smaak.

Perfect gebakken spek - Met deze tips bak jij je spekjes perfect krokant en bruin. Simpel en onweerstaanbaar lekker. Probeer het ook!
Perfect gebakken spek - Met deze tips bak jij je spekjes perfect krokant en bruin. Simpel en onweerstaanbaar lekker. Probeer het ook!

Perfect gebakken spek

4 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 1 portie

Ingredi├źnten: 

 • ontbijtspek of plakjes bacon

Aan de slag:

 • Voor kleine spekjes snij je het ontbijtspek of de bacon klein.
 • Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het fornuis, zet de pit op medium hoogte en leg de gesneden spekjes of plakjes spek erin.
 • Wanneer je ziet dat de pan warm begint te worden en de spekjes vocht en vet beginnen te verliezen zet je de pit wat zachter, draai je de plakjes om of roer je de gesneden spekjes door. Het is de bedoeling dat de spekjes heel langzaam garen en uitbakken. Hierdoor krijgt het vocht de tijd om te verdampen, het vet kan langzaam smelten en de spekjes kleuren steeds mooier bruin.
 • Keer of roer regelmatig en neem echt ruim de tijd om de spekjes uit te bakken. Het kan maar zo een minuut of 20 duren voordat ze klaar zijn. Als de spekjes klaar zijn schep je ze uit de pan en laat ze op een bord met wat keukenpapier uitlekken.
 • Voor warme spekjes serveer je ze direct. Voor later gebruik laat je ze helemaal afkoelen, leg ze in een diepvriesdoosje en bewaar in de koelkast. Gebruik ze koud of warm kort even op.
  Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
7 reacties

 1. ambachtelijk vet spek is te koop op de markt in Scherpenzeel, ik vind het wel een beetje duur .

 2. Ambachtelijke slager met eigen slachterij.
  Ik zelf weet er 1 in Garderen. Hij heet van Engelen zeer goed slager en maakt alles zelf.
  Anders op internet kijken of er een slager dichterbij is.

 3. Er is gebakken spek in 2 soorten.er is spek dat in een kast heeft gehangen en met eiken blokken wordtgerookt op de traditionele manier.. Er is gerookt spek waar je mee belazerd wordt ,want die heeft een nacht in een vloeistof gestaan en is dan gerookt spek.Waar koop je nu het echte gerookt spek????bij de keurslager zul je zeggen,helaas spreekt die ook niet altijd de waarheid..Wie kan mij helpen aan een adres waar op ambachtrelijke wijze nog het spek wordt gerookt in woon in Bergen op Zoom. mag ook in de buurt zijn.want ik rij nog auto (91) gr tom brusse

  1. Je hebt helemaal gelijk dat er twee soorten spek zijn. Spek uit de supermarkt is echt anders dan ambachtelijk spek. Mijn eerste reactie op je vraag zou inderdaad zijn: vraag het je slager. Eerlijk gezegd zou ik het niet zo 1,2,3 weten waar je ambachtelijk spek kunt kopen…

  2. J. Jansen schreef:

   Masseurs in Oud Gastel, laat eigen vee, varkens en runderen, slachten en verwerkt zelf het vlees. Zie internet Vleesboerderij Masseurs.