Penne met gehaktballetjes in tomatensaus
Pasta met bolognesesaus is altijd lekker. Toen ik laatst Spaanse gehaktballetjes maakte bedacht ik dat penne met gehaktballetjes in tomatensaus ook weleens lekker is. En zo geschiedde. Als basis maakte ik een heerlijke tomatensaus en gaarde daar de gekruide gehaktballetjes in. Resultaat: een bordje comfort food. Ik geef je mijn recept.
Simpele maar pure smaken, dat is het geheim van een goed bord pasta. En dat is ook precies wat je op tafel zet met dit recept. Niet teveel toeters en bellen, wel een rijk smakende tomatensaus met heerlijke gehaktballetjes. De gehaktballetjes breng je op smaak met worcestershiresaus en mosterd. Niet alleen erg lekker, het maakt de gehaktballetjes ook lekker zacht.
Penne van durum tarwe
Penne kook je net als alle andere pasta soorten het liefst al dente. Zo heeft het na het koken nog een lekkere bite. Om pasta goed al dente te kunnen koken is het belangrijk dat het is gemaakt van durum tarwe. Durum tarwe is een harde tarwe soort die stevig blijft tijdens het koken. De Chicco d’oro pasta van Xenos is gemaakt van durum tarwe en verkrijgbaar in de soorten penne, fusilli, spaghetti en stortarelli. Ik gebruikte dit keer penne.
Een Italiaans gerecht maak je natuurlijk met Italiaanse olijfolie. En ook knoflook mag niet ontbreken. Dit keer gebruik ik geen verse teentjes knoflook maar knoflookpoeder. Knoflookpoeder is milder van smaak dan verse knoflook. Perfect voor een subtiele hint zonder sterk aanwezig te zijn.
Hoe serveer je penne met gehaktballetjes in tomatensaus?
Uiteraard gebruik je mooie borden. Naar keuze zijn dat diepe op platte borden. Voor pasta ben ik fan van de diepe borden uit de Xenos Toscane serie. Precies de goede maat en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Je gerecht komt er altijd mooi in uit. En hoe leuk zijn de gehaakte katoenen placemats erbij?
Om de maaltijd compleet te maken zet ik graag een olijfhouten plankje met wat gesneden brood op tafel. Het brood is lekker met een lik (gezouten) boter, je dipt het in een schaaltje olijfolie én je maakt er de laatste restjes saus mee op. Je kan een blokje boter naast het brood op de plank leggen of een schaaltje gebruiken. De Toscane botervloot maakt je tafelsetting helemaal af. Inmiddels trek gekregen? Ga snel aan de slag met onderstaand recept.
Penne met gehaktballetjes in tomatensaus
Ingrediënten:
- 160 gr penne
- 1 blik tomatenpulp, 425 ml
- 1 ui, gesnipperd
- 3 zongedroogde tomaten op olie (pot), gesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1½ theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- worcestershiresaus
- olijfolie
- zout, peper
Voor de gehaktballetjes:
- 200 gr rundergehakt
- 1 eetlepel peterselie, fijngehakt
- ½ eetlepel paneermeel
- ½-1 theelepel milde mosterd
- scheutje worcestershiresaus
- zout, peper
Voor de garnering:
- Parmezaanse kaas, grof geraspt
- verse basilicum
Aan de slag:
- Verwarm wat olijfolie en fruit daarin de gesnipperde ui. Voeg basilicum en knoflookpoeder toe, roer er de tomatenpuree door en warm even door. Giet de tomatenpulp erbij en laat rustig pruttelen.
- Meng ondertussen het gehakt met de peterselie, paneermeel, mosterd, worcestershiresaus en wat zout en peper. Rol gehaktballetjes ter grootte van soepballetjes.
- Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met olijfolie goudbruin aan en schep bij de tomatensaus. Voeg de gesneden zongedroogde tomaat toe en laat de saus nog zeker 20 minuten zachtjes pruttelen om de balletjes te garen en en de smaken in te laten trekken.
- Kook de pasta al dente. Kijk op de verpakking voor de juiste kooktijd. Giet af en schep de penne door de tomatensaus.
- Verdeel de pasta over de borden, garneer met Permazaanse kaas en blaadjes verse basilicum.Eet smakelijk!
Tips:
- Serveer samen met ciabatta , gezouten boter, olijfolie en een groene salade voor een extra lekkere en complete maaltijd.
- In plaats van rundergehakt kan je ook kipgehakt gebruiken.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.