Peer met sabayon en amandelschaafsel
Soms vallen gerechten je ineens in. Dat had ik toen ik laatst Sweet sensation peren ontving. In eerste instantie dacht ik: lekker, die verwerk ik wel in een smoothie. En toen ineens ging er bij mij een lampje branden. Ik wilde al heen lang een dessert met sabayon maken. En dan niet de voor de hand liggende combinatie met rood fruit en warme sabayon. Tijdens een etentje nog een sabayon moeten kloppen vind ik teveel gedoe. Een koude sabayon moest het dus worden maar over het fruit had ik nog niet nagedacht. En toen ineens diende de oplossing zich vanzelf aan: peer met sabayon en amandelschaafsel.
De proefversie die ik maakte was een schot in de roos. Voor een klassieke sabayon gebruik je 1 deel eidooier, 1 deel suiker en 1-4 delen marsala. Na verschillende verhoudingen voor de sabayon te hebben geprobeerd is bijna 2 delen marsala onze favoriet. Frisse peer met het delicate en romige van een sabayon, ik bombardeerde het gelijk tot ons kerstdessert.
Kerst vieren wij doorgaans met familie. Iedereen maakt een gang en alles bij elkaar hebben we een uitgebreid menu. Veelal hoef ik dus geen heel menu te bedenken. Evengoed heb ik soms weleens met de gedachte gespeeld voor te stellen om te gourmetten. Want laten we eerlijk zijn, gourmetten hoeft echt niet saai of doorsnee te zijn. Maak een mooi arrangement van mini hoofdgerechten en je hebt het echt over gourmetten 2.0. Denk bijvoorbeeld aan kleine stukjes zalm in teriyakisaus, mini hertenbiefstukjes met cranberrysaus, vegetarische frittata’s en groentespiesjes. Je maakt het helemaal af door er een aardappelgratin, stoofpeertjes en een goed gevulde salade bij op tafel te zetten. Heb ik je op ideeën gebracht? Kijk voor tips en inspiratie eens op Jumbo’s receptpagina over gourmetten. Of neus op deze site eens tussen de borrelhapjes en hoofdgerechten naar leuke gerechtjes. Hete kipspiesjes bijvoorbeeld zijn super leuk bij een gourmet.
Of je met Kerst nou gaat gourmetten of een chique meergangen diner serveert, het dessert moet altijd een feestelijke afsluiter zijn vind ik. Met de peer met sabayon en amandelschaafsel van vandaag zit je goed. Het is feestelijk, goed voor te bereiden, niet over de top dus altijd passend en vooral heel erg lekker.
Peer met sabayon en amandelschaafsel
Ingrediënten:
- 2 eidooiers (35 gr= 1 deel)
- 35 gr suiker (1 deel)
- 60 ml marsala (bijna 2 delen)
- snufje zout
- 2 peren
- vers citroensap
- amandelschaafsel, geroosterd
Optioneel:
- blaadjes munt
- chocolade versiersel
Aan de slag:
- Klop de eidooiers in een glazen kom/schaal met de suiker en een snufje zout los. Voeg de marsala toe, roer goed door en plaats de kom op een pan met een laagje kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt en klop de eidooiers au bain-marie luchtig en dik. Het duurt een aantal minuten voordat de sabayon vol en romig begint te worden. Blijf in de tussentijd echt kloppen met de garde want anders loop je het risisco dat de eidooers te snel stollen en je stukjes ei in de sabayon krijgt.
- Neem de kom van de pan en blijf nog even roeren om de sabayon genoeg af te koelen zodat ie niet meer verder gaart. Laat rustig verder afkoelen. Dek de kom af met plasticfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.
- Schil de peren, snij in blokjes, besprenkel met wat citroensap en verdeel over de glazen.
- Roer de sabayon met een lepel rustig door en schep voorzichtig over de peer. Bestrooi met amandelschaafsel en plaats er een blaadje munt en chocolaatje bij. Serveer direct.Eet smakelijk!
Tips:
- Je kunt de marsala ook vervangen door een dessertwijn naar keuze. Liever geen drank? Gebruik dan het merg van een vanillestokje of wat vanille extract voor extra smaak aan de sabayon.
- De peer kan je prima vlak voor het aan tafel gaan klaarmaken en in de koelkast bewaren. Door het citroensap blijft de peer mooi blank van kleur.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat een gesponsorde link en een toegestuurd product (peren).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.