Patisserietour

Patisserietour door Nederland

Vlak na de Kerstdagen zei tegen Michel: zullen we het dit jaar met Oud & Nieuw anders doen? Geen oliebollen maar patisserie van Huis ter Duin. Het leek mij een passende afsluiting van een gek 2020 waarin Covid-19 ons dagelijkse leven volledig op z’n kop zette. Hij heeft even aan het idee moeten wennen maar stemde volmondig in. Op het moment dat we ons sereh framboise taartje ophaalden wisten we nog niet dat het de start zou zijn van onze patisserietour door Nederland.

Wij hebben zo enorm genoten van het taartje dat we besloten er een nieuwe traditie van te maken: komende jaren geen oliebollen met oudjaar maar goede patisserie. En niet alleen wij waren enthousiast. Op Instagram kreeg ik zoveel reacties op de foto’s van het taartje dat ik de vraag stelde bij welke patisserieën we langs zouden moeten. Ik werd overladen met reacties en stelde een top 10 samen. Ook daar werd veel op gereageerd: laat je weten hoe het heeft gesmaakt als je bij … bent geweest.

Patisserie Vermeer reageerde direct door ons uit te nodigen om te komen proeven. We stelden ons tijdpad bij en besloten dit jaar nog de top 10 langs te gaan. Afgelopen weekend trapten we de patisserietour door Nederland af met een bezoek aan Patissetie Vermeer in Lisse. Komende tijd reizen we verder en vul ik steeds de blog aan. Lees mee, laat je inspireren en geniet ook van goede patisserie…

Onze patisserietour door Nederland

Onderstaande lijst heb ik samengesteld op basis van alle tips die ik kreeg via Instagram. De patisseries die we hebben bezocht zijn voorzien van een linkje zodat je direct naar het betreffende stukje in dit artikel kunt navigeren. De volgorde is op basis van bezoekdatum, de andere patisseries staan in willekeurige volgorde en zal ik te zijner tijd beschrijven. *) in de lijst staan 11 patisserieën, dus inclusief Patisserie Huis ter Duin waar het allemaal mee begon.

 • Patisserie Huis ter Duin – Noordwijk
 • Patisserie Vermeer – Lisse
 • Huize van Wely – Noorwijk
 • Patisserie Holtkamp – Amsterdam
 • Bij Robèrt – Oisterwijk
 • Waldo Chocolade & Patisserie – Amsterdam
 • Patisserie Jarreau – Den Haag
 • Holy Sweets – Nijmegen
 • Patisserie Peter Lemmens – Maastricht
 • Pinkie Patisserie – Eindhoven
 • Patisserie Linnick – Amsterdam
Patisserietour

Patisserie Huis ter duin

Als we in Grand Hotel Huis ter Duin verblijven nemen we graag een gebakje bij de koffie of thee. En toch heb ik me nooit gerealiseerd dat we ook gebak voor thuis mee konden nemen. Jammer want het is zo lekker wat ze allemaal hebben.

Toen ik daags voor de Kerst op Instagram hun patisserie spotte wist ik wat me te doen stond. Je weet inmiddels wat ik Michel voorstelde. Na enig wikken en wegen bestelde ik een sereh framboise taartje. Het ophalen van het taartje ging via de receptie van het hotel. Maar voordat we dat deden maakten we natuurlijk eerst nog een heerlijke strandwandeling. Mét aansluitend in het zonnetje een warme chocolademelk met echte slagroom van Breakers Beach House. Eenmaal thuis zette ik een pot thee en proefden we een eerste stukje taart: zoveel smaken en structuren. We hebben op en top zitten genieten en ik kan iedereen aanraden ons voorbeeld te volgen. Krijgen jullie geen spijt van…

Patisserie Huis ter Duin
Koningin Astrid Boulevard 5
2202 BK Noordwijk
tel: 071-3651228
www.patisseriehuisterduin.nl

Patisserietour - Patisserie Huis ter DuinPatisserietour - Patisserie Huis ter Duin

Patisserie Vermeer – Lisse

Als je voor de winkel staat weet je dat je in de patisserie heaven bent aangeland. De toonbank en etalage staan vol met de meest mooie en kleurrijke creaties. Naast alle gebak en taarten is er ook volop keuze in bonbons, desserts en hartige lekkernijen. Dit is echt zo’n winkel waarin je alles vergeet en alleen nog maar aandacht hebt voor al het lekkers. En dan komt het onvermijdelijke moment dat er wordt gevraagd: kan ik u helpen? Oops, keuzestress…. Dit keer gelukkig niet want we hadden afgesproken met Robin Peereboom, paitissier en eigenaar van Patisserie Vermeer.

We werden hartelijk ontvangen en spraken uitgebreid over zijn drive en enthousiasme voor Patisserie Vermeer. Robin ademt patisserie: het is zijn passie, zijn lust en zijn leven. Kwaliteit is boven alles verheven maar gastvrijheid en een open, eerlijk en transparant contact met de klant is zijn andere drijfveer. Daarom ook de lichte en duidelijke uitstalling van het assortiment. What you see is what you get. Alles is vers en de winkel wordt voortdurend bevoorraad. Dat hebben wij zelf ervaren: er werd een Weensekersentaart verkocht en het duurde nog geen 5 minuten of de lege plek was alweer gevuld met een vers taartje. En zo ging het maar door. Want echt, de winkel staat altijd vol klanten maar lege plekken in de toonbank zijn er niet. Wanneer je ook komt, er is altijd vers gebak.

Patisserietour - Patisserie Vermeer - LissePatisserietour - Patisserie Vermeer - Lisse

Wat hebben we geproefd

Keuzestress had ik gelukkig niet want Robin had 4 taarten voor ons uitgezocht om te proeven: Black Mirror, Nadine, Weensekersentaart en een White Prince. De opdracht die we erbij meekregen: proef een stukje, bedenk welke smaken erin zitten, kijk naar de beschrijving en proef opnieuw. De meeste smaken haalden we er wel uit. Bij de Nadine twijfelden we of we naast banaan nog andere fruitsmaken proefden in de bavarois. Ik gokte van niet. Bleek er dus ook nog mango en passievrucht in te zitten. Bij de White Prince zag ik de vanillemousse over het hoofd maar verder had ik alle smaken gelukkig goed geproefd. Welke we het lekkerst vonden? Pfff, moeilijk om een rangorde te maken want alle 4 zijn ze superlekker.

Maar goed als we dan toch een favoriet moeten aanwijzen was mijn favoriet de Black Mirror met onder meer mousse van pure chocolade, kaneelmousse en frambozen cremeux. Goede tweede was de Weensekersentaart van harde wener gevuld met morellen, Italiaanse meringue en verse room. Tussen de White Prince -witte chocolade mousse met cassis bavarois, mousse van vanille en cremeux van framboos- en de Nadine -bavarois van passie-mango-banaan met cremeux van verse aardbei en cassis- kon ik niet kiezen. Bij Michel stond de Weensekersentaart op 1 met daarna de Nadine, White Prince en Black Mirror.

In het voorjaar gaan we naar de Keukenhof en stoppen dan zeker weer even bij Vermeer. Er valt nog zoveel te proeven… Bijvoorbeeld de tiramisu in mini weckpotjes en niet te vergeten de zoute koekjes en saucijzenbroodjes. Woon je niet in de buurt van Lisse maar zou je toch weleens wat willen proeven? -Begrijp ik helemaal, want dat wil je echt!- Boven de winkel heeft de patisserie een Bed & Breakfast waar je perfect kunt overnachten. Op loopafstand van de Keukenhof en in het hart van de bollenstreek. Meer informatie daarover vind je op de website.

Patisserie Vermeer
Heereweg 155
2161 BC Lisse
tel: 0252-413152
www.patisserievermeer.nl

Patisserietour - Patisserie Vermeer - LissePatisserietour - Patisserie Vermeer - LissePatisserietour - Patisserie Vermeer - Lisse

Onze eerste stop in de patisserietour door Nederland was in Lisse. Binnenkort toeren we verder. Dit artikel wordt dus vervolgd…

De taartjes van Patisserie Vermeer hebben we gekregen.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *