Pastinaak met feta, peterselie en noten
Eigenlijk had ik vandaag het recept voor banketbakkersroom willen delen. Na de plaatcake van afgelopen dinsdag vond ik dat een beetje teveel zoete recepten worden en koos ik toch maar voor een groentegerecht. En niet zomaar eentje, echt een waanzinnig lekkere schotel van pastinaak met feta, peterselie en noten. Ik heb het recept niet van mezelf, het komt uit Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten van Pascale Naessens. Wat zij maakt is toch altijd zo lekker. Zo maak ik bijvoorbeeld graag haar gevulde portobello’s. Nog even terug naar de banketbakkersroom: dat recept houden jullie van me tegoed, komt binnenkort.
Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten
Pascale Naessens heeft inmiddels verschillende kookboeken op haar naam staan. De grote gemene deler is wat mij betreft smaakvol, kleurrijk, makkelijk en bovenal gezond. Eerder schreef ik al over Puur & Lichter, vandaag vertel ik je meer over Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten. Al bladerend word ik helemaal vrolijk van de warme en kleurrijke foto’s. Ik moet me bedwingen om niet snel de keuken in te duiken en aan de slag te gaan.
Alle recepten zijn op basis van 4 ingrediënten. Bij sommige recepten wordt dat aangevuld met enkele smaakmakers die velen standaard in huis hebben. Denk aan olijfolie, boter, mosterd, balsamicoazijn, ras el hanoet en komijn. Wat je zoal kan maken met zo weinig ingrediënten? Noten- en zadencrackers, kalfsmedaillon met groente en mosterdsaus, Hollandse garnalen met bloemkool, kip met worstelen en tomaat, halfgegaarde zalm met een kruidensausje, eendenborst met veenbessenkorst, smeuïge bloemkool met feta en champignons, aubergine met garnalen ‘Asian style’ of dikke kikkererwten soep. En voor het dessert maak je gestoofde aardbeien met ricotta en honing, appeltjes uit de oven of een smeuïg chocoladetaartje. Pascale geeft met dit boek weer haar visitekaartje af: lekker en gezond eten is echt niet moeilijk.
Ben jij inmiddels net zo’n liefhebber van Pascale’s boeken als ik, kijk dan ook eens naar Nog eenvoudiger 2, haar allernieuwste boek.
Het recept
Omdat ik niet alles tegelijk kan maken moet ik kiezen welk recept ik als eerste maak. Dat is nog best even een klusje. Alle gerechten zien er zo lekker uit en de receptuur is zonder uitzondering kort, bondig en helder beschreven. Uiteindelijk kies ik voor pastinaak. Ik ben zo gek op die groente en eet het graag. Een nieuw recept is dus altijd welkom.
Het gerecht doet me denken aan een traybake. Je snijdt de groente, husselt er wat olijfolie door en zet de schaal in de oven. Terwijl de oven z’n werk doet maak je een mengsel van peterselie, feta en hazelnoten en aan het eind warm je dat nog even mee. Kind kan de was doen toch? In eerste instantie dacht ik dat het niet genoeg zou zijn maar dit is dus echt een heel vullend gerecht. Geef er hooguit nog wat salade bij en klaar ben je. Onder het recept schrijft Pascale: een zalige vegetarische schotel. Bijzonder lekker, maar ook heel mooi. En daarmee slaat ze de spijker op z’n kop. Ik heb er niets aan toe te voegen behalve: maken dit recept. Want echt, je eet je vingers erbij op.
Pastinaak met feta, peterselie en noten
Ingrediënten:
- 500 gr pastinaken
- 200 gr feta
- 20 gr peterselie
- 60 gr hazelnoten
- olijfolie
Aan de slag:
- Was de pastinaken, droog af en snij en dunne repen. Snij hiervoor de pastinaken doormidden en snij de helften nog eens doormidden. Afhankelijk van de grootte van de pastinaken halveer je de stukken nog 1 of 2x. Wrijf de pastinaak in met olijfolie, leg in een ovenschaal en plaats in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Rooster de pastinaken 40 minuten.
- Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat afkoelen en hak grof.
- Hak de peterselie fijn, meng met de noten, verkruimel de feta erbij en meng met een flinke scheut olijfolie.Tip: Pascale brengt het mengsel nog op smaak met zout en peper. Ik vind de feta al zout genoeg en heb het lekker zo gelaten.
- Neem de pastinaken na 40 minuten uit de oven, verdeel het feta-kruiden-notenmengsel erover en zet de schaal nog eens 5 minuten in de oven.
- Serveer de pastinaak met feta, peterselie en noten rechtstreeks uit de oven.Eet smakelijk!
Tips:
- Pascale gebruikt in het recept 300-400 gr pastinaak. Ik gebruikte 500 gr en zou een volgende keer denk ik zelfs 600 gr pastinaak gebruiken. Tijdens het roosteren slinken ze flink. De hoeveelheid noten, peterselie en feta is prima, daar verander ik niets aan.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat affiliate links en een gekregen boek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Superlekker, ik heb het gemaakt met walnoten en ik snijd de pastinaak in blokjes en kook het 8 a 10 minuten voor,
Blijvertje 🙂
Met walnoten, dat klinkt ook goed! De pastinaak in blokjes snijden is inderdaad handig, ga ik ook eens doen. Dank voor je tips!
Mijn pastinaak was totaal niet gaar..
Heb ze eerst 35 min op 180 gr in ovenschaal id oven gegaard en daarna met de fetamengsel 15 min op 190 gr.
Wat doe ik fout?
Heerlijk gerecht!
Ik heb de feta gemengd met geroosterde pecannoten en Gremolata ( peterselie, knoflook, citroenschilrasp, olijfolie) en de over de pastinaak knoflookpoeder gestrooid voordat de schaal in de oven ging. Errug lekker😋
Wat een goed idee om de feta te mengen met pecannoten en gremolata. Ga ik binnenkort ook eens doen. Dank voor de tip!