Header Overetengesproken.nl
Pastinaak gnocchi

Pastinaak gnocchi

 |  Geen reacties
146 Shares

In de kerstvakantie kocht ik de BBC Goodfood’s vega winterspecial. Al snel viel mijn oog op de gnocchi van geroosterde pastinaak en aardappel. Afgetopt met walnoten en verse tijm leek me dit een superleuk gerecht om te maken. Het smaakte uiteindelijk zo goed dat ik je dit recept niet wil onthouden. Vandaag dus gnocchi maar dan net even anders.

Recepten uit kookboeken en tijdschriften vallen me vaak tegen. De receptuur klopt net niet helemaal of de foto ziet er veel mooier uit dan het gerecht dat ik zelf met het recept maak. In dit geval klopte de receptuur als een bus. Op de foto zagen de gnocchi er al mooi uit en yesss, mijn zelfgemaakte gerecht zag er net zo mooi uit. Kortom, ik was super enthousiast. En niet alleen ik, ook Michel heeft genoten van de pastinaak gnocchi.

Aan goede recepten moet je niet sleutelen en dat heb ik dan ook eigenlijk niet gedaan. Ik heb de hoeveelheden iets groter gemaakt want ik vond de porties aan de kleine kant. In plaats van olijfolie heb ik walnotenolie gebruikt om over de gnocchi te druppelen. Want ja, bij walnoten vind ik walnotenolie toch net even lekkerder dan olijfolie. Verder breng ik de walnoten tijdens het roosteren extra op smaak met wat walnotenolie en zout. En de parmezaanse kaas strooi over de gnocchi in plaats van door het deeg te kneden. Al met al een heerlijk gerecht dat bij ons vaker op tafel staat. Hopelijk bij jullie ook!

Pastinaak gnocchi - Weer eens wat anders dan de standaard gnocchi van aardappel. Met geroosterde walnoot, walnotenolie en verse tijm.

Pastinaak gnocchi

Weer eens wat anders dan de standaard gnocchi van aardappel. Met geroosterde walnoot, walnotenolie en verse tijm.
Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

  • 250 gr pastinaak
  • 375 gr iets kruimige aardappels
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 à 65 gr bloem
  • geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
  • 25 gr walnoten, gehakt
  • paar takjes verse tijm
  • snuf nootmuskaat
  • olijfolie
  • walnotenolie
  • roomboter
  • zout, peper

Aan de slag

  1. Schil de aardappels, spoel samen met de pastinaken schoon en snij in kleine blokjes. Leg de blokjes pastinaak en aardappel in een braadslede, drizzle er olijfolie over en leg de knoflook ertussen. Plaats de braadslede in het midden van een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Bak in ongeveer 40 minuten gaar. Schep tussentijds een paar keer om.

  2. Als de pastinaak en aardappel gaar zijn neem je braadslede uit de oven en laat een eind afkoelen.
  3. Knijp de knoflook uit de schil en stamp samen met de aardappel, pastinaak, een flinke snuf nootmuskaat, de bloem en wat zout en peper fijn. Kneed de massa vervolgens op een met bloem bestoven werkblad tot een soepel deeg.

  4. Verdeel het deeg in 4 stukken, rol/kneed/vorm elk stuk tot een rolletje en snij in kleine stukjes. Vorm van elk stukje een kussentje of vorm er mooi gnocchi van zoals ik beschrijf in mijn basisrecept voor gnocchi.
  5. Vul een flinke pan met water, strooi er wat zout in en breng aan de kook. Kook de gnocchi gaar. Schep uit de pan en laat uitlekken in een vergiet.

    Tip: de gnocchi zijn gaar zodra ze boven komen drijven.

  6. Rooster de walnoten in een droge koekenpan en drizzle er op het laatst wat walnotenolie over en bestrooi met wat zout.

  7. Smelt in een andere koekenpan een flinke klont roomboter en bak daarin de gnocchi goudbruin. Verdeel de pastinaak gnocchi over de borden, bestrooi met de geroosterde walnoten, drizzle er wat walnotenolie over en bestrooi met verse tijmblaadjes. Strooi er tot slot nog wat Parmezaanse kaas en zout over en serveer direct.

    Eet smakelijk!

Bron: BBC Goodfood’s Magazine vega winterspecial 2019

Geef een reactie