Pasteitjes met eierragout - Lekkere variatie op de klassieke pasteibakjes met runder- of kipragout. Makkelijk te maken!

Pasteitjes met eierragout

Lekkere variatie op de klassieke pasteibakjes met runder- of kipragout. Makkelijk te maken!
Direct naar het recept

Pasteitjes met ragout zijn van alle tijden en een echte klassieker. Tijdens feestdagen en gelegenheden komen ze bij iedereen wel een keer op tafel. Vaak met een runder- of kipragout. Voor de paasdagen heb ik een lekkere variatie voor je: pasteitjes met eierragout.

Pasteibakjes

Pasteibakjes zijn niet moeilijk om zelf te maken. Een muffinblik, blindbakbonen, uitsteker en bladerdeeg is alles wat je nodig hebt. Bij mijn recepten voor pasteitjes met asperges en Hollandse garnalen en lamsragout leg ik duidelijk uit hoe je de bladerdeeg bakjes maakt. Roomboter bladerdeeg vind ik het lekkerst. Gebruik je ‘gewoon’ bladerdeeg dan zijn je pasteitjebakje vegan. Welk bladerdeeg je ook kiest, succes is gegarandeerd.

Pasteibakjes Jos Poell

Als je geen zin of tijd hebt om zelf aan de slag te gaan zijn er altijd nog de lekkere pasteibakjes van Jos Poell. Per 2 verpakt en 4 stuks in een doosje ze ook ideaal voor kleinere huishoudens. Naast de traditionele ronde pasteitjes met dekseltje hebben ze ook vierkante mini pasteitjes. Leuk voor op de borrelplank of als amuse. Goed om te weten, beide varianten zijn vegan. Door ze te vullen met eierragout zijn de pasteitjes niet meer vegan maar nog wel altijd vegetarisch.

Sylvaner wijn uit de Alsace

Als je bij dit lekkere gerechtje een mooi glas wijn wilt schenken heb ik een leuke tip voor je. Een veilige keuze is een pinot blanc maar probeer vooral ook eens een droge witte sylvaner uit de Alsace. De biologische sylvaner van wijnhuis Aimé Stentz is een hele fijne keuze.

Oude wijnranken

Wellicht komt wijn van de sylvaner druif je niet heel bekend voor. Dat kan goed kloppen, in Nederland is het een relatief onbekende wijn. Sylvaner is weliswaar een oud druivenras maar tussen de jaren ’60 en ’90 zijn in de Elzas veel sylvaner wijngaarden gerooid. De vrijgekomen wijngaarden zijn grotendeels aangeplant met pinot blanc waardoor de productie van sylvaner fors is afgenomen.

De overgebleven sylvaner wijngaarden bestaan uit oude wijnranken waardoor de aroma’s in de druiven geconcentreerder zijn en mooie wijnen geven. Sylvaner wordt voornamelijk gemaakt in Duitsland en Frankrijk. Leuk om te weten: in Duitsland schrijven ze sylvaner als silvaner.

Pasteitjes met eierragout - Lekkere variatie op de klassieke pasteibakjes met runder- of kipragout. Makkelijk te maken!

Toegankelijke wijn

Net als pinot blanc is sylvaner een makkelijke en toegankelijke wijn om te drinken. Qua frisheid en zuren doet de wijn aan riesling of gruner veltliner denken. De sylvaner Aimé Stentz heeft een lichte, frisse kleur. Tijdens het inschenken kwamen de lentefrisse aroma’s ons gelijk al tegemoet. De smaak is fris met prettig zachte zuren en een lichte tinteling. De afdronk is niet bijzonder lang of intens maar heeft wel een aangename, licht filmende nasmaak. Met 11,5% is het een vrij lichte wijn.

Kortom, een heerlijk droge, zachte en dorstlessende (zomer)wijn. Schenk sylvaner wijn ook eens bij asperges, zalm en een frisse salade. Ga je van genieten. De biologische sylvaner van wijnhuis Aimé Stentz is verkrijgbaar bij Domaine Alsace, specialist en importeur van ambachtelijke Elzaswijnen.

Pasteitjes met eierragout - Lekkere variatie op de klassieke pasteibakjes met runder- of kipragout. Makkelijk te maken!

Pasteitjes met eierragout

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 pasteitjes

Ingrediënten: 

  • 4 pasteibakjes, zelfgemaakt of kant en klaar
  • 4-5 eieren, hard gekookt
  • 25 gr roomboter
  • 25 gr bloem
  • 250 ml volle melk
  • 50 gr ontbijtspek, gesneden
  • scheutje worcestershire sauce
  • zout en peper

Voor de topping:

  • bieslook, fijngesneden
  • chilivlokken, optioneel

Aan de slag:

  • Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe zodra je ziet dat de belletjes weg trekken. Roer goed door en laat enkele minuten garen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg de melk in 3 delen toe. Roer goed en voeg pas nieuwe melk toe als de eerder toegevoegde melk volledig is opgenomen. Breng de bechamelsaus op smaak met een paar druppels worcestershire sauce en een snuf zout en peper.
  • Snij het ontbijtspek in stukjes en bak uit in een koekenpan en roer door de ragout.
  • Pel de eieren, snij in kleine blokjes en schep ¾ door de saus. De rest bewaar je voor de topping.
    Tip: Met een eisnijder kan je een ei snel en makkelijk in blokjes snijden. Leg het ei in de breedte in de snijder en snij in plakjes, draai het ei een slag zodat de snijder nu in de lengte snijdt en klap de snijder dicht. Je hebt nu reepjes. Draai het ei nogmaals een slag (om de lengteas), opnieuw snijden en je hebt mooie blokjes.
  • Warm de pasteibakjes op in een warme oven, vul met eierragout en top af met de achtergehouden eiblokjes en wat bieslook. Als je van een beetje pit houdt kan je er ook nog wat chilivlokken over strooien.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Roer ook eens kaas door de eierragout of bestrooi de gevulde pasteitjes met kaas en plaats kort onder de grill.
  2. Ook lekker met een kaaskrokantje erbij of erop. Zo maak je ze: leg hoopjes geraspte kaas op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven. Wanneer de kaas begint te ploppen -een beetje zoals popcorn- zijn de krokante klaar.
  3. Voor een vegetarische variant laat je de worcestershire sauce achterwege en vervang je het ontbijtspek door ragfijn gesneden en gefruite prei.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat ontvangen producten (pasteibakjes, wijn).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept