Pasteitjes met asperges en Hollandse garnalen - Feestelijk voorgerecht van witte asperges, prei, ei en Hollandse garnalen.

Pasteitjes met asperges en Hollandse garnalen

Feestelijk voorgerecht van witte asperges, prei, ei en Hollandse garnalen.
Direct naar het recept

Het aspergeseizoen is dit jaar vroeg van start gegaan. Mij hoor je niet klagen, het seizoen kan me niet lang genoeg duren. Een lekker voorafje, bord soep of hoofdgerecht. Asperges lenen zich voor zoveel gerechten dat je als je wilt een compleet asperge-menu kunt maken. Vandaag heb ik heerlijke pasteitjes met asperges en Hollandse garnalen voor je. En een fijne wijntip want laten we eerlijk zijn, een goed glas witte wijn erbij maakt het genieten echt compleet.

Pinot blanc

Een klassieke combinatie is witte asperges met een glas Pinot Blanc uit de Alsace. Heerlijk fris en fruitig, doet een beetje aan een Chardonnay denken maar net iets lichter van smaak. Past bij vrijwel elk asperge-gerecht en dus een veilige keus om te schenken. Jarenlang ging ik op de automatische piloot en schonk ik Pinot Blanc d’Alsace.

Muscat d’Alsace

Tot ik laatst kennis maakte met een Muscat d’Alsace. In het kader van de campagne Team Pinot Blanc vs. Muscat werd ik uitgedaagd beide wijnen te proeven en mijn voorkeur uit te spreken. De muscat druif ken ik eigenlijk alleen van zoete witte dessertwijnen. Goed gekoeld bij een fijn dessert, ohhh, echt genieten! Maar er is één uitzondering: de Muscat d’Alsace. Dat blijkt dus een droge witte wijn. En laten de Fransen dat nou de beste begeleider van asperges vinden.

Alsace wijnenAlsace wijnenPinot Blanc vs Muscat

De Muscat d’Alsace vond ik intenser en voller van smaak dan de Pinot Blanc maar evengoed is het nog een zachte wijn. De wijn ruikt heerlijk en verse druiven is het eerste waar ik aan dacht toen ik ‘m proefde. Wij combineerden ‘m met onderstaande pasteitjes met aspergeragout. En echt, ik begrijp de Fransen helemaal: de Muscat d’Alsace combineert super met asperges. De wijnen die ik proefde waren beiden van Domaine Paul Schneider en zijn verkrijgbaar via Domaine Alsace. Domaine Alsace selecteert en importeert zelf hun wijnen.

Pinot Blanc versus Muscat d’Alsace

Maar goed terug naar de uitdaging: Team Pinot Blanc of Muscat. Op voorhand zou ik Team Pinot Blanc gezegd hebben maar na het proeven van een Muscat d’Alsace ben ik om. Ik ben Team Muscat! Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd te horen waar jullie voorkeur naar uitgaat. Meer informatie over de Alsace en de wijnen die daar gemaakt worden vind je op www.alsacewijnen.nl.

Pasteitjes met asperges en Hollandse garnalen - Feestelijk voorgerecht van witte asperges, prei, ei en Hollandse garnalen.

Pasteitjes met asperges en Hollandse garnalen

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

 • 500 gr dikke witte asperges
 • 200 ml water
 • 200 ml volle melk
 • 25 gr roomboter, plus iets extra
 • 25 gr bloem
 • stukje prei
 • 1 hard gekookt ei
 • 100 gr Hollandse garnalen
 • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
 • worcestershire sauce
 • zout

Extra benodigdheden:

 • muffinblik, ingevet
 • ronde uitsteker ø10 cm
 • 4 papieren muffinvormpjes
 • blindbakbonen of gedroogde bonen

Aan de slag:

 • Schil de asperges. Schil eerst dun het buitenste laagje eraf, gooi weg, schil een tweede laagje en verwijder de kontjes. Het tweede laagje schillen doe je samen met de kontjes en de geschilde asperges in een ruime pan. Giet er de melk en het water bij en breng rustig aan de kook. Kook zachtjes tot de asperges bijna gaar zijn. Neem dan de pan van de pit en laat rustig afkoelen.
  Tip: het buitenste laagje schillen doe ik tegenwoordig weg. Ik heb me laten vertellen dat daar een bittere smaak aan zit. Die smaak wil ik niet in mijn aspergeragout.
 • Snij de prei overlangs doormidden, spoel goed schoon en snij ragfijn. Fruit voorzichtig in een beetje roomboter gaar en zacht.

Voor de pasteibakjes:

 • Steek met een steker rondjes uit de plakjes bladerdeeg. Bestrooi één zijde met een beetje zout, wrijf het zout erin en bekleed 4 holtes van het muffinblik met het bladerdeeg. Leg de gezouten zijde naar onder, dit wordt straks de buitenkant van het pasteitje. Prik de bodems in met een vork, zet in elk deegbakje een papieren muffinvormpje en vul met bakbonen. Plaats het muffinblik in het midden van een op 220ºC hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180ºC, verwijder de papieren muffinvormpjes met bakbonen en haal de pasteibakjes uit de vorm. Plaats de pasteitjes terug op het rooster en bak in nog eens 10-15 minuten gaar en goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen.

Voor de ragout:

 • Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer tot een gladde massa. Laat enkele minuten garen. Vergeet niet af en toe te roeren om aanbranden te voorkomen.
 • Neem de asperges uit het vocht, verwijder de schillen en kontjes en meet 250 ml van het aspergevocht af. Giet in 3 delen bij de bloemmassa en roer steeds roer stevig door. Voeg pas weer nieuw aspergevocht toe als het vorige volledig is opgenomen. Roer steeds goed om klontjes te voorkomen. Breng op smaak met zout en worcestershire sauce. Indien nodig kan je ragout verdunnen met het overgebleven vocht.
 • Snij de asperges in stukjes en het ei in kleine blokjes. Schep beiden door de ragout. Voeg ¾ van de prei toe en roer door de ragout.
 • Plaats de pasteibakjes op borden, vul met aspergeragout en top af met Hollandse garnaaltjes. Garneer met de achtergehouden prei en serveer direct.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. De pasteibakjes zijn prima voor te bereiden. Bijvoorbeeld eerder op de dag of zelfs een dag tevoren. Piep in dat laatste geval nog even op in een hete oven om weer krokant te maken.
 2. Is de binnenzijde van de pasteibakjes toch wat opgeblazen? Snij dat er dan voorzichtig met een klein mesje uit.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Alsace Wijnen.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept