Pastasalade
Een lekker bord pasta gaat er bij mij altijd wel in. Pasta met een saus, lasagne of gevulde pasta. Het fijne is dat je er eindeloos mee kan variëren. De pastasalade van vandaag staat regelmatig bij ons op tafel. En als ik tussen de middag eens enorme trek heb, eet ik hem ook graag als voedzame lunch.
Meestal maak ik spaghetti zelf maar soms ontbreekt me de tijd. Binnenkort zal ik mijn recept voor verse spaghetti delen. Als je eenmaal weet hoe het moet, wil je eigenlijk niet anders meer. Maar ja, tijd is ook een dingetje. Dit keer dus kant en klare spaghetti.
Onderstaand recept heb ik uit een vegetarisch kookboek en is van zichzelf al zo lekker dat ik weinig heb aangepast. Om de salade extra pit te geven, gebruik ik iets meer roquefort en rucola in plaats van kleurrijke sla.
NB: bovenstaande foto is van een snelle lunch waarbij ik de aubergine uit gemak heb weggelaten
Pastasalade
Ingrediënten:
- 180 gram
volkoren spaghetti - 1 aubergine
- 1 bakje zongedroogde tomaatjes (koelschap)
- 75 gr roquefort
- 125 ml Griekse yoghurt of zure room
- citroensap
- rucola
- peterselie
- olijfolie
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Was de aubergine, snij de kroon eraf en snij in blokjes. Leg de blokjes aubergine op een bakplaat, sprenkel er wat olijfolie over en schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven. Zelf leg ik altijd eerst een vel teflon bakfolie op de bakplaat zodat de aubergine er niet aan vast gaat zitten. Schep de blokjes af en toe om zodat ze gelijkmatig roosteren. Dan kan ook gelijk het vocht uit de oven ontsnappen dat bij het roosteren vrijkomt. Rooster de blokjes in 20-30 minuten tot ze mooi bruin zijn.
- Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje en prak de roquefort erdoor. Voeg citroensap toe om de dressing op smaak te brengen. Ik gebruik uiteindelijk best behoorlijk wat sap. In het begin was ik voorzichtig omdat ik dacht dat de dressing te zuur zou worden. Maar dat is helemaal niet zo. De dressing wordt weliswaar fris maar ook juist veel smaakvoller. Een mooie balans met de pittige roquefort!
- Snij de tomaatjes in stukjes en leg apart. Snij de peterselie fijn.
- Kook de spaghetti in ruim kokend water al-dente en giet af. Schep de helft van de dressing samen met de aubergine-blokjes door de spaghetti.
- Leg rucola op de borden, verdeel de spaghetti erover en maak mooi op met de tomaatjes. Garneer tot slot met de overgebleven dressing en de gesneden peterselie. Eventueel kan je nog wat zout en/of peper erover malen.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Deze pastasalade kan zowel als lunch als hoofdmaaltijd worden gegeten.
- Voor een koude salade laat je de pasta met de dressing en aubergine afkoelen voordat je de borden opmaakt.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Bron: Atrium vegetarisch kookboek, Sarah Brown
Gisteren heerlijk gegeten van deze salade. Redelijk snel te bereiden (de aubergine heb ik voor het gemak gewoon in de pan gebakken, met een beetje zout erbij) om er vervolgens heerlijk van te kunnen genieten. Deze gaan we vaker eten!
Goeie tip om de aubergine in de pan te bakken. Ga ik ook eens doen!