Pasta met asperges, gerookte zalm en ricotta
Superlekker om 1½ kilo Hollandse asperges te krijgen maar met z’n tweetjes eet je die niet in 1 in à 2 dagen op. Althans wij niet. Om het witte goud toch goed vers te houden heb ik een theedoek natgemaakt en de asperges erin gerold. Vervolgens heb ik het hele bundeltje met een plastic zak eromheen in de groentela van de koelkast gelegd. Gaat echt perfect! Zo kon ik een aantal dagen later alsnog verse asperges gebruiken voor deze pasta met asperges, gerookte zalm en ricotta. De dagen ervoor genoten we van aspergesoep, aspergequiche en maakte ik een salade met gegrilde asperges.
Zalm en asperges vind ik echt een heerlijke combinatie. Eerder gebruikte ik regelmatig die dungesneden plakjes gerookte zalm. Sinds ik de moten warmgerookte zalm heb ontdekt ben ik daar echt helemaal fan van. Heerlijk zacht visvlees met een subtiele rooksmaak. In combinatie met pasta, een paar flinke dotten ricotta en wat verse dille zet je een heerlijk gerecht op tafel.
Pasta met asperges, gerookte zalm en ricotta
Ingrediënten:
- 500 gr dikke witte asperges
- 160 gr farfalle
- 125 gr warmgerookte zalm
- 125 gr ricotta
- rasp van ½ biologische citroen
- 1½ eetlepel fijngesneden dille + iets extra
- Fleur de Sel
- olijfolie
Voor het koken van de asperges:
- 500 ml volle melk
- 500 ml water
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Schil eerst dun de buitenste laag van de asperges, gooi de schillen weg en schil een tweede laag. Breek de uiteinden van de asperges af en leg de tweede laag schillen, de afgebroken kontjes en de geschilde asperges in een ruime pan. Giet er de melk en het water bij en breng rustig aan de kook. Laat zachtjes koken tot de asperges gaar zijn. Vis de asperges eruit, laat uitlekken en leg in een schaal. Dek de schaal af met zilverfolie om de asperges enigszins warm te houden. Kook de schillen en asperge eindjes nog een half uur door en verwerk tot aspergesoep.
- Kook de farfalle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking al dente.
- Roer ondertussen de ricotta los met de citroenrasp en dille.
- Giet de pasta af, bestrooi met wat zout en schenk er een scheut olijfolie bij. Schud alles flink door elkaar en verdeel over 2 borden. Snij de asperges in stukken en leg tussen de pasta op de borden. Verdeel de zalm over de pasta, schep er een paar lekkere dotten ricotta bij en bestrooi met wat gesneden dille. Serveer de pasta met asperges, gerookte zalm en ricotta en strooi er op tafel nog wat Fleur de Sel over.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!