Header Overetengesproken.nl
Partybroodjes of mini broodjes

Partybroodjes of mini broodjes

met Geen reacties
21 Shares

In restaurants krijg je nog weleens van die schattige kleine broodjes of ze zetten een bordje neer met mini breekbroodjes. En dan lekker dippen in olijfolie of besmeren met fleur de sel-roomboter. Wat mij betreft altijd een heerlijk begin van de maaltijd. Dus waarom zouden we dat thuis niet ook eens doen. Een schaal met verse, homemade partybroodjes midden op tafel en gezellig in alle rust met een drankje en een goed gesprek de maaltijd beginnen.

Broodbakken: je kan het net zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Gebruik je gist of liever een zuurdesem als rijsmiddel, wil je snel brood op tafel hebben staan of geef je het deeg lang de tijd om smaak te ontwikkelen? Voor echt ambachtelijk brood gebruik je een homemade desemstarter en geef je het deeg, inclusief voordeeg, tot wel een dag lang de tijd om zich te ontwikkelen. Voor het recept van vandaag gebruik ik gist en door het deeg in een iets verwarmde ruimte te laten rijzen heb je met een paar uur heerlijk luchtige partybroodjes op tafel staan.

Partybroodjes of mini broodjes - Feestelijke broodjes voor de kleine trek of als appetizer voorafgaand aan een etentje.

Partybroodjes of mini broodjes

Feestelijke broodjes voor de kleine trek of als appetizer voorafgaand aan een etentje.
Hoeveelheid 10 stuks

Ingrediënten

 • 175 gr bloem
 • 75 gr volkorenmeel
 • 75 ml halfvolle melk
 • 75 ml water plus eventueel iets extra
 • 4 gr gedroogde gist
 • 1 theelepel honing
 • 3,5 gr zout
 • olie

Voor de garnering:

 • pompoenpitten, zonnebloempitten, (zwart) sesamzaad, maanzaad, maïs gries, karwijzaad

Extra benodigdheden:

 • Bakvorm: ingevet broodblik van 35 cm lang

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 30-35°C, conventionele stand en hou op deze temperatuur. Om de temperatuur te controleren legde ik mijn kernthermometer in de oven.

 2. Meng bloem, meel en zout. Voeg gist, honing, melk en water toe en kneed een soepel deeg. Afhankelijk van de gebruikte bloem en meel kan het zijn dat je ietsje meer water (max. een eetlepel) nodig hebt. Stort het deeg op je aanrecht en kneed het nog even flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Kneed dan gewoon iets langer door want tijdens het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral niet te snel extra bloem toe. Als je die hebt kan je het deeg ook heel goed in de keukenmachine maken en kneden, wel zo makkelijk.
 3. Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat het deeg gedurende een minuut of 50 rijzen tot het in volume tenminste is verdubbeld.
 4. Haal het deeg uit de kom en kneed voor een tweede maal stevig door. Verdeel het deeg in 10 stukken en vorm er mooie bolletjes van. Bestrijk de bovenzìjde van de bolletjes met een nat kwastje, druk met de bevochtigde bovenzijde in de garnering en leg ze in de bakvorm. Zorg dat de bolletjes elkaar lichtjes raken zodat ze tijdens het rijzen ruimte hebben om aan elkaar ‘groeien’. Heb je liever losse bolletjes? Leg ze dan los van elkaar op een ingevet bakblik. Voor de garnering gebruikte ik pompoenpitten en 2 soorten sesamzaad. Dek de bakvorm af met plasticfolie en plaats terug in de handwarme oven en laat 70 minuten rijzen. Of zoveel langer als nodig is om de broodjes opnieuw in volume te laten verdubbelen, verdriedubbelen mag natuurlijk ook. Worden ze alleen maar luchtiger van.
 5. Haal na de 2e rijs de bakvorm voorzichtig uit de oven en verwarm de oven op 230°C, conventionele stand. Plaats de bakvorm terug in de oven zodra deze op temperatuur is. Bak de broodjes in ruim 15 minuten gaar en bruin.
 6. Haal de partybroodjes uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Eet de partybroodjes naar keuze nog enigzins warm, helemaal koud of warm ze later weer even lichtjes op.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Deze broodjes zijn het lekkerst op de dag dat je ze hebt gebakken.
 2. Voor kleinere of juist grotere broodjes verdeel je het deeg gewoon in meer of minder stukjes deeg. Pas bij het bakken dan wel de oventijd aan.

Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest

Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Recept waardering