Parelgort met feta en zwarte knoflook - Verrassende combinatie van smaken. Simpel te maken, voedzaam, gezond en zowel warm als koud erg lekker.

Parelgort met feta en zwarte knoflook

Verrassende combinatie van smaken. Simpel te maken, voedzaam, gezond en zowel warm als koud erg lekker.

Deel dit recept/artikel!

De laatste tijd verschijnen er regelmatig recepten met zwarte knoflook of black garlic. Tot voor kort had ik er zelf nog nooit mee gekookt. Sinds ik enkele weken terug op de Horecava een bolletje heb gekregen ben ik er enthousiast mee aan de slag gegaan en oh my, wat is het lekker. Inmiddels heb ik twee leuke recepten die al regelmatig bij ons op tafel hebben gestaan. De eerste is parelgort met feta en zwarte knoflook en dat recept deel ik vandaag met je. Het tweede recept komt volgende week.

Maar nu eerst iets meer over zwarte knoflook. Zwarte knoflook is overgewaaid uit de Aziatische keuken en Yotam Ottolenghi gebruikte het recentelijk in enkele recepten in zijn laatste kookboek SIMPEL. Zwarte knoflook is niets anders dan gefermenteerde knoflook. Bollen witte knoflook worden gedurende enkele weken gecontroleerd verwarmd waardoor er een fermentatie proces op gang komt. Hierbij ontstaan veel anti-oxidanten en verliest de knoflook zijn indringende geur. Langzaam kleuren de teentjes zwart en verandert de smaak van scherp en uitgesproken naar zacht, zoet en bijna dropachtig.

Om een indruk te krijgen van de smaak kan je (een stukje van) een teentje gewoon zo eten. Qua gebruik verschilt het niet van gewone knoflook. Gebruik het in gerechten, salades en dressings net zoals je met gewone knoflook ook doet. Maar ook een stukje zwarte knoflook op bijvoorbeeld een blokje Hollandse kaas is superlekker. Je schijnt de teentjes zelfs in zoete gerechten te kunnen gebruiken maar daar heb ik (nog) geen ervaring mee.

Parelgort met feta en zwarte knoflook - Verrassende combinatie van smaken. Simpel te maken, voedzaam, gezond en zowel warm als koud erg lekker.
Parelgort met feta en zwarte knoflook - Verrassende combinatie van smaken. Simpel te maken, voedzaam, gezond en zowel warm als koud erg lekker.

Parelgort met feta en zwarte knoflook

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 150 gr parelgort
  • 100 gr uitgelekte feta
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 50 gr rucola
  • 5 teentjes zwarte knoflook, fijngesneden
  • 2 middelgrote uien
  • scheutje witte wijn
  • 2 klontjes roomboter
  • bouillon, smaak naar keuze
  • zout, peper

Aan de slag:

  • Spoel de parelgort met koud water en kook, in bouillon, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Ik gebruikte biologische parelgort van Solébio die ik bij AH had gekocht. Het koken duurde 25-30 minuten. Giet af en laat de parelgort afkoelen.
  • Maak de uien schoon, snij doormidden en vervolgens in partjes/wedges.
  • Smelt in een koekenpannetje wat roomboter en fruit daarin de ui zachtjes aan. Zet de pit laag en laat de uien zonder deksel rustig karameliseren. Schep de uien af en toe om. Des te langzamer ze karameliseren des te lekkerder de smaak. Als de uien mooi zijn gekleurd giet je er een scheutje wijn bij om de aanbaksels in de pan op te lossen. Schep om, laat het vocht rustig verdampen en herhaal nog een keer. 
    Tip: Lees voor meer informatie mijn recept voor gekarameliseerde uien.
  • Maak tijdens het bereiden van de ui de champignons alvast schoon door de onderkant van het steeltje af te snijden en eventuele viezigheid met een nat stukje keukenpapier te verwijderen. Snij de champignons in partjes.
  • Als de uien bijna goed zijn smelt je in een ander koekenpannetje een klontje boter, voeg de champignons toe en bestrooi met zout en peper. Laat de champignons snel slinken. Zodra de champignons goed zijn maar het vocht nog niet verdampt is schep je er de parelgort en zwarte knoflook door. Schep goed om tot al het vocht is opgenomen.
  • Zodra de uien goed zijn schep je die samen met de helft van de rucola door de parelgort.
  • Verdeel de overgebleven rucola over twee borden, schep de parelgort erop en verkruimel de feta erover.
    Eet smakelijk!

Tips:

Deze maaltijd is zowel warm, lauwwarm als koud erg lekker. Neem een restje dus vooral eens mee als lunchsalade.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een gekregen product (zwarte knoflook).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




4 reacties

  1. Marije schreef:

    Heerlijk recept. Parelspelt van de natuurwinkel paste er perfect bij. Aangezien ik nog zwarte knoflookpuree in huis had, dat gebruikt en dat smaakte ook zeer lekker. Volgende keer met fijngesneden teentjes proberen:)

    1. Ja zeker ook een keer de teentjes gebruiken. Geeft toch weer een andere smaakervaring. Leuk dat het gerecht zo in de smaak is gevallen. Wij eten het ook graag. Echt weer eens iets heel anders vind ik altijd.

  2. Marianne schreef:

    Nou Mariëtte, chapeau. Dit was echt heel lekker. Ik had nog nooit van zwarte knoflook gehoord. Zocht naar een recept om parelgort eens anders klaar te maken, dan alleen pareltjesbrij en zo kwam ik bij jouw blog terecht. Een recept, dat in mijn receptenschrift wordt opgenomen, want voor herhaling vatbaar. Bedankt.