Pao de queijo of Braziliaanse kaasbroodjes
Kaasbroodjes zijn wat mij betreft altijd een goed idee. Recepten voor uienkruier, kaas-uien breekbrood en Beemster kaasbroodjes staan al op de website. Dit keer ga ik de grens over met een fijn recept voor pao de queijo of Braziliaanse kaasbroodjes.
Tapiocameel
Braziliaanse kaasbroodjes worden gemaakt met tapiocameel. Ik kende het van naam maar dat was het dan ook. Het blijkt een soort maizena te zijn dat gemaakt is van cassavewortels. Het heeft een licht zoetige smaak en je kan het net als maizena gebruiken om vloeistoffen mee te binden. Roer wat tapiocameel en koud water tot een papje, giet al roerende in kokende vloeistof en kook nog even door om de binding te activeren.
Glutenvrij
Van nature is tapiocameel glutenvrij. Controleer bij een glutenallergie wel altijd even de glutenaanwijzing op de verpakking. Door kruisbesmetting in de fabriek kan het meel sporen van gluten bevatten.
Deze lekkere kaassnack bak je zonder gist of rijsmiddel zoals bakpoeder of baksoda. Dat ze evengoed heerlijk luchtig zijn komt door het water en het toegevoegde ei. Tijdens het bakken vormt het water stoom dat wordt ‘gevangen’ door het stollende ei. De snacks doen daardoor ook wel denken aan soesjes. Maar dan wat steviger en voller.
Ken jij pao de queijo of Braziliaanse kaasbroodjes al? Ik zou zeggen: wacht niet langer en maak deze verrassende kaassnack snel eens. Want echt, ze zijn zo lekker…
Pao de queijo of Braziliaanse kaasbroodjes
Ingrediënten:
- 120 ml melk
- 60 ml water
- 30 gr roomboter
- ½ theelepel zout
- 200 gr tapiocameel
- 125 gr geraspte Beemster kaas, belegen
- 1 ei
Extra benodigdheden:
- olijfolie
- vel bakpapier
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Breng de melk met het water en de roomboter in een pannetje aan de kook.
- Voeg tapiocameel en zout samen in een kom en giet er de kokende melk erbij. Meng goed met een houten lepel en kneed zodra de temperatuur het toelaat met de hand tot een glad deeg. Laat afkoelen en kneed het ei erdoor en tot slot de geraspte kaas.Tip 1: In het begin lijkt het alsof het ei niet door het deeg wordt opgenomen. Kneed gewoon door en na een paar minuten zal je zien dat de losse vlokken weer een (plakkerig) geheel worden.Tip 2: Fijner gemalen kaas 'lost' als het ware op in het deeg, grover geraspte kaas blijft zichtbaar. Voor de smaak maakt het niet uit, het heeft vooral effect op hoe de kaasbroodjes er na het bakken uitzien. In de foto heb ik fijn geraspte kaas gebruikt.
- Vet je handen in met olijfolie, neem stukjes deeg ter grootte van een pingpongbal en draai er mooie balletjes van. Leg de deegballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven gedurende ± 30 minuten of tot de broodjes mooi gerezen en licht goudbruin zijn.
- Naar keuze serveer je de pao de queijo of Braziliaanse kaasbroodjes direct uit de oven of je eet ze afgekoeld. Het is allebei lekker. Eet je ze de volgende dag? Piep dan nog even op in een op 150ºC voorverwarmde oven.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- De deegballetje kan je prima invriezen. Vries afzonderlijk in en bewaar daarna bij elkaar in een plastic zak. Om af te bakken leg je deegbolletjes diepgevroren op de bakplaat, plaats direct in de voorverwarmde oven en bak normaal af. Reken op een paar minuten extra baktijd.
- Tapiocameel is online of bijvoorbeeld bij de toko of EkoPlaza verkrijgbaar.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!