Pannenkoeken - Met dit recept maak je extra lekkere pannenkoeken. Het geheim: volkorenmeel en een beetje vanillesuiker! Vooral eens proberen...

Pannenkoeken

Direct naar het recept Bewaren
Met dit recept maak je extra lekkere pannenkoeken. Het geheim: volkorenmeel en een beetje vanillesuiker! Vooral eens proberen...

Pannenkoeken en Aswoensdag

Aswoensdag is het begin van de katholieke vastenperiode. Traditioneel wordt de avond ervoor vastenavond gevierd. Van oudsher maak je die avond het laatste vet op dat je nog in huis hebt. Het zou immers zonde zijn om het vet gedurende de vastenperiode te laten bederven. De katholieke vastenperiode duurt 46 dagen en eindigt de zaterdag voor Pasen.

Vette Dinsdag en Mardi Gras

De dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag eet je dus vette dingen zoals pannenkoeken, nonnevotten en oliebollen. Je begrijpt gelijk hoe de namen Vette Dinsdag en Mardi Gras in het Frans ontstaan zijn. In Angelsaksische landen heet het Pancake Tuesday. Daar vieren ze vastanavond met het eten van pannenkoeken.

Tegen pannenkoeken kan ik geen nee zeggen dus die traditie vier ik graag mee! Op vette dinsdag eten wij dus pannenkoeken…

Pannenkoeken - Met dit recept maak je extra lekkere pannenkoeken. Het geheim: volkorenmeel en een beetje vanillesuiker! Vooral eens proberen...

Pannenkoeken

Beoordeel dit recept
Hoeveelheid: 21 stuks

Ingrediënten: 

  • 375 gr volkorenmeel
  • 750 ml halfvolle melk
  • 4 eieren (L)
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • eetlepel olie
  • snuf zout

Vulling voor gevulde pannenkoeken:

  • ontbijtspek, ham, kaas, appel, ananas, gember, …

Om te bakken:

  • boter, margarine of vloeibare bak & braad om te bakken

Extra benodigdheden:

  • koekenpan ø 24 cm

Aan de slag:

Voor het beslag:

  • Voeg meel, suiker en zout bij elkaar in een kom en schep door elkaar. Maak een kuiltje in het midden, giet de olie erin en breek de eieren erboven. Giet al mixend beetje bij beetje de melk bij de eieren en mix rustig vanuit het midden een mooi, luchtig beslag.
  • Laat het beslag tenminste een half uur rusten. Roer na het rusten voorzichtig door en verdun eventueel met een klein scheutje extra melk.

Naturel pannenkoeken:

  • Verwarm een koekenpan, smelt wat boter, giet er beslag in en beweeg de pan voorzichtig rond zodat het beslag de hele bodem bedekt. Ik gebruik doorgaans een, net niet helemaal gevulde, soeplepel om het beslag in de pan de gieten. Bak de onderzijde van de pannenkoek op een mediumpit gaar en bruin. Als het goed is komt de pannenkoek los van de bodem en is de bovenzijde inmiddels droog. Keer de pannenkoek met een spatel of (plastic) paletmes en bak de andere zijde mooi bruin. Leg de pannenkoek op een, voorverwarmd, bord en herhaal tot al het beslag op is.

Gevulde pannenkoeken:

  • Smelt wat boter in de koekenpan en leg een plakje spek, ham of wat schijfjes appel en/of ananas in de pan. Schenk het beslag erover en bak de pannenkoek af op dezelfde wijze als naturel pannenkoeken.
    Je kunt ook appel raspen en samen met wat rozijntjes door het beslag scheppen.
  • Voor een kaas(gember)pannenkoek schenk je een dun laagje beslag over de gehele bodem, beleg met kaas en/of gember en dek af met nogmaals een dun laagje beslag. Bak af zoals eerder beschreven. Voor krokant gebakken kaas verdeel je de gember in de pan, bedek met kaas en giet dan pas het beslag erover.
  • Wat je ook kunt doen: bak een naturel pannenkoek, beleg met de gewenste vulling en zet kort onder een hete grill.
  • Serveer met stroop, witte basterdsuiker en jam.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Gebakken pannenkoeken hou je makkelijk warm in een lauwwarme oven. Dek losjes af met zilverfolie en laat een paar openingen open. Zet in de voorverwarmde oven en de pannenkoeken blijven lekker warm tot je ze op tafel zet. Afgekoelde pannenkoeken warm je op dezelfde manier weer op.
  2. Bak ook eens
  3. Zelfgemaakt jam smaakt heerlijk op naturel pannenkoeken. Bijvoorbeeld jam van blauwe bessen, appel en kaneel of aardbeienjam. Kan zowel met vers fruit als diepvriesfruit gemaakt worden.

Nieuw:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept