Pannenkoeken - Met dit recept maak je extra lekkere pannenkoeken. Het geheim: volkorenmeel en een beetje vanillesuiker! Vooral eens proberen...

Pannenkoeken

Met dit recept maak je extra lekkere pannenkoeken. Het geheim: volkorenmeel en een beetje vanillesuiker! Vooral eens proberen...
Direct naar het recept

Morgen is het Aswoensdag: het begin van de katholieke vastenperiode. De avond ervoor wordt traditioneel vastenavond gevierd. Van oudsher maak je die avond het laatste vet op dat je nog in huis hebt. Het zou immers zonde zijn om het vet gedurende de vastenperiode te laten bederven.

En zo is de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag aan haar naam gekomen: Vette Dinsdag of Mardi Gras in het Frans. In Angelsaksische landen heet het Pancake Tuesday. Daar vieren ze vastanavond met het eten van pannenkoeken. Tegen pannenkoeken kan ik geen nee zeggen dus die traditie vier ik graag mee! En dus eten wij vanavond pannenkoeken, nu al zin in…

Pannenkoeken - Met dit recept maak je extra lekkere pannenkoeken. Het geheim: volkorenmeel en een beetje vanillesuiker! Vooral eens proberen...

Pannenkoeken

Geef je waardering
Hoeveelheid: 21 stuks

Ingrediënten: 

  • 375 gr volkorenmeel
  • 750 ml halfvolle melk
  • 4 eieren (L)
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • eetlepel olie
  • snuf zout
  • boter, margarine of vloeibare bak & braad om te bakken
  • vulling: ontbijtspek, ham, kaas, appel, ananas, gember, …

Extra benodigdheden:

  • koekenpan ø 24 cm

Aan de slag:

Met de handmixer:

  • Doe meel, suiker en zout in een kom en schep door elkaar. Maak een kuiltje in het midden, giet de olie erin en breek de eieren erboven. Giet al mixend beetje bij beetje de melk bij de eieren en mix rustig vanuit het midden een mooi, luchtig beslag.

Met de foodprocessor:

  • Doe meel, suiker, zout, olie en eieren in de kom van de foodprocessor, met het metalen mes erin, en draai in 10-20 seconden tot een soort deeg. Schenk dan via de invoerbuis langzaam de melk erbij en laat nog 1-2 minuten draaien om een mooi en luchtig beslag te krijgen.
  • Laat het beslag tenminste een half uur rusten. Roer na het rusten voorzichtig door en verdun eventueel met een klein scheutje extra melk.

Naturel pannenkoeken:

  • Verwarm een koekenpan, doe er wat boter in, giet er beslag in en beweeg de pan voorzichtig rond zodat het beslag de hele bodem bedekt. Ik gebruik doorgaans een, net niet helemaal gevulde, soeplepel om het beslag in de pan de gieten. Bak op medium vuur de onderkant van de pannenkoek gaar en bruin. Als het goed is plakt de pannenkoek niet meer aan de bodem en is de bovenzijde inmiddels droog. Keer de pannenkoek met een spatel of plastic paletmes en bak de andere zijde mooi bruin. Leg de pannenkoek op een, voorverwarmd, bord en herhaal tot al het beslag op is.

Gevulde pannenkoeken:

  • Gelijk nadat je wat boter in de koekenpan hebt gedaan leg je een plakje spek of ham of wat schijfjes appel of ananas in de pan. Schenk dan het beslag erover en bak de pannenkoek af op dezelfde wijze als naturel pannenkoeken.
  • Voor een kaas(gember)pannenkoek schenk je een dun laagje beslag over de gehele bodem, beleg met kaas en/of gember en dek af met nogmaals een dun laagje beslag. Bak af zoals eerder beschreven.
  • Bak een naturel pannenkoek, beleg met de gewenste vulling en zet kort onder een hete grill.
  • Serveer met stroop, witte basterdsuiker en jam.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Gebakken pannenkoeken hou je makkelijk warm in een lauwwarme oven. Dek losjes af met zilverfolie en laat een paar openingen open. Zet in de voorverwarmde oven en de pannenkoeken blijven lekker warm tot je ze op tafel zet. Afgekoelde pannenkoeken warm je op dezelfde manier weer op.
  2. Bak ook eens

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept