Pannenkoeken - Met dit recept maak je extra lekkere pannenkoeken. Het geheim: volkorenmeel en een beetje vanillesuiker! Vooral eens proberen...

Pannenkoeken

Met dit recept maak je extra lekkere pannenkoeken. Het geheim: volkorenmeel en een beetje vanillesuiker! Vooral eens proberen...
Direct naar het recept

Morgen is het Aswoensdag: het begin van de katholieke vastenperiode. De avond ervoor wordt traditioneel vastenavond gevierd. Van oudsher maak je die avond het laatste vet op dat je nog in huis hebt. Het zou immers zonde zijn om het vet gedurende de vastenperiode te laten bederven.

En zo is de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag aan haar naam gekomen: Vette Dinsdag of Mardi Gras in het Frans. In Angelsaksische landen heet het Pancake Tuesday. Daar vieren ze vastanavond met het eten van pannenkoeken. Tegen pannenkoeken kan ik geen nee zeggen dus die traditie vier ik graag mee! En dus eten wij vanavond pannenkoeken, nu al zin in…

Pannenkoeken - Met dit recept maak je extra lekkere pannenkoeken. Het geheim: volkorenmeel en een beetje vanillesuiker! Vooral eens proberen...

Pannenkoeken

Geef je waardering
Hoeveelheid: 21 stuks

Ingrediënten: 

  • 375 gr volkorenmeel
  • 750 ml halfvolle melk
  • 4 eieren (L)
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • eetlepel olie
  • snuf zout

Vulling voor gevulde pannenkoeken:

  • ontbijtspek, ham, kaas, appel, ananas, gember, …

Om te bakken:

  • boter, margarine of vloeibare bak & braad om te bakken

Extra benodigdheden:

  • koekenpan ø 24 cm

Aan de slag:

Voor het beslag:

  • Voeg meel, suiker en zout bij elkaar in een kom en schep door elkaar. Maak een kuiltje in het midden, giet de olie erin en breek de eieren erboven. Giet al mixend beetje bij beetje de melk bij de eieren en mix rustig vanuit het midden een mooi, luchtig beslag.
  • Laat het beslag tenminste een half uur rusten. Roer na het rusten voorzichtig door en verdun eventueel met een klein scheutje extra melk.

Naturel pannenkoeken:

  • Verwarm een koekenpan, smelt wat boter, giet er beslag in en beweeg de pan voorzichtig rond zodat het beslag de hele bodem bedekt. Ik gebruik doorgaans een, net niet helemaal gevulde, soeplepel om het beslag in de pan de gieten. Bak de onderzijde van de pannenkoek op een mediumpit gaar en bruin. Als het goed is komt de pannenkoek los van de bodem en is de bovenzijde inmiddels droog. Keer de pannenkoek met een spatel of (plastic) paletmes en bak de andere zijde mooi bruin. Leg de pannenkoek op een, voorverwarmd, bord en herhaal tot al het beslag op is.

Gevulde pannenkoeken:

  • Smelt wat boter in de koekenpan en leg een plakje spek, ham of wat schijfjes appel en/of ananas in de pan. Schenk het beslag erover en bak de pannenkoek af op dezelfde wijze als naturel pannenkoeken.
    Je kunt ook appel raspen en samen met wat rozijntjes door het beslag scheppen.
  • Voor een kaas(gember)pannenkoek schenk je een dun laagje beslag over de gehele bodem, beleg met kaas en/of gember en dek af met nogmaals een dun laagje beslag. Bak af zoals eerder beschreven. Voor krokant gebakken kaas verdeel je de gember in de pan, bedek met kaas en giet dan pas het beslag erover.
  • Wat je ook kunt doen: bak een naturel pannenkoek, beleg met de gewenste vulling en zet kort onder een hete grill.
  • Serveer met stroop, witte basterdsuiker en jam.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Gebakken pannenkoeken hou je makkelijk warm in een lauwwarme oven. Dek losjes af met zilverfolie en laat een paar openingen open. Zet in de voorverwarmde oven en de pannenkoeken blijven lekker warm tot je ze op tafel zet. Afgekoelde pannenkoeken warm je op dezelfde manier weer op.
  2. Bak ook eens

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept