Zo bak je zelf de lekkerste pannenkoek met spek, kaas, tomaat en ui. Minstens zo lekker als in de pannenkoekenboerderij!

Rijkgevulde pannenkoek met spek, kaas, tomaat en ui

Zo bak je zelf de lekkerste pannenkoek met spek, kaas, tomaat en ui. Hartige boerenpannenkoeken zoals je kent van de pannenkoekenboerderij. Met dit recept maak je ze zelf en minstens zo lekker!
Direct naar het recept

Jong of oud, een lekkere pannenkoek gaat er altijd wel in. Meestal bak ik naturel en spek pannenkoeken. Het bakken van dikke, goed gevulde boerenpannenkoeken zoals in de pannenkoekenboerderij lukte mij nooit. Ik deed eerst een laagje beslag in de pan, dan de vulling en vervolgens nog een laagjes beslag om de vulling af te dekken. Gevolg: de vulling was nauwelijks zichtbaar. Ook bakte de kaas niet krokant maar smolt tussen de lagen beslag waardoor de pannenkoeken uit elkaar vielen. Niet handig, dat moest anders kunnen dacht ik.

Zo bak je de lekkerste hartige pannenkoek

De oplossing bleek heel simpel: leg eerst de vulling in de pan, dek af met kaas en giet dan een flinke laag beslag over de vulling. Laat het beslag langzaam stollen en keer dan voorzichtig om zodat de bovenzijde ook gaar en bruin kan worden. In het recept tip ik je hoe je dat omkeren het makkelijkst doet. Gaat echt perfect en je krijgt bovenop heerlijk krokant gebakken kaas. Precies zoals bij de pannenkoekenboerderij.

Zo bak je zelf de lekkerste pannenkoek met spek, kaas, tomaat en ui. Minstens zo lekker als in de pannenkoekenboerderij!

Pannenkoek met spek, kaas, tomaat en ui

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 5 rijkgevulde pannenkoeken

Ingrediënten: 

 • ½ portie pannenkoekenbeslag
 • 10-12 plakjes ontbijtspek
 • 3-4 trostomaten, in plakjes
 • 1 grote uien, in ringen
 • 200 gr geraspte jong belegenkaas, of meer naar smaak
 • boter

Extra benodigheden:

 • koekenpan ø 24 cm

Aan de slag:

 • Verhit wat boter in de koekenpan en fruit daarin de uien zachtjes aan tot ze zacht en glazig zijn. Neem de pan van de pit.
 • Smelt wat boter in de koekenpan en leg er 2 plakjes ontbijtspek in. Leg er wat plakjes tomaat bij en verdeel er enkele uienringen over. Bestrooi het geheel met een flinke laag kaas en giet er ruim pannenkoekenbeslag over. Laat het beslag zachtjes stollen, keer de pannenkoek als het beslag helemaal droog is en bak de bovenzijde gaar en bruin.
  Tip: Het keren van deze stevige pannenkoeken gaat makkelijker als je een bord of deksel op de pannenkoek legt, draai de koekenpan met bord/deksel en al om en laat de pannenkoek vanaf het bord/de deksel terug glijden in de koekenpan.
 • Leg de pannenkoek met spek, kaas, tomaat en ui op een warm bord en serveer direct.
  Eet smakelijk!

Tips:

Welk spek kan je het beste gebruiken voor hartige pannenkoeken? Het is maar net wat je zelf het lekkerst of makkelijkst vindt. Voorbeelden van veelgebruikt spek zijn:
 • ontbijtspek
 • bacon
 • spekblokjes
 • Zeeuws spek
Zelf gebruik ik eigenlijk altijd ontbijtspek. Bacon vind ik te duur en spekblokjes te dik. Plakjes ontbijtspek zijn handzaam en makkelijk te doseren. Ontbijtspek is zowel in ronde als langwerpige plakjes verkrijgbaar.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
4 reacties

 1. Leemhuis schreef:

  Kun je de pannenkoek ook in de diepvries doen?

  1. Naturel en spek pannenkoeken heb ik weleens in de vriezer gehad maar met tomaat erin, ik weet het niet. Zelf zou ik het niet doen in elk geval.