Panna cotta - Zacht en romig dessert met echte vanille. Lekker met rood fruit of gekarameliseerde ananas. Zóóó lekker!

Panna cotta

Zacht en romig dessert met echte vanille. Lekker met rood fruit of gekarameliseerde ananas. Zóóó lekker!
Direct naar het recept

Panna cotta of gekookte room is een super simpel Italiaans dessert. Heerlijk zacht en romig met echte vanille. Je hebt maar 4 ingrediënten nodig en het kan eigenlijk niet mislukken. Het belangrijkst is vooral niet teveel gelatine te gebruiken. Panna cotta moet lekker zacht en wiebelig zijn. Maak je het een dag tevoren gebruik dan gerust een half blaadje minder gelatine.

Panna cotta wordt traditioneel geserveerd met rood fruit, een coulis van rood fruit of karamel. Omdat ik geen rood fruit in huis had maar wel een ananas op de fruitschaal had liggen koos ik dit keer voor gekarameliserde ananas. Gekarameliseerde ananas maak ik graag bij chocolademousse maar het staat dus ook mooi bij panna cotta.

Panna cotta - Zacht en romig dessert met echte vanille. Lekker met rood fruit of gekarameliseerde ananas. Zóóó lekker!

Panna cotta

Geef je waardering
Hoeveelheid: 6 panna cotta’s

Ingrediënten: 

 • 500 ml slagroom
 • ⅓-½ vanillestokje
 • 45 gr suiker
 • 4 blaadjes gelatine (6,66 gr)
 • vers fruit
 • blaadjes verse munt
 • chocolade decoratie

Extra benodigdheden:

 • 6 muffinvormpjes of dessertglaasjes

Aan de slag:

 • Schenk de slagroom in een pannetje, snij het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe bij de slagroom. Voeg de suiker toe en verwarm langzaam. De room hoeft niet te koken maar moet wel lekker warm worden. Laat de slagroom en vanille 15-20 minuten op een heel zacht pitje trekken.
 • Week ondertussen de gelatine in koud water, knijp uit en voeg toe aan de room zodra deze lang genoeg heeft getrokken. Roer goed zodat de gelatine volledig oplost. 

Zet het pannetje met de room in een bak met koud water en laat afkoelen. Zodra de room wat lobbig wordt en schenk je deze in de vormpjes. Zet de panna cotta in de koelkast en laat minimaal een paar uur opstijven.
  Tip: Je kan de room natuurlijk ook gelijk in de vormpjes gieten maar dan zakken de vanillepitjes naar beneden. Ik wil graag dat gelijkmatig verdeeld zijn, vandaar dat ik de room eerst ietsje lobbig laat worden.
 • Stort de panna cotta op schoteltjes, garneer met fruit* naar keuze en maak af met een blaadje munt en eventueel een chocolade decoratie.*) ik gebruikte dit keer gekarameliseerde ananas maar ge kan natuurlijk ook het traditionele rode fruit gebruiken
  Eet smakelijk!

Tips:

Om de panna cotta makkelijker te lossen vet je de muffinvorm vooraf heel dun in met neutrale olie, Maak de randjes vlak voor het storten voorzichtig los en controleer of de panna cotta loskomt van de zijkanten.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept