Panna cotta tartelettes
Een kop thee, yes please! Meerdere potten thee drink ik op een dag, heerlijk. Soms gewone thee maar veelal kruiden- of vruchtenthee. Maar wist je ook dat je thee heel goed kunt gebruiken als smaakmaker in andere drankjes of gerechten? Denk bijvoorbeeld aan ice tea of karkadeh, heerlijk verfrissende drankjes op basis van (kruiden)thee. Next level ga je met het infuseren van room om daar vervolgens vullingen voor taartjes mee te maken. Ik leg je in onderstaand recept uit hoe je dat doet. Ga snel aan de slag en maak indruk met deze overheerlijke panna cotta tartelettes.
Panna cotta tartelettes van fruitthee
Panna cotta kan je in allerlei smaken maken. Klassiek is natuurlijk de vanille panna cotta waarvoor je de room laat trekken met een vanillestokje. Vandaag breng ik de room op smaak met Spice Harmony fruitthee van Xenos. Met stukjes appel, pruimen, kaneel, sinaasappel-, malven- en saffloerbloesem is het een heerlijk zoete thee. Om de panna cotta op smaak te brengen heb je amper nog suiker nodig. Giet de panna cotta in versgebakken tartelettes en laat in de koelkast opstijven. Een paar uur later zijn ze klaar. Trek je op een rustig plekje terug met een tartelette, een kop thee en een goed boek en geniet van een moment voor jezelf.
Sinds kort heb ik zo’n rustig plekje voor mezelf gecreëerd. Naast de kast met mijn kook- en bakboeken heb ik een houten bistrosetje neergezet en aangekleed met een palm. Nu denk je misschien: een palm, hoe bijzonder is dat. Voor ons is het sinds jaren weer de eerste grote plant in huis. Niet een echte maar een kunstpalm om precies te zijn. Echte planten worden helaas nog altijd opgegeten door onze Zara en Zazu.
Toen Michel en ik in de winkel in Den Haag de palm van maar liefst 170 cm hoog spotten wisten we gelijk dat die mee naar huis zou gaan. Ziet er mooi uit en is niet gevaarlijk voor de katten. Ze vinden ‘m overigens wel heel interessant. Vrijwel elke ochtend is de plant een slag gedraaid ;-)) Maar goed, wij hebben weer een gezellig groen hoekje in huis waar ik graag zit! Grote pot thee, theelicht eronder, fijne beker erbij en ik kan uren door mijn kookboeken bladeren.
Panna cotta tartelettes
Ingrediënten:
Voor de taartbodems:
- 90 gr bloem
- 55 gr koude boter
- 35 gr poedersuiker
- 15 gr amandelmeel
- ½ eetlepel losgeklopt ei
- 3 eetlepels jam, bijvoorbeeld vijg of abrikoos
- snuf zout
Voor de panna cotta:
- 250 ml slagroom
- 20 gr
vruchtenthee (Spice Harmony) - 15-20 gr suiker
- 1 blaadje gelatine
Extra benodigdheden:
- 8 tarteletteringen ø 6 cm, 15 mm hoog
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Voor de panna cotta en tartelette bakjes
- Schenk de slagroom in een pannetje, voeg de thee en suiker toe en breng aan de kook. Laat de room 15-20 minuten zachtjes trekken, zet dan de pit uit en laat nog een tiidje staan. Proef af en toe en bepaal wanneer de room goed genoeg smaakt.
- Maak ondertussen het deeg voor de tartelettes. Voeg bloem, boter, poedersuiker, amandelmeel en zout bij elkaar en wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimeldeeg. Voeg een halve eetlepel ei toe en kneed tot een glad deeg. Verpak in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
- Neem het deeg uit de koelkast, kneed even door en rol uit tot een lap van zo'n 3 mm dik. Steek 8 cirkels uit het deeg en bekleed de bakringen ermee. Bak de tartelettes in het midden van een op 160ºC conventioneel voor verwarmde oven gaar en goudbruin. Reken op ongeveer 20 minuten. Laat afkoelen op een taartrooster.Tip: Rol het overgebleven deeg opnieuw uit, steek met een bloemvormpje kleine bloemetjes uit en druk in het midden een klein bolletjes plat als hartje. Bewaar in de koelkast en bak in enkele minuten af zodra je de tartelettes uit de oven hebt gehaald.
- Terwijl de tartelettes afkoelen proef je de room. Zodra die op smaak is week je de gelatine in ruim water, giet de room door een zeef en meet 150 ml af om panna cotta van te maken. Gooi de vruchtenthee uit de zeef weg. Schep een klein beetje jam in de tartelettes en verdeel over de bodem.
- Giet wat kokend water in een schaaltje, knijp de gelatine uit en los op in het hete water. Roer de opgeloste gelatine door de room en laat rustig lobbig worden. Om het proces te versnellen kan je de room in de koelkast plaatsen maar let op dat je het niet te ver laat opstijven. Schenk de lobbige panna cotta in de met jam gevulde tartelettes en laat in de koelkast volledig opstijven.
- Schep een klein dotje jam op de panna cotta tartelettes, leg er een koekbloempje op en serveer met een fijne kop thee erbij.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Eet de tartelettes bij voorkeur op de dag dat je ze hebt gevuld met panna cotta. Dan zijn ze het lekkerst.
- Heb je nog wat panna cotta over? Giet het in een glas en je hebt een heerlijk toetje.
- Giet de panna cotta ook eens in een siliconen bolvorm, laat opstijven en los op een sloffenbodem. Ziet er ook heel mooi uit.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.