Pain d’amande of amandelkoekjes
Je kent ze vast wel, die dunne amandelkoekjes van Jules Destrooper. Zoet, krokant en onweerstaanbaar lekker. Tot nog toe had ik er nooit over nagedacht om ze zelf te maken tot ik het recept tegenkwam in Patisserie van Hidde den Brabander. En mèn, huisgemaakt zijn ze gewoon nog lekkerder. Vandaag deel ik het recept met je en vertel ik je alles over dit machtig interessante bakboek. Een echte must have voor bakfanaten want echt, alles wat je wilt weten staat erin. Lees met me mee en ga daarna snel aan de slag met het recept voor pain d’amande.
Patisserie – Hidde de Brabander
‘Geuren, kleuren, smaken en texturen Het ultieme handboek voor patisserie‘ De ondertitel van Patisserie maakt gelijk duidelijk wat je in handen hebt. Dit is niet zomaar een bakboek, dit is een handboek. Soms dekt een titel niet helemaal de inhoud, maar in dit geval is het spot on. Je kan het zo gek niet bedenken of Hidde legt uit wat het is, hoe je het ’t beste maakt en op welke aandachtspunten je echt moet letten om het beste resultaat te krijgen. Botercrèmes, deegsoorten, getoerde degen, ganache, karamels, glaçages en meringues maar ook pudding en papsoorten, anglaises en bijvoorbeeld kokos- en spijsbereidingen komen voorbij. Je leert van maar liefst 22 verschillende bereidingen de fijne kneepjes van het vak.
Alle bereidingen hebben een eigen hoofdstuk dat begint met een stukje theorie. Wat zijn de ingrediënten, hoe maak je het en soms ook uitleg over de naam, herkomst of andere leuke weetjes. Na de theorie volgen veelal 3 basisbereidingen en dan een paar showstoppers. Die showstoppers zijn echt bereidingen waar je de show mee steelt. Mooi, bijzondere smaken en geregeld ook een bijzondere bereiding. Zoals bijvoorbeeld een American Pie gebakken in een Big Green Egg of ganache met uitgebakken bacon.
Het laatste hoofdstuk gaat over de opbouw van een compositie. Het creëren van een nieuwe lekkernij is niet lukraak wat ingrediënten samenvoegen en maar kijken wat eruit komt. Daar komt dus veel meer bij kijken. Het gaat om ondermeer geur, smaak, kleur en textuur. Maar de belangrijkste factor volgens Hidde is emotie. Wat doet het met degene die het voor zich op zijn bordje heeft staan, hoe is zijn of haar smaakbeleving. En waar haal je inspiratie vandaan om een nieuw compositie te maken? Boeiend!
De verschillende onderdelen in het boek noem ik weliswaar hoofdstukken maar vrees niet, het zijn geen ellenlange verhandelingen. De tekst en uitleg is steeds kort, bondig, helder en duidelijk. En datzelfde geldt voor de recepten.
Handboek vol heerlijke recepten
Naast alle theorie en uitleg staat dit meesterwerk ook vol lekkers. Soms heel makkelijk, soms wat moeilijker. Lees het betreffende hoofdstuk goed door, lees vervolgens het recept en ga dan lekker aan de bak. Al doende leer je steeds meer en ga je steeds beter bakken. Mijn oog viel gelijk op de krokante amandelkoekjes maar de donuts, nougat de Montélimar en eierkoeken lonken ook. Of wat denk je van een perfecte brioche, gianduya, tijgersoes, cannoli, slagroomtruffels met witte truffel erin of suikerbeesten.
Wat ik ook heel graag wil maken is pâte de fruit. Je weet wel, die zoete en toch ook licht zure gesuikerde vruchtensnoepjes met heerlijk zachte binnenkant. De lekkerste kreeg ik voeger bij mijn overgrootmoeder. Als ik die smaak nog eens zelf zou kunnen maken… Pâte de fruit ga ik in het najaar maken denk ik, nu eerst aan de slag met amandelkoekjes.
Pain d’amande, amandelkoekjes of amandelbrood
Het deeg is super simpel om te maken. Het snijden van de koekjes daar zag ik eerlijk gezegd een beetje tegenop. Zouden de amandelen niet te hard zijn om te snijden en het deeg uit elkaar drukken? Ik speelde op safe en gebruikte mijn nieuwe en loeischerpe koksmes. Het mes is niet alleen mooi om te zien, het ligt ook goed in de hand waardoor ik de druk van het mes perfect kon doseren en strakke koekjes snijden. En die amandelen? Daar sneed ik dus echt met gemak doorheen. Zonder een goed en scherp mes is het denk ik een stuk lastiger om mooie koekjes te snijden. Misschien dat je in dat geval beter amandelschaafsel door het deeg kunt doen.
In 10-15 minuten zijn de koekjes gebakken en in no time zijn ze afgekoeld. Ik zette gelijk een pot thee, riep Michel en yes, we konden proeven. Mèn, waarom heb ik dit recept niet eerder gevonden. Ze zijn zo lekker! Met kristalsuiker vond ik de koekjes te bleek daarom maakte ik er een combinatie van lichte en donkerbruine basterdsuiker van. Mijn tip: wacht niet te lang en maak deze pain d’amande snel zelf. You may thank me later ;-))
Pain d’amande of amandelkoekjes
Ingrediënten:
- 250 gr bloem
- 125 gr lichtbruine basterdsuiker
- 50 gr donkerbruine basterdsuiker
- 75 gr roomboter
- 75 gr amandelen, met vlies
- 50 gr water
- 3 gr bakpoeder (1½ theelepel)
- 2 gr kaneelpoeder (ruime theelepel)
- 2 gr zout
Aan de slag:
- Zeef de bloem en het kaneelpoeder boven een kom. Zeef boven een andere kommetje het bakpoeder.
- Doe het water samen met de suiker, roomboter en het zout in een pannetje en brneg aan de kook. Zodra alle suiker goed is opgelost giet je het kokende suikermengsel bij het gezeefde bloemmengsel en roer je het geheel tot een gladde massa. Laat afkoelen tot handwarm of koeler, roer het bakpoeder erdoor en vervolgens de amandelen. Vorm tot een rechthoekig blok waar je later koekjes van snijdt. Verpak in plastic of bakpapier en leg tenminste 4 uur te rusten in de koelkast.Tip: ik vroeg me af waarom de suikermassa aan de kook wordt gebracht en vroeg dit na bij Hidde de Brabander. Zijn antwoord: door de kokende suikermassa wordt de bloem licht voorgegaard.
- Snij het deeg met een scherp mes in dunne plakjes, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de pain d'amande in een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven. Reken op 10-15 minuten. Leg de amandelkoekjes op een taartrooster en laat afkoelen. Bewaar luchtdicht.Eet smakelijk.
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost bevat affiliate links en toegestuurde producten (boek, mes).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Zoooo, superlekkere koekjes!!!
Had geen donkere basterd, dus palmsuiker gebruikt. Ging ook heel goed. En een makkelijk werkje. Moet alleen nog oefenen op het snijden van de plakjes 😉.
Palmsuiker geeft denk ik ook extra smaak. Goede keuze! En ja, dat snijden was voor mij ook wel een dingetje hoor.
Met glutenvrije bloem zijn ze ook super goed gelukt
Had alleen een heel klein beetje water toe gevoegd omdat het (waarschijnlijk door de glutenvrije bloem) iets droger was
Maar het resultaat was heerlijk
Wat goed om te horen, dank je wel.
Rietsuiker misschien een goed alternatief voor de twee kleuren basterdsuiker?
Rietsuiker kan inderdaad ook! Geeft iets minder kleur dan (licht) bruine basterdsuiker denk ik. Dank voor de tip.
Oo ooo Weeer zo leuk en lekker over Jules de Strooper
Wauw is dit Toeval of valt dit mij toe ?
Vorige week gekocht bij Jumbo
Bijna datum
1€
En het blijft een feest
Ja jou verhaal er bij
Dat maakt jou Uniek
Hartengroet en Dankjewel voor al het lekkers en de prachtige verhalen
🙏🎈
Hannij
Dank je wel voor je enthousiast reactie! Altijd fijn om te lezen.