Paella met garnalen - Spaans gerecht van rijst en groente. Voor een authentieke smaak gebruik je gerookt paprikapoeder en saffraan. Smullen!

Paella met garnalen

Spaans gerecht van rijst en groente. Voor een authentieke smaak gebruik je gerookt paprikapoeder en saffraan. Smullen!
Direct naar het recept

Paella, als ik daar aan denk, krijg ik gelijk zo’n zomers en feestelijk gevoel over me. Gezellig met z’n allen genieten van lekker eten en lange avonden buiten. Of ’s middags op een terrasje bij het dorpsplein neerstrijken en een bordje paella bestellen. Zelf paella maken heb ik lang voor me uitgeschoven. Nu ik weet hoe ik het moet maken èn een echte Valenciaanse pan heb gekocht ben ik om. Vandaag deel ik mijn recept voor paella met garnalen met je. Maak het en ontdek hoe gemakkelijk je thuis die Spaanse sfeer op tafel zet.

Voor paella bestaat er niet echt een specifiek recept. Elke Spaanse familie heeft zijn eigen recept en er wordt flink op los gevarieerd. De basis bestaat meestal uit rijst, bouillon, wat tomaat en saffraan. Verder kan je toevoegen wat je wilt vlees, vis, peulvruchten, groenten, gebruik wat je lekker vindt. Van oudsher wordt gebruikt wat er voorhanden is. Je ziet dus veel regionale invloeden. Vis aan de kust, vlees in het binnenland.

Paella rijst

Voor de rijst gebruik je geen langkorrelige maar rondkorrelige rijst. Die laatste kan tot wel 3x zoveel vocht opnemen. Hoewel paella rijst qua vorm lijkt op risotto rijst is het echt een andere soort. Paella rijst kookt droog waardoor je mooie losse korrels krijgt. Risotto rijst is veel plakkeriger en geeft meer een brij dan een droge korrel. Lassie heeft paella rijst in het assortiment en is in de meeste supermarkten wel verkrijgbaar.

Vegetarische paella met limabonen

Paella pan

Paella pannen kan je in veel soorten en maten kopen. Ik bestelde 2 originele Vaello La Valenciana pannen: een geëmailleerde en eentje van plaatstaal. Beiden zijn licht van gewicht en werken perfect. De geëmailleerde pan maakt alleen net iets makkelijker schoon en heeft daardoor mijn lichte voorkeur. Mijn pannen hebben een diameter van 28 cm -precies de maat van mijn keramische pit- en zijn perfect voor 2 personen.

Raciones versus porties

Een pan van 28 cm is volgens de Spaanse maatvoering geschikt voor 4 raciones ofwel porties. Verwar porties echter niet met maaltijden. In Nederland rekenen we een portie als maat voor een (avond)maaltijd. In Spanje is paella slechts een onderdeel van de maaltijd. De porties zijn daar dus kleiner omdat je van meerdere gerechten iets eet.

Onderstaand recept is geschikt als avondmaaltijd voor 2 personen of 4-6 kleinere porties. Ik dekte onze tafel met het rustieke Toscane servies, tapasschaaltjes moon en een olijfhoutenplank van Xenos. De olijfolie, gesneden zwarte olijven en het gerookte paprikapoeder heb ik daar ook vandaan.

Paella met garnalen - Spaans gerecht van rijst en groente. Voor een authentieke smaak gebruik je gerookt paprikapoeder en saffraan. Smullen!

Paella met garnalen

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 250 gr wortel en rode puntpaprika, mix naar smaak
  • 125 gr diepvries doperwtjes
  • 200 gr grote rauwe garnalen
  • 300 ml groentebouillon
  • 265 gr kikkererwten, uitlekgewicht
  • 100 gr paella rijst
  • 10 gr verse peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 flinke (rode) ui
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • plukje saffraan
  • olijfolie
  • zout, naar smaak

Voor de garnering:

  • zwarte olijven, naar smaak
  • takjes verse peterselie
  • schijfjes of partjes citroen

Extra benodigdheden:

  • paella pan of koekenpan ø 28 cm

Aan de slag:

De voorbereiding:

  • Was de wortel, snij in dunne (halve) plakjes. Naar keuze kun je de wortelschijfjes kort voorkoken.
  • Was en snij de puntpaprika in dunne reepjes.
  • Was de tomaten en snij in kleine blokjes of.
    Tip: Je kunt ook de tomaten raspen op een grove rasp. Zo doen de Spanjaarden dat ook. Werkt ideaal vind ik.
  • Breng de bouillon aan de kook, neem van de pit en roer er de saffraan door. Zo kan het alvast smaak en kleur afgegeven.
  • Spoel de kikkererwten met koud stomend water en laat goed uitlekken.
  • Pel de knoflook tenen en leg samen met de knoflookpers klaar.
  • Weeg de rijst en de doperwtjes af
  • Pel de ui, halveer en snij in partjes.
  • Hak de peterselie grof

De paella bereiden:

  • Als alles klaar staat giet je een flinke scheut olijfolie in de paella pan, zorg dat de hele bodem is bedekt. Als de olie heet is voeg je de wortel, paprika en ui toe en fruit enkele minuten tot ze glazig zien.
    Tip: Wees vooral niet zuinig met olijfolie. Je voorkomt daarmee dat de groenten aanbakken èn het geeft extra smaak.
  • Pers de knoflook erbij, voeg de peterselie en het gerookte paprikapoeder toe en roer door. Voeg dan de tomaten toe, roer nog even snel door en laat het vocht van de tomaten rustig verdampen.
  • Als het vocht van de tomaten is verdampt schep je de doperwtjes, kikkererwten en garnalen door het groentemengsel en voeg de rijst toe. Laat de rijst even meebakken tot ze glazig ziet. Giet dan de bouillon erbij, breng aan de kook en roer een laatste keer door. Zorg dat alles onder staat, zo niet voeg dan wat extra water/bouillon toe en laat 8 minuten al pruttelend doorkoken. Zet na 8 minuten de pit lager en laat de rijst in nog eens 8 minuten zachtjes gaarkoken.
    Tip: Ik gebruikte diepvries garnalen. Tijdens het meebakken van de rijst en het koken in de bouillon hadden ze genoeg tijd om gaar te worden. Heb je hele grote garnalen voeg ze dan eventueel al gelijk met de tomaten toe.
  • Is de bouillon volledig opgenomen, de rijst mooi droog en hoor je de paella op de bodem van de pan zachtjes aan bakken? Neem dan de pan van de pit en laat 5 minuten rustig staan.
    Tip: Dat korstje onder in de pan is voor Spanjaarden het summum, ze zijn er gek op!! Ze noemen dat de socarrat.
  • Garneer de paella met de gesneden zwarte olijven, schijfjes citroen en verse peterselie. Voor een extra smaakvolle paella maal je er nog wat grof zout over.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Extra lekker met een groene salade en een schaal knapperige bruschetta of pan tostado erbij.
  2. Vervang de groente eens door andere groente zoals courgette of aubergine.
  3. Voor Xenos maakte ik een vegetarische paella. Met een paar kleine aanpassingen heb je gelijk een andere smaak te pakken. Leuk om ook eens maken! Bij dat recept geef ik nog wat extra tips voor het gebruik van andere ingrediënten, de moeite waard om even te lezen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept