Paddenstoelenquiche - De aardse smaken van paddenstoelen en walnoten, zilt korstdeeg en verfijnde Gruyère. Deze quiche is één grote smaakbom.

Paddenstoelenquiche met gruyère en walnoten

De aardse smaken van paddenstoelen en walnoten, zilt korstdeeg en verfijnde Gruyère. Deze quiche is één grote smaakbom.
Direct naar het recept

Toast met paddenstoelen en knoflook, ben jij daar ook zo gek op? Deze paddenstoelenquiche met gruyère en walnoten is daar de overtreffende trap van! De aardse tonen van de paddenstoelen en walnoten met het zilte korstdeeg en de verfijnde smaak van Gruyère. Echt, deze quiche is één grote smaakbom. Wanneer zet jij ‘m op tafel?

Zo bak je paddestoelen en champignons

Hoe bak jij doorgaans paddestoelen en champignons? Tot een paar jaar geleden bakte ik ze op een lage of zachte pit. Beetje zout erover en het vocht kan rustig verdampen dacht ik altijd. Oops, blijkt niet handig. Doordat het vocht in de paddestoelen en champignons langzaam opwarmt stoof je ze in feite. Daarbij onttrekt zout vroegtijdig vocht dat vervolgens de pan in loopt. De paddestoelen en champignons worden gekookt in plaats van gebakken. Dubbel fout dus.

Paddenstoelen - Gruyère - verse tuinkruiden

Wat je wel moet doen is kort en heet aanzetten in (olijf)olie. Zo verdampt het vocht razendsnel. Bak ook nooit teveel champignons tegelijk en schep ze niet te snel om. Als je goed luistert zal je opmerken dat het aanzetten in het begin veel lawaai maakt en langzaam minder wordt. Als de paddestoelen flink zijn geslonken en goudbruin beginnen te kleuren voeg je wat roomboter toe en breng je ze op smaak met zout, peper en kruiden. Met wat extra olijfolie of roomboter kan je ze wat langer aanzetten en de randjes licht knapperig bakken.

Voordat je nu denkt dat ik een master ben in het perfect bakken van champignons. Ehmm, de theorie is makkelijker dan de praktijk. Want echt, dat knapperig bakken lukt mij ook niet altijd. Soms ben ik gewoon te ongeduldig en schep ik de paddestoelen en champignons te snel om. Ach ja, gewoon door blijven oefenen…

Paddenstoelenquiche met gruyère en walnoten

Zoveel smaken zoveel kazen maar voor deze paddenstoelenquiche vind ik Gruyère het lekkerst. Wil je het echt afmaken kies dan niet voor een reguliere Gruyère maar gebruik Kaltbach Gruyère AOP. Tijdens de rijping in de Kaltbach grot worden de kazen regelmatig gepekeld. Dit zorgt samen met het bijzondere klimaat in de grot voor een optimale ontwikkeling van de smaak. Kaltbach Gruyère AOP smaakt rijk en kruidig. Proef ze maar eens naar elkaar, je zult versteld staan van het smaakverschil.

Kaltbach Gruyère AOP

Het smaakverschil tussen een reguliere Gruyère en de Kaltbach Gruyère AOP zit ‘m niet alleen in de rijping in de grot. Het zit ‘m ook in de kwaliteit van de kazen. AOP is Zwitsers keurmerk waar strikte eisen voor gelden. Met AOP in de naam weet je dat je een kwalitatief goede en origineel Zwitsere kaas in handen hebt. Voor Kaltbach grotrijping gelden nog strengere eisen. Je begrijpt, de kazen die de grot ingaan behoren tot de beste in hun soort.

Borrelhapje

Maak vooral ook eens mini quiches voor op de borrelplank, als voorgerechtje of misschien wel als amuse. Mini paddenstoelenquiches maak je in een (mini) muffinblik of met bakringen.

Paddenstoelenquiche - De aardse smaken van paddenstoelen en walnoten, zilt korstdeeg en verfijnde Gruyère. Deze quiche is één grote smaakbom.

Paddenstoelenquiche met gruyère en walnoten

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 1 quiche ø 20 cm

Ingrediënten: 

Voor het deeg:

  • 150 gr bloem
  • 70 gr roomboter, koud en in blokjes
  • 3 gr fijn zeezout, bijna ½ theelepel
  • 2 eetlepels koud water
  • ½ eidooier

Voor de vulling:

  • 300 gr paddenstoelenmix, bv kastanje champignons en shiitake
  • 150 gr Kaltbach Gruyère AOP, geraspt
  • 50 gr walnoten, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • paar takjes tijm
  • 3 eieren (L)
  • scheutje melk of slagroom
  • olijfolie
  • zout, peper, naar smaak

Keukengerei:

  • 1 (stenen) quichevorm ø 20 cm, ingevet of bekleed met bakpapier
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

Voor de vulling:

  • Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak de paddenstoelen erin aan. Zorg dat het vocht zoveel mogelijk is verdampt anders wordt je quiche erg nat.
    Schep uit de pan, verwarm de pan opnieuw met wat olijfolie en fruit de ui en knoflook. Roer tijdens het fruiten de aanbaksels van de paddestoelen los. Als de uien zacht en glazig zijn ris je de blaadjes van de takjes tijm en fruit kort mee. Neem de pan van de pit, voeg de paddestoelen en gehakte walnoten toe en laat afkoelen. Proef en breng op smaak met zout en wat peper.
    Tip: In de tekst boven het recept leg ik uit hoe je paddenstoelen perfect aanzet.

Voor het deeg:

  • Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Wrijf met je vingers tot een kruimeldeeg en kneed dan snel tot een samenhangende massa. Leg tot gebruik in de koelkast.
    Tip: Het hoeft geen glad en egaal deeg te worden. Zichtbare witte vegen van de boter maken het deeg extra bros en lekker.

Maken van de quiche:

  • Roer de eieren met een scheutje melk of slagroom los. Rol het deeg uit tot een dunne lap en bekleed de quichevorm ermee. Snij de randen strak af en prik gaatjes in de bodem.
  • Meng 50 gr gruyère door de vulling, stort in de vorm, verdeel de resterende gruyère erover en schenk het losgeroerde ei gelijkmatig over de vulling. Zorg dat het ei goed in de vulling zakt en gelijkmatig is verdeeld. Plaats de quiche in een op 180° hete lucht met extra onderwarmte voorverwarmde oven en bak 15 minuten. Verander de warmte van hete lucht naar standaard boven en onderwarmte en bak in ± 35 minuten gaar en goudbruin.
    Omdat ik een stenen bakvorm gebruik haal ik de quiche de laatste 10 minuten uit de vorm. Zo krijg ik een krokantere korst. Eventueel kan je de ovenstand omzetten naar uitsluitend onderwarmte. Leg eventueel wat bakpapier onder de quiche om te voorkomen dat de quiche gaat lekken. Bij gebruik van een aluminium bakvorm hoef je de quiche niet uit de vorm te nemen.
    Tip: het lossen van een hete quiche gaat het makkelijkst m.b.v. twee taartroosters. Zet de bakvorm op een rooster, leg de tweede op de quiche, keer en verwijder snel de bakvorm. Keer dan weer om m.b.v. het tweede taartrooster.
  • Neem de quiche uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster. Soms lijkt de quiche wat vochtig. Maak je geen zorgen, tijdens het afkoelen trekt het vocht weer in de paddenstoelen. Serveer als borrelhapje met wat blokjes gruyère. Met een groene salade of kop soep erbij heb je een heerlijke lunch of avondmaaltijd.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Kaltbach Gruyère AOP is verkrijgbaar bij de kaasspecialist of online.
  2. Bak ook eens wat gesneden ontbijtspek mee tijdens het fruiten van de ui. Een simpele maar o zo lekkere variatie op het basisrecept.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Emmi Benelux BV
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Lijkt me heerlijk! Dit recept ga ik onthouden, dankjewel.