Paaskoekjes met ganache
Voor feestelijke gelegenheden maak ik altijd graag iets lekkers. Een koekje, taart of bijvoorbeeld een borrelhapje. Met de paasdagen is advocaat natuurlijk favoriet. Voorgaande jaren heb ik ook schattige paaskuikens, bloemen en nestjes van meringue gemaakt. Die laatste 2 vulde ik vervolgens met lemon curd, echt genieten is dat. Dit jaar echter geen gele kleuren maar paaskoekjes met ganache.
Ganache maken is niet moeilijk. Verhit wat slagroom, schenk dat over fijngehakte chocolade en roer tot alles is gesmolten. Laat opstijven en klaar ben je. Afhankelijk van de verwerking van de ganache gebruik je meer of minder slagroom. Voor spuitbare ganache gebruik je meer slagroom dan wanneer je blokjes wilt snijden. Des te meer slagroom je gebruikt des te zachter het resultaat. In de koelkast stijft zachte ganache weliswaar een eind op maar eenmaal buiten de koelkast wordt het ook weer snel zacht. Het is dus spelen en zoeken met de verhoudingen tot je precies de ganache hebt die je wilt.
Ganache kan je ook heel makkelijk een smaakje geven. Voeg wat notenpasta toe zoals ik voor deze paaskoekjes heb gedaan of laat de slagroom vooraf trekken met wat smaakmakers. Voor mijn truffels met tabasco, zwarte knoflook en kaneel bijvoorbeeld warmde ik de zwarte knoflook mee. Zo trekt de smaak goed in de slagroom. Ben je bijvoorbeeld gek op koffie los dan eens wat oploskoffie op in de slagroom. Maar goed, nu eerst aan de slag met deze lekkere paaskoekjes met ganache van pure chocolade en notenpasta.
Paaskoekjes met ganache
Ingrediënten:
Voor de ganache
- 100 gr pure chocolade
- 90 gr slagroom
- 5 gr roomboter
- 30 gr hazelnoten
- 15 gr poedersuiker
Voor de koekbodem
- 50 gr kadayif, (vermicelli of gesponnen deeg)
- 15 gr ghee, of roomboter
- 20 gr poedersuiker
Voor de garnering:
- 12 dragee eitjes
Extra benodigdheden:
- hakmolentje van een staafmixer
- spuitzak met gekarteld spuitmondje
- muffinblik voor 12 minimuffins
- velletje bakpapier
Aan de slag:
- Voor de ganache:
- Rooster de hazelnoten in een koekenpan tot ze mooi gekleurd zijn. Laat iets afkoelen en doe dan samen met de poedersuiker in het hakmolentje. Maal net zo lang tot je een notenpasta hebt die op zachte pindakaas lijkt. Stop tussendoor verschillende keren om het hakmolentje even rust te gunnen en de massa van de wanden te schrapen.
- Hak de chocolade fijn en doe samen met de notenpasta in een kom. Verhit de slagroom tot de damp er af komt maar nog niet kookt en giet bij de chocolademassa. Roer goed door tot alle chocolade volledig is opgelost. Als de chocolademassa is afgekoeld tot handwarm roer je de boter erdoor. Dek de schaal af en laat tenminste 3 uur op kamertemperatuur rusten.
- Klop de chocolademassa op tot ze lichter van kleur en een stuk luchtiger is geworden. Dat duurde bij mij wel een minuut of 8 maar hangt natuurlijk ook af van de snelheid en kracht van je mixer. Doe de ganache over in de spuitzak en leg in de koelkast om ietsje verder op te stijven.
- Als de ganache voldoende stevig is, spuit je rozetten van ± 3cm doorsnede op een stukje bakpapier. Ik hou wel van een flinke laag ganache en heb daarom stevige rozetten gespoten. Naar keuze kan je ook minder stevige rozetten spuiten. Druk in elke rozet een paaseitje en plaats in de koelkast om volledig op te stijven.Tip: de ganache is voldoende voor 2 porties paaskoekjes. Gebruik het restant om bonbons mee te vullen en/of truffels mee te maken.
Voor de koekbodem:
- Smelt de ghee in een pannetje.Tip: Heb je geen ghee gebruik dan roomboter. Gaat ook prima alleen mis je wel de karakteristieke ghee-smaak.
- Ontwar in een ruime schaal ondertussen het deeg en giet de vloeibare ghee over het deeg. Is het deeg erg droog dan kan je eventueel iets meer ghee (+5 gr) gebruiken. Hussel goed door elkaar zodat alle deegsliertjes omhuld raken met ghee. Strooi de poedersuiker erover en hussel ook door het deeg. Verdeel het deeg over de holtes van het muffinblik en druk heel lichtjes aan. Plaats het bakblik in het midden van een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in ± 20 minuten gaar en goudbruin. Neem uit de oven, verwijder de koekbodems uit de vorm en laat afkoelen.
- Plaats op elke koekbodem een rozet ganache en druk voorzichtig iets aan. Leg op een schaaltje en bewaar tot gebruik in de koelkast.Eet smakelijk!
Tips:
- Is de ganache in de koelkast te stevig geworden? Leg de spuitzak dan gewoon even op het aanrecht om op kamertemperatuur te laten komen. Kneed de ganache voorzichtig een beetje door elkaar en voilà, de ganache is weer sluitbaar.
- Kadayif (vermicelli of gesponnen deeg) is doorgans te koop in de Turkse of Marokkaanse supermarkten. Meer informatie over deeg lees je in mijn recept voor kunafa.
- Kan je geen kadayif krijgen? Maak dan koekbodems van het deeg voor tartelettes. Steek rondjes uit van ø 3cm.
- Geef de ganache gerust meer hazelnootsmaak door wat meer notenpasta toe te voegen. Ik zou dan wel de slagroom iets verminderen omdat de ganache minder stevig zal opstijven.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!